Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zdjagnozowana

niedojrzałość emocjonalna i co dalej? Ktoś to miał?

Polecane posty

Gość zdjagnozowana

Stwierdził u mnie psycholog niedojrzałość emocjonalną. dostałam skierowanie do innego zajmującego się tym. Czy ktoś z was wie jak to wygląda, na czym to polega i ile czasu trwa, no i jakie są skutki terapii. Szukałam w necie, ale nic ciekawego nie znalazłam na ten temat, więc bardzo proszę lekarzy i innych osób o wpisy, jeśli tylko ktoś coś wie na ten temat, prosze o pomoc

Gość zdjagnozowana
nikt się nie orientuje w takich terapich u psychologa?

Gość psycholożka amatorka
nie ma czegoś takiego, co Ty pitolisz... jest coś takiego jak osobowość chwiejna emocjonalnie, zaburzenia osobowości, syndrom Piotrusia Pana - to wszystko są skutki niedojrzałