Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niedlugo egzamin

Egzamin na studia - astronomia

Polecane posty

Gość niedlugo egzamin

Witam, czy jest tu ktoś kto zdawał na studia na astronomię (ewentualnie na inny kierunek na wydziałach fizyki i astronomii) i miał egzamin (ustny) ? Jaki jest poziom trudności ? Jakie przykładowe pytania/zadania mogą mi zadać ? Niby umiem fizykę i matmę, ale mam cholerny stres, że wyskoczą mi z jakimś pytaniem z kosmosu ;) pozdrawiam

ale jak trzeba pomóc to pomagam - będzie w punktach co by było zupełnie jasno 😴 1. ksiażka do Fizyki - niekoniecznie najnowsza ale koniecznie mat-fiz - PRZECZYTAĆ. 2. odszukać w necie różne ciekawostki o kosmosie - w stylu - średnia gęstość wszechświata, nowe planety podobne do Ziemi itp... 3. powtórzyć prawa Keplera, hubble'a i równiania analityczne parabol, hiperbol i elips. 1+2+3 = maksymalna punktacja na egzaminie ;)

Gość niedlugo egzamin
czemu szoke ? :D

Gość niedlugo egzamin
no właśnie najbardziej boję się pytań stricte astronomicznych, bo pojęcia nie mam o co mogą zapytać, kepler czy fazy księżyca to zalicza się niejako do fizyki tzw. znanej wszystkim, ale np. o ewolucji gwiazd itp. nie wiem za wiele a obawiam się, że mogą mi coś w tym guście zadać

Gość niedlugo egzamin
psp - dzięki ;)

nie wiem....kobiety zawsze kojarzą mi się z innymi kierunkami - a nie z astronomią - ale jeszcze raz... książka z matfiza powinna wystarczyć w zupełności. Jeżeli jesteś chorobliwie ambitna :classic_cool: to looknij na stronę konkursu Lwiątko i zobacz sobie te zadania - jak je będziesz potrafiła rozwiązać - to..... jesteś 10x inteligentniejsza niż ja, także zakocham się w Tobie w 0,00023 sek :classic_cool: ;)

Gość niedlugo egzamin
greendoggie, a ty czym się zajmujesz ? studiujesz czy planujesz jakieś studia w tym kierunku ? Zajrzę później na to Lwiatko i zobaczę co tam ciekawego jest, dzięki

Gość niedlugo egzamin
jestem po egzaminie ;) gdyby ktoś był ciekaw na przyszłość, to powiem, że pytania były śmiesznie proste, niepotrzebnie w ogóle się przejmowałam, no ale przy tak małej ilości chętnych w sumie zalezy im na kazdym studencie, dostać się było łatwo, ale teraz dopiero zacznie się ostra jazda, wylecieć jest jeszcze łatwiej ;)

Gość ygutr6
a to gdzie jest ten egzamin na studia z astro? bo tam gdzie ja idę to był dużo wcześniej.

Gość daj jakieś przykładowe pytanie
jestem ciekawa co znaczy dla ciebie "śmiesznie proste" pytania :)