Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość inni niz wszyscy

Nie potrafie sklecic porzadnego i madrego zdania

Polecane posty

Gość inni niz wszyscy

Z podziwem patrze na ludzi ktorzy potrafia sie dobrze wyslowic. Mi przychodzi to z wielkim trudem, bowiem od malego mialem problemy z komunikacja. Brakuje mi slow, mam problemy z pamiecia, nie znam znaczenia bardziej skomplikowanych okreslen, wyrazow, itp. Jak rozmawiam to brakuje mi slow :/

Gość nicnaprawdę
Jakoś skleiłeś parę zdań,wiec chyba nie jest tak źle/

Gość pomocna dłoń sześciopalczasta
zacznij od czytania

Gość inni niz wszyscy
A co mi pomoze czytanie?

Gość klariiina
czytanie akurat w takim przypadku gów.no da :O poniekąd mam ten sam problem, a głównie chooolerne problemy z pamiecią, a to niestety odbija się w innnych aspektach życia, aż się boję tego co będzie za kilka lat, skoro w wieku 20 lat nie pamiętam gdzie położyłam daną rzecz przed chwilą, a jak nawet coś zapisuję na kartce, żeby nie zapomnieć, to później i tak zapomnę gdzie zostawiłam kartkę :O jeśli chodzi o ciebie to jeśli ten brak umiejętności wysławiania sie jest naprawdę męczący to moze być dyslekcja czy jakieś podobne schorzenie - pełno ludzi teraz to ma

Gość nicnaprawdę
dużo a nawet bardzo dużo

Gość inni niz wszyscy
Przy nieznajomych moj problem sie nasila, ale borykam sie z nim nacodzien, nawet przy osobach, ktore sa mi juz znane. Wydaje mi sie, ze moj rozmowca jest inteligentniejszy ode mnie, bo operuje slownictwem, ktore nie jest mi obce, ale nie potrafie go uzyc rozmawiajac. Czyli - znam slowa, ale nie uzywam ich na co dzien.

Gość pomocna dłoń sześciopalczasta
sam twierdzisz, że nie znasz bardziej skomplikowanych słów nie rozumiesz ich znaczenia znajomość takich słów, wyrażeń nabywa się czytając w miarę przyzwoite książki czytanie także sprzyja wyrobieniu pamięci zapominanie wszystkiego nie wiąże się raczej z dysleksją tylko wskazuje na nerwicę lub inne emocjonalne problemy prawdopodobnie autorze tego topiku brakuje ci pewności siebie, masz zaniżoną samoocenę i to są przyczyny twoich problemów a nieumiejętność wysławiania się to jedynie jeden ze skutków

takze uwazam ze to sa problemy emocjonalne ja tez jak sie zdenerwuje zapominam wszystko i nie moge sklekocic zdania np podczas egzaminu, mowie szybko nieskladnie, jesli jestem a wlasciwie byla w towarzystwie nie przyjaznym dla mnie tez mnie tak zacinało trzeba zmienic podejscie do swiata na bardziej wyluzowana, teraz duzo osob nowopoznanych twierdzi ze jestem osoba strasznie radosna i wygadana..tak tak WYGADANA bo faktycznie jadaczka czasem mi sie nie zamyka:P

Gość ASERTYWNA KOBIETA
MOZE TO MA COS WSPOLNEGO Z nld? NLD

Gość Pytający.
Nie ten dział, poza tym powinnaś/powinieneś się wyciszyć, uspokoić, przyzwyczaić do tego jaka jest rzeczywistość, a jest tak, że nikt nie jest idealny, wcale wszyscy nie zapierdalają, że tak to ujmę i ogólnie zacząć myśleć nad sobą.

