Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość komunia temat powtarzający się

komunia i odwieczny problem, wiem, że po raz któryś ale muszę to z siebie wyrzuc

Polecane posty

Za rok jets komunia do której mąż jest chrzestnym. Ostatnio moja ciotka mi powiedziała, że jej wnuk dostał od chrzestnych na komunię po 1 tysiąc złotych więc ja też powinnam tyle dać, z 1 tysiącem powinnam się liczyć bo mniej to nie. Wkurzyłam się. Zastanawiam się właśnie ile mamy przeznaczyć na tą komunię ale ten tysiąc to według mnie przesada, już całkiem nie rozumiem jak ktoś ma mi mówić ile ja mam dać pieniędzy. Prosze o szczere wypowiedzi, czy według was jest jakaś suma poniżej której nie wolno zejść?

Gość a nie pomyślałaś
niech jej kupi zegarek albo zrzuci z kimś na laptopa ;)

Gość przy lekkiej astmie
odkładaj po 100 zł miesiecznie od teraz

ja ide na wesele i daję pięć stów , na komunię bym w życiu tys nie dała ....ale ja mam dobrze bo jestem niewierząca, nie mam ślubu kościelnego i nie jestem niczyją chrzestną, to bardzo wygodne

laptop też jest drogi i też z 700-1000 trzeba by dać żeby się złożyć a poza tym jego laptop chyba nie interesuje. my myśleliśmy o kwocie 300 złotych ale widzę, że to jeden wielki śmiech będzie, że to guzik a nie pieniądze. wkurza mnie, że na podstawie tego mają mnie oceniać.

teraz byliśmy na ślubie mojego kuzyna i daliśmy 400 złotych-był jeden dzień, właśnie tego też nie rozumiem, że ludzie na komunię dawają duuużo więcej niż na wesela.

Gość Anqa77
Ja jako chrzestna dałam 500 zł na komunię i myślę, że to wystarczająco.

Gość vera__1ynn
mój chłopak dał chrześnicy 500. Ja uważam że to i tak za dużo. Ale niech mu będzie.

Gość vera__1ynn
a 1000 dawał bratu na wesele. Bez przesady!

Anqa a kiedy to było teraz w tym roku? ja się zastanawiam czy się nie ośmieszę w tym 3 stówami :(

ta ciotka to mnie tak wkurzyła, że za każdym razem jak sobie przypomnę to się wpieniam, bo jej wnuk tyle dostał to każdy chrzestny tyle powinien dawać i koniec! co za baba :O

Gość Anqa77
To było w tym roku. Nie dawaj tego tysiąca, no daj spokój, to gruba przesada!

tysiąca nie dam na pewno, choćby nie wiem co, maksymalnie wycisnę z siebie 500 ale wolałabym mniej bo to jeszcze bombonierka, mieszkają na drugim końcu więc droga itd. to też wyniesie troche kasy.

..my dalismy bratu na slubie 1200.Uwazam ze 1000 dla dziecka to gruba przesada.Komunia to uroczystosc duchowa i prezenty powinny byc bardziej symboliczne.A jesli osadza was po tym zle to ich problem.Ja bym sie na twoim miejscu nie przejmowala.Pozdrawiam

Gość a nie pomyślałaś
a dlaczego ty się martwisz a nie mąż? skoro to jego chrześniak, to niech on odkłada i sobie odmawia piwka czy tam papierosków ;)

mojej chrześnicy dalam srebrny zegarek..kosztował koło 300 zł..dorzucłam kartkę i 200 zł,,,1000zł to suma ślubna..

mamy wspólne pieniądze, to jego chrześniak no ale skoro jesteśmy razem to jakby wspólnie na to patrzymy, to nie jest tak, że ja się przejmuję, on po prostu patrzy na to prawdopodobnie jak facet czyli, że da tyle ile da i mu to wisi, ja się jednak martwię bo mi głupio.

Gość a nie pomyślałaś
a on ile chce dać?

