Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość AlicjaZwarszawy

Anemia?

Polecane posty

Gość AlicjaZwarszawy

Ostatnio jestem bardzo osłabiona, nie mam ochoty ani siły na nic, do tego kiepski nastrój - znajoma mówi że to może być anemia - może jest ktoś na forum kto ma lub miał anemię i może mi napisać jakie są objawy no i oczywiście leczenie. Z góry dziękuje :)

Gość Leonka 79
Przede wszystkim żeby stwierdzić anemię musisz zrobić badanie morfologiczne krwi, poziom żelaza, ferrytyny i transferyny. Na podstawie wyników lekarz , który to zleci (np. lekarz rodzinny), może stwierdzić czy masz to schorzenie.

Gość AlicjaZwarszawy
ok. wiem że powinnam pójść do lekarza ale jednak chciałabym spróbować poprawić zdrowie sama. Może właśnie to żelazo powinnam uzupełnić? Z tego co wiem to kwestia złego odżywiania więc lekarz może mi przepisać tylko jakieś witaminki czy coś więcej?

Gość za kilka latek
Idz zrob morfologie prywatnie , od tego i tak trzeba zaczac. Raptem 10zl albo i nie.

Gość kwiareczek
objawy takie właśnie są, ja mam ciągłe niedobory żelaza, ale poprzednicy mają racje idź do lekarza po skierowanie i robić badania :))

Gość AlicjaZwarszawy
No to się wybiorę :) A co bierzesz kwiareczek z żelazem? zmieniłaś/łes dietę na bogatszą w żelazo czy do tego suplement? bo może już dziś bym sobie coś kupiła.

Gość przestańcie z tym żelazem
Na anemię nie łyka się od tak żelaza! Przyczyn anemii jest kilka, a brak żelaza w pożywieniu to tylko wierzchołek góry lodowej! Można bowiem mieć anemię z braku żelaza, a można go mieć nadmiar w organiźmie który się odkłada uszkadzając organy i mieć jednoczesnie anemię! Anemia bowiem wynika: z braku żelaza w diecie, jego złego wchłaniania, niedoboru witaminy B12 jak również z nadmiernego i zbyt szybkiego rozkładu krwinek czerwonych lub zburzeń w ich produkcji. Dlatego przed przystąpieniem do leczenia anemii, robi sie najpierw badania krwi: morfologię, poziom żelaza i ferrytyny i dopiero na podstawie wyników decyduje się co dalej... Łykanie żelaza na własną rękę bez badań to głupota. Aobjawy jakie masz mogą wynikac też z problemów z tarczycą, hormonami płciowymi i depresją

Gość SambaMamba
Lepiej sprawdź :) Ja miałam lekka anemię z niedoboru żelaza ale zaczęłam brać regularnie plusssza z żelazem, biorę go do dziś. Dość szybko mi się poprawiło :) ale z racji mojego szybkiego trybu życia wolę plusssza nie odstawiać.