Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wychylybymy

Studia prawnicze

Polecane posty

Gość wychylybymy

Chciałbym w przyszłości studiować prawo i właśnie z tym jest związane to, że ma do zadania kilka pytań. Z tego co wiem, na studiach prawniczych wymagana jest historia, i tu moje pytanie, które tematy są głównie studiowane, bądź jakie czasy. A drugie pytanie, to bardzo ciekawi mnie jakie języki najlepiej znać na studiach prawniczych, i ile . A trzecie pytanie, to co mam robić na dzień dzisiejszy, aby łatwiej mi zdawać w przyszłości studia prawnicze ?

Gość Daria Ch.
hejka :D mam do sprzedania kilka obrazów :) zainteresowanym wyślę zdjęcia ;) zajmuję się też malowaniem na zamówienie (portrety, krajobrazy, abstrakcje) Daria Ch. :) piszcie na 6336329 :)

Gość wychylybymy
Co to ma do tematu ?

Gość kolalola1000
ja studiuje prawo w Katowicach na uś:) hiatoria jest potrzebna zdawana na maturze, pozniej masz jako przedmiot historie prawa a na nastepnym semestrze historie ustroju polski na tle porównawczym. i to jest historia od średniowiecza po prl. No i jeszcze prawo rzymskie które ma z historią starożytna wiele wspólnego, także historia cała w jednym paluszku :) Teraz ucz sie do matury i zdaj hist jak najlepiej :) Ile masz lat?? A co do języków to nie rozumiem pytania bo każdy język Ci sie przyda ale ang, niem to podstawa:)

Gość wychylybymy
16 ;P

Gość hej jeh hi hello
Z tego co pamietam to masz 16 lat :) z innego tematu, ale gratuluje podejscia do sprawy. Studia prawnicze wymagaja duzo poswiecenia. Musisz sie zastanowic przede wszystkim czy to jest naprawde to co cie interesuje i czym chcialbys sie w przyszlosci zajmowac. Prawo to przede wszystkim kucie, kucie i jeszcze raz kucie. Co mozesz wczesniej zrobic? Pewnie przygotowac sie psychicznie to ciezkiej pracy umyslowej

Gość wychylybymy
uWIELBIAM wos I POLSKI, ALE hsitorie już mniej ; /

Gość wychylybymy
angielskiego i niemckiego się ucze, a po wkacjach chce zacząć francuski

Gość kolalola1000
na tych studiach jest multum historii naprawde, i sama pamięciówka. Nie ma co kombinować masz książkę i masz ją wyryć na blache :) ale da się , naprawdę:)

Gość wychylybymy
Ale powiedz mi dokładniej co

Gość wychylybymy
chodzi mi o materiał z zakresu historii

Gość kolalola1000
napisałam Ci , że każdy okres w historii jest przerabiany. Jak masz przedmiot historia ustroju polski na tle porównawczym to to jest normalna hist powszechna rozszerzona o polityke i ustrój krajów Europejskich i nie tylko bo Stany tez sa ważne . Historia Prawa to jest historia kodeksów i praw od średniowiecza po PRL.

Gość tatititatitatita
historia jest tylko na 1 roku i praktycznie caly ten rok jest historia zdominowany prawo rzymskie dotyczy glownie zagadnien prawa cywilnego i kodyfikacji w starozytnosci tzn w Rzymie historia prawa dotyczy zrodel prawa i jego instytucji od sredniowiecza az do nowozytnosci i potem PRL ( dotyczy Polski i innych krakow) historia ustroju jest o ustroju roznych panstw od sredniowiecza do nowozytnosci

Gość wychylybymy
a język poslki ? jest coś z nim związanego ;p ?

Gość tatititatitatita
absolutnie nic nie ma zwiazenego z jezykiem polskim 1 rok to historia z elementami prawoznawstwa i logika na 2 roku zaczyna sie prawdziwe prawo ale jeszcze jest nie raz luzno np na doktrynach politycznych na 3 roku juz ewidentnie trzeba przerzucic sie na uczenie ustaw 4 rok tak samo na 5 juz z reguly jest tylko teoria i filozofia prawa studia prawnicze to specyficzne studia trzeba PRZYSTOSOWAC SIE DO NAUKI TEKSTU PRAWNEGO do zapamientywania konkretnych slow i okreslen trzeba zapomniec o wyrazaniu sie wlansymi slowami prawo jest precyzyjne jesli w ustawie jest dane slowo trzeba je znac i uzyc

Gość kolalola1000
jest dokładnie jak pisze koleżanka powyżej. Na pierwszym roku praktycznie sama historia, pozniej lżej ale za to masz inne przedmioty które dadzą Ci popalić :) A co Ty byś chciała mieć na prawie związnego z językiem polskim??:D Od tgo masz polonistykę.

Gość zuzienka63
tak czytam co tam pisaliscie o tej historii i sie troche nie zgadzam. Przede wszystkim to historia ustroju i prawa, a wiec" troche" jak wos . Mysle tez, ze sporo zalezy od cwiczeniowca, ja akurat mialam to swietnie wytlumaczone i wbrew pozorom laska w ogole nas nie zanudzala. Jesli dobrze przygotujesz sie do matury to na studiach bedzie ci o niebo latwiej! wiele uczelni organizuje kursy maturalne, ktore polecam. Jestem na 3 roku teraz i stwierdzam, ze prawo opiera sie na sluchaniu rozumieniu i zapamietywaniu. Dlatego taki przedmaturalny wyklad powtorkowy nie pojdzie w las. A juz na studiach polecam zapisywac sie na rozne szkolenia bo niestety to, czego nas ucza to troche za malo na aplikacje. Jak juz bedziesz zdecydowana co chcesz robic w przyszlosci to polecam kursy Fundacji Rozwoju Rachunkowosci. Poza mna znam jeszcze 4 osoby, ktore do nich chodzily i wszyscy jestesmy zadowoleni :) Tematyka bardzo wyczerpujaca i zajecia z humorem. Dla chetnych np : http://frr.pl/szkolenie,236,prawo-pracy.html. Zycze powodzenia na maturze! :)

Gość study4u
Ja studiuje prawo we Wrocławiu na Wyższa Szkoła Zarządzania i Prawa im. Heleny Chodkowskiej i jestem bardzo zadowolona. dobra kadra naukowa, uczelnia świetnie wyposażona polecam. Jak chcecie się zapoznać to łapcie linka z informacjami: study4u.eu/Uczelnie/Polska/Wroclaw/Wyzsza_Szkola_Zarzadzania _i_Prawa_im_Heleny_Chodkowskiej_Wydzial_Prawa_i_Administracj i_we_Wroclawiu.html

Gość gość
study4u spadaj na drzewo z reklamą tej szkółki