Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość minidecorr

Zasilek dla kobiety w ciazy a wlasna dzialalnosc

Polecane posty

Gość minidecorr

Witam zadawałam juz to pytanko na ktoryms z tematow ale nikt sie nie odezwal wiec zapytam jeszcze raz. Otoz prowadze wlasna dzialalnosc gosp. od wrezsnia 09 jestem w ciazy i nie moge pracowac, chcialabym rowniez nie oplacac Zusu mam ten niski zus ok. 350 zl. Do gina ide dopiero pod koniec lipca ale bede miec zwolnienie od lekarza ogolnego i moje pytanie brzmi ile bedzie wynosil moj zasilek, kied bedzie platny/??? Czy jest roznica jak zaniose zwoln od gina czy od ogolengo??? jestem zielona temacie. pozdrawiam :)

Gość upikupik
up

Gość olexandra
jeśli pójdziesz w lipcu to już bedzie chyba po porodzie... bo to 10miesiąc.

Gość minidecorr
od wrzsnia 09 mam dzialalnosc a jestem w 6 tyg. ciazy

Gość nie chcę się czepiać
jesli masz zwolnienie od ginekologa w ciąży to dostajesz zasiłek 100%, od internisty 80%. A co to jest za zus 350zl? Po porodzie masz prawo do macierzyńskiego( teraz chyba 22tyg), do wychowawczego już nie. Masz też prawo do 60 dni płatnej opieki nad dzieciem w roku. Z tego co pamiętam na zwolnieniu opłacasz składkę zdrowotną i to niezaleznie od jakiego lekarza masz zwolnienie ile dostaniesz zasiłku nie wime, bo nie słyszałam o tak niskim zusie, ale ja płaciłam składkę ok 800 zł a zasiłku dostawałam ok 1100

Gość minidecorr
Dzieki za odp :D :D ja place ten niski zus z racji tego ze to moja oierwsza dzialanosc gospodarcza cos ok. 240 spoleczne i 117 chorobowe, w tym dobrowolne bo jak czytalam gdzies to licza srednia z ost 12 mcy wynagrodzenia no ale na wlasnej dzialanosci to jak musze im przedstawic dochody?????????

Gość minidecorr
a od kiedy ten zasilek mi przysluguje i jak dlugo???? a na macierzynskim ile wynosi zasilek???? sorki ze tak pytam ale jestem na prawde zielona w temacie nie wiem kompletnie nic a jak szukam w google to jakies stare przepisy mi wyskakuja

Gość nunino
dostajesz 100% zasilku chorobowego czyli ok 350 zl wlasnie liczac ,ze placisz najnizszy zus

Gość nunino
jak to od kiedy przysluguje?od dnia kiedy masz zwolnienie,liczac ,ze lekarz da Ci np 10 dni...to za 10 dni licza srednią...i wtedy masz mniejsza skladke i kase procentowo za miesiac nie placisz skladki wogole itd.. a jaka to dzialalnosc ,ze nie mozesz pracowac? i nie wiem jak to jest skoro masz ja dopiero pol roku dzialanosc,najlepiej zadzwon do usu lub poradz sie ksiegowej

Gość nunino
no i liczy sie z 12 mcy a gdzie pracowalas wczesniej ,na caly etat?

Gość minidecorr
nie pracowalam wczesniej , dzialalnosc mam juz 9 mcy, jest to handel obwozny i niestety nie ma mi kto pomoc przy rozladowywaniu itd., bardzo malo tego zasilku a czytalam cos ze mozna przed zwolnieniem zwiekszyc jakos skladke zeby potem miec wiekszy zasilek????

Gość głupoty gadasz niunio
autorko składki muszą być płacone w terminie, przez minimum 6 m-cy przed zwolnieniem. płacisz chorobowe + zdrowotne + społeczne w momencie uzyskania 1 zwolnienia muszisz w ZUSIE to zgłosić . wypełnisz papierki i będą Ci za cały okres zwolnienia płącili zasiłek. to nie 350 zł tylko 100% PODSTAWY UBEZPIECZENIA a nie składki na macierzyński przejdziesz automatycznie - tyle ile przysługuje po złożeniu dokumentów oczywiscie

Gość głupoty gadasz niunio
aaa dostaniesz zasiłek i nie bedziesz placić społecznego i chorobowego zdrowotne jednak musisz opłacać przez cały okres zwolnienia

Gość minidecorr
Dzieki kobietki za informacje a te 100% PODSTAWY UBEZPIECZENIA tzn ile to wynosi???? A czy moge dac najpierw zwol. od ogolnego a pod koniec lipca od gina??? BO nie za bardzo chce isc tera do innego gina po zwol. bo moj ma urlop.

Gość minidecorr
ile wynosi ten zasilek?? 100% PODSTAWY UBEZPIECZENIA czyli??

Gość minidecorr
Hej dzwonilam dzis do zusu i dowiedzialam sie ze beda mi liczyc od najmniejszej skladki od 350 zl bo tyle place zus -13,77%-18 podatek to jakies 250 zl - chorobowe chyba 100 to dostane jakies 150 zl m-c smiechy !!!!!!!!!!!!

Gość minidecorr
Nie znam sie na tym kompletnie wiec bylam zaskoczona. A moge wiedziec ile otrzymujesz "na reke"???? jakbym wiedziala ze zajde w ciaze to tez bym oplacala ta wieksza skladke bo jest nawet korzystniej.

tzn ja tez sie na tym nie znam ale oczywiste bylo ,ze im mniej placisz mniej dostajesz;) firme mam juz 8 lat ,przez pierwszy rok placilam tak jak Ty a pozniej juz 850zl co m-c:o na chorobowym nigdy nie bylam bo nie bylo potrzeby w ciazy poszlam na zwolnienie w 7 m-cu bo lekarz zabronil mi dzwigac,dostalam ok 1000 zl na reke tyle samo macierzynskiego przez prawie pol roku ,wychowawczy nam sie nie nalezy

heh..widzisz ja kombinowac chyba nie umiem:D bo nawet niee przyszlo mi do glowy zeby zwiekszyc skladke przed zajsciem w ciaze;)

Gość minidecorr
Dziwne tylko ze skoro placisz 850 zl/mc skladki a dostajesz 1000zl a ja place 350 zl/mc a dostane 150 zl????? ja jestem we wczesnej ciazy tez dzwigac nie moge no ale za takie grosze :(