Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość matrykla123

problem z antykoncepcja.. prosze doświadczonych o pomoc

Polecane posty

Gość matrykla123

Witam.. wczoraj dostalam okresu kolejny wypada mi jakos na 23 lipca a wtedy wyjezdzam nad morze i wolalabym nie mieć okresu.. chciałabym zacząc stosować pigułki antykoncepcyjne ale jescze nie wybralam sie do lekarza wiec pytam was.. w jakim dniu zaczyna brac sie te pigulki? co sie wtedy dzieje z okresem? czy mozna go jakos przesunąc ? piszecie co wiecie na ten temat bo jestem w tej sprawie zielona:)

To nic nie zrobisz, tabsy bierze się od 1 dnia krwawienia (najlepiej), można też od 2-5, ale trzeba przez pierwsze 7 dni się dodatkowo zabezpieczać. Poza tym na początku brania tabsów mogą występować plamienia i możesz źle się czuć, więc nie wiem czy warto.

Gość ffg
Weźmiesz pierwszą tabletkę pierwszego dnia miesiączki, a potem zamiast zrobić 7-dniową prezerwę zaczynasz kolejne opakowanie. A co do samopoczucia przy pierwszych opakowaniach, to zależy od dobrania tabletek. Ja miałam kiedyś źle dobrane i plamiłam...przestałam je brac....przy dobrze dobranych nie ma problemów.Potem gin przepisał mi milvane i zero plamień czy innych dolegliwości...obecnie od kilku miesięcy biorę Yasminellle i tez świetnie się czuję :)

Gość matrykla123
czyli w dniu w ktorym wystąpi krwawienie mam wziąc pierwszą tabletkę i wtedy okres się zatrzyma tak? i po jakims czasie mam zrobic przerwę i znow wystąpi?

Okresu byś nie miała gdybyś połaczyła 2 opakowania tabletek, czyli nie robiła przerwy po 1 i od razu zaczęła brać drugie. Ale musiałabyś zacząć brać tabletki od tego okresu, a nie od następnego.Jeśli się postarasz-dziś masz 2 dzień okresu i dziś wzięłabyś tabletkę to szansa istnieje, chociaż nie zaleca się łączenie opakowań przez pierwsze 3 opakowania tabletek.Ale jeśli tak zrobisz to pamiętaj,że możesz sięźle czuć i przez 7 dni pierwszego opakowania musisz się dodatkowo zabezpieczać przed ciążą (jeśli weźmiesz tabletkę dziś).

Aha, wzięcie tabletki później niż 5 dnia okresu nic Ci nie da, tylko namiesza w cyklu.To tak gdybyś coś kombinowała:)

Gość matrykla123
kurde czyli niema szans zeby przesunac okres w czasie wyjazdu?:( ehh to juz chyba poczekam z tymi tabletkami jak wroce

lepiej poczekać. Antykoncepcja to nie jest takie prosty "przesuwacz" okresu. Na początku więcej możesz mieć przykrych dolegliwości niż kilka dni okresu w wakacje ;) a jak zaczniesz brać od tego cyklu to i tak się nie zatrzyma okres a możesz czuć się jeszcze gorzej, bo nie jesteś przyzwyczajona do tabsów ;) lepiej spokojnie to zaplanować, poczekać, zacząć brać normalnie i niczym się nie przejmować :)

lepiej poczekać. Antykoncepcja to nie jest takie prosty "przesuwacz" okresu. Na początku więcej możesz mieć przykrych dolegliwości niż kilka dni okresu w wakacje ;) a jak zaczniesz brać od tego cyklu to i tak się nie zatrzyma okres a możesz czuć się jeszcze gorzej, bo nie jesteś przyzwyczajona do tabsów ;) lepiej spokojnie to zaplanować, poczekać, zacząć brać normalnie i niczym się nie przejmować :)

Gość matrykla123
ok dziękuje wam bardzo:*