Gość Konstantynopolitawianeczka
ja na swoja komunie dostalam lacznie chyba 250 zl + jakies prezenty...ale to bylo X lat temu... 1000 zł to stanowczo za duzo.dziecko i tak nie skorzysta bo rodzice znajda wazmniejsze potrzeby

Gość tojatojatojatoaj
kup dziecku zloty lancuszek badz inna pamiatke ale w zyciu nie dalabym 1000zl. Ja zamierzam kupic rower i mam w nosie co ktos sobie pomysli tym bardziej ze dziecko rowera nie ma a kasy rodzicom nie mam zamiaru dawac. To ma byc pamiatka z komunii a gwarantuje ci ze dziecko i tak tych pieniedzy nie zobaczy na oczy..... moze kupie jakis sprzet ale kasy w zyciu....tym bardziej 1000! ....to nie wesele........

Gość Ofeliaaa
My z mezem w tym roku mieslismy komunie i kupilismy malemu XBOX-a bo taki prezent chcial miec na komunie + biblie i lancuszek

ze swojej komunii pamiętam najbardziej pierwszą spowiedź, biały tydzień i składak od chrzestnego:) nie pamiętam reszty prezentów, ale rower wymarzony tak, nawet pamiętam, jakie miał naklejki :) kup jakiś fajny prezent dla dziecka jakiś wymarzony, a niedrogi prezent będzie fajniejszy niż tysiak w kieszeni rodziców wszystkie te medaliki, koperty mijają się z marzeniami samych zainteresowanych, a są chyba dla lepszego poczucia i dla pokazania się, pozycji przed resztą ciotek, babć itp.

Gość Konstantynopolitawianeczka
a moze zainwestujcie w jakies naprawde dobre encyklopedie ktore w przyszlosci mu sie przydadza? wiem, wiem encyklopedia to nie jest wymarzony prezent dla takiego dziecka ale mój brat np dostał zestaw 3 encyklopedii od swojej chrzestnej i do tej pory z nich korzysta a minelo juz 10 lat. Dodam tez ze maja one teraz dla niego tez wartosc sentymentalna bo owa chrzestna zginela w wypadku 5 lat temu i encyklopedie sa jedyna pamiatka brata po niej.

my chcieliśmy porozmawiać przed komunią z mamą dziecka czy by nie chcieli kupić mu czegoś większego według swojego uznania, czasami się tak robi, zbiera wszystkie pieniądze (od wszystkich gości) i kupuje coś ekstra. Dlatego mysleliśmy o pieniądzach, bo inaczej to raczej prezent ale fajnie by było jakbo wypaliła opcja z zebraniem od wszystkich.

mąż troche przesadził bo powiedział, że 200. myślałam o piśmie świętym tylko nie chciałabym, żeby potem miał ich kilka. o encyklopediach nie pomyślałam w sumie właśnie ze względu na wiek i chyba jednak mąż się nie zgodzi, tzn. jestem pewna, on będzie chciał jak nie kasa to coś do zabawy. jestem prawie pewna, że tak stwierdzi.

200 zl wiecej bym nie dala bez jaj tyle to sie na 18 daje a nie jakiemus 8 letniemu gownarzowi a na co takiemu dziekcu pieniadze ?? na weselu 500 zl od pary (chrzestni fakt ok 1000 ) za calonocna impreze i pieniazki sa na nowa droge zycia dla mlodych ludzi ktorzy sie urzadzaja

Kupcie jakiś ładny prezent a jak nie wiecie co się dzieciakowi będzie podobać to zabierzcie go na zakupy i niech sam coś wybierze do określonej kwoty ;) I niech sobie rodzinka krzywo patrzy, w końcu to ma być prezent dla dziecka i jemu ma sprawiać przyjemność. Pieniądze... hmm, smutna prawda jest taka, że dziecko ich nie zobaczy. Wiem z autopsji, nie dostałam ani grosza z komunijnych podarków :(

o rany,1000zl?! strasznie duzo na moim slubie niektorzy dali nam po 200-300zl. kazdy daje tyle ile moze.ponad 1000to dali tylko niektorzy.