Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Novao

Pielgrzymka, czyli co powinnam wiedziec.

Polecane posty

Gość Novao

Witam, w tym roku wybieram się na pielgrzymkę. Idę pierwszy raz i nie bardzo wiem co muszę mieć ze sobą itp. Miesiączka wyoada mi właśnie na pielgrzymkę i moje pierwsze pyt. to czy są tam stałe warunki na podmycie się nawet kilka razy dziennie. Od czego zależy gdzie będę spała - namiot, czy dom jakichś ludzi. Czy można liczyć na ciepłą wodę, bo od koleżanek słyszałam, że niektórzy mają ciepłą wodę a niektórzy niestety zimną. Absolutnie nie wymagam niewiadomo jakich warunków, tylko jestem mało zorientowana i chcę sie dowiedzieć paru szczegółów. Z góry dziękuję za odp:)

ja chodziłam w warszawskiej (czyli 9 dni) Warunki do higieny były raczej polowe (mycie w misce w namiocie). W ciągu dnia czasem na przystankach były toalety typu toi toi (ale to było 15 lat temu, może teraz to normalka). Na pewno nie było warunków, żeby się podmyć kilka razy dziennie. Raczej szczęście, jak nie trzeba było się chować za jałowcem, a prawie za każdym drzewem ktoś był :) ale powtarzam, tak było wiele lat temu...

A tak naprawdę z pewnością wiele zależy, z którą pielgrzymką idziesz. U mnie np pod koniec mojej kariery pielgrzyma zrobili w grupie taki team techniczny. Jak zachodziliśmy na nocleg - mieliśmy bagaże przyniesione, namioty rozłożone, jakieś jedzenie przygotowane...

Gość bożżenka
No ja bym z miesiaczką raczej na pielgrzymkę nie poszła, bo raz byłam (bez miesiączki) i czasem można było wziać prysznic wieczorem, a czasem dawali gospodarze wiaderko wody, które miało wystarczyć na toaletę dla 3 osób.

Gość ojojojjjjjjj
ja chodziłam z takiej mniejszej miejscowości to wszyscy spaliśmy albo u ludzi a tam warunki powiedzmy w miare domowe albo w szkołach gdzie w większym lub mniejszym stopniu są łazienki prysznice itd - po drodze już gorzej bo to raczej ubikacje gdzieś na plebanii itd i kolejki straszne - ale też miałam @ jak raz szłam - weź sobie husteczki do higieny intymnej - bedziesz się czuć świeżo nawet jak się nie podmyjesz zawsze - ja mam okresy niezbyt staszne to dla mnie było ok

Gość Aggggggggggga
hej ja już byłam 6 razy na pielgrzymce do Częstochowy i powiem Ci szczerze że nie ma za bardzo dobrych warunków do częstego podmywania się chyba że na noclegu, chociaż też nie zawsze. Musisz zabrać jakieś chusyeczki nawilżające do intymnych rzeczy. a ia nie zawsze na podtojach są kibelki , czasami w las trzeba iść.A Ty gdzie się wybierasz na pielgrzymkę???

Gość Novao
Idę na Jasną Górę. A moim problemem są dość obfite miesiączki i długo trwające (od 6 do 8 dni) ;(( Nie chodzi mi tu o podmywanie kilka razy tylko chociaż te 2 razy:) No ale wiadomo, że chusteczki do hig. int. rzeczą niezbędną. Ale chyba takie dla niemowląt też są ok. hm?:)

Gość alladynow_dwoch
A co ma wspólnego pielgrzymka z działem antykoncepcja/płodność/ ginekolog. Jako dobra chrześcijaninka chodząca na pielgrzymki nie powinnaś nawet interesować się antykoncepcją, bo jest bleee seks też jest bleee

Gość Aggggggggggga
no tak te dla niemowląt też mogą być. A jak na postojach nie będzie żadnych toitoi to idź się pytać gdzieś po domach, bardzo chętnie przyjmują pielgrzymów nawet jeśli chodzi tylko o toaletę:):)

Gość Aggggggggggga
A jak nocleg będziesz miała w remizie lub w szkole bo też tak może być i ja też tak miałam to idź się wykąpać też do jakiegoś domu, czasami przyjmują, też wiem bo też chodziłam się kąpać po domach a później do szkoły wracałam a ludzie się na mnie patrzyli jak na wariatkę bo miałam ręcznik na głowie i byłam mokra trochę ale to normalne:):) się rozpisałam:):)jak masz jeszce jakieś pytania dotyczące pielgrzymki to ja chętnie podpowiem coś:):) pozdrawiam:):)

Mnie takie chusteczki niestety uczulaja, zawsze mam jakies infekcje po nich, ale w podroz zawsze mam ze sobą reczniczek, lub kilka, taki malutki- namoczę go w wodzie i sie podmywam. Jakos nigdy nie bylo zle. Ale na takie dlugie trasy w czasie miesiaczki sie nie wybieralam, to nie bardzo wiem. Z kolei jak uzywalabys tamponow, to byloby bardziej higieniczne na pielgrzymke- bo podpaska, wiadomo...

Gość Novao
Ojejciu przepraszam, nie zauwazylam ze temat dotyczy antykoncepcji/plodnosci...:( jestem nowa i nawet nie wiem gdzie tworzyc tematy, wstydd...;]

Gość ania

:classic_sad:zrobił mi dziecko nie wiem kto