Gość ASERTYWNA KOBIETA
nie, wlasnie poczytalam to nie ma nic wspolnego z nld

Gość ASERTYWNA KOBIETA
a moze to jest zwiazane z jakimis zakloceniami/zmianami/ uposledzeniami w w niektorych czesciach mozgu zwiazanymi z umiejetnosciami werbalnymi? mysle, ze neurolog albo psycholog mogldby rozwiac twje watplwosci moze powiniens miec zrobiony jakis test kognitywny/ IQ

Gość ASERTYWNA KOBIETA
a jestes osoba towarzyska czy raczej stronisz od ludzi?

Gość inni niz wszyscy
Raczej unikam kontaktu z ludzmi. :) Lubie samotne spacery.

Gość klariiina
może i jestem trochę znerwicowana, tyle, ze ja mam tak od kiedy pamiętam, teraz prowadzę ogólnie spokojne życie bez nerwów i stresów, a ten brak pamieci się coraz bardziej pogłębia, więc nie powiedziałąbym, że to przez nerwice(w każdym razie - nie w moim przypadku), poza tym autorko zapomniałaś o jednym - teraz każdy w necie robi z siebie wieelkiego yntelektualiste i snobuje uzywając jak najbardziej nieznanych słów ażeby pochwalić się swą wiedzą i obyciem, a prawda jest taka, że albo nie zna znaczenia tego słowa albo poznał ogólne jego znaczenie 15 sekund przed napisaniem komentarza wygoglowywując je :D więc więcej dystansu, to tylko net, w rzeczywistości prowadząc normalną rozmowę nikt takich słów nie używa

Gość inni niz wszyscy
Raz zapalilem ziolo zeby zobaczyc jak to jest :D Nie podobalo mi sie :classic_cool:

Gość ASERTYWNA KOBIETA
inny niz wszyscy no wlasnie ten fakt, ze raczej unikasz towarzystwa moglby sklaniac do tego, ze twoj mozg pracuje 'troche inaczej' co nie znaczy ze gorzej jest np. syndrom Asperger'a (ktory ponoc ma tez Bill Gates, ale nie wiem czy to prawda) ludzie z tym syndromem maja problemy z umiejetnosciami spolecznymi ale jednoczesnie sa spesjalistami w jakiej s dziedzinie ktora ich calkowicie pochlania np. informatyka

Gość inni niz wszyscy
23

Gość ASERTYWNA KOBIETA
ja na twoim miejscu poszalabm do specjalisty i porosila o testy kognitywne to by rozwialo twoje watpliwosci i byc moze wyjsnilo dlaczego masz prolem z wyslawianiem sie

Gość ASERTYWNA KOBIETA
przezyles jakies traumy w swoim zyciu? takie naprawde silne? np. ktos cie bil w dziecinstwie? takie zdarzenia moga powodowac zmiany organiczne w mozgu

Gość klariiina
a jeszcze dodatkowo mam ten problem, że wolno myślę :O dobrym tokiem rozumowania się kieruje, ale niestety wolno, zawsze byłam tą, która najlepiej rozwiązywała testy w szkole i jednocześnie najdłużej, często brakło mi czasu, a testy na iq już nieraz robiłam w necie i choć wiem, ze są one szacunkowe to wypadałam bardzo dobrze

Gość ASERTYWNA KOBIETA
klariina moze masz bardziej analityczny umysl, myslisz wolno bo rokladasz wszystko na czesci pierwsze

Gość Mam pytanie do autora
czy nigdy nie umiesz się ładnie wysławiać? Np. jak piszesz na takim forum, masz duży problem z doborem słów? Czy też idzie Ci jednak łatwiej niż przy bezpośredniej konwersacji?

Gość inni niz wszyscy
Latwiej mi przychodzi pisac niz cos sensownego powiedziec ;)

Gość Mam pytanie do autora
Dziwne, ale u ludzi bardzo inteligentnych często występują te same symptomy, krótka pamięć, analityczny umysł = gorsze wysławianie. Za długo myśli się na tym co się chce powiedzieć, bądź szuka się najodpowiedniejszych słów i wychodzi kiszka, do tego nerwowość, aspołeczność, skrytość. Taki już smutny los ludzi inteligentnych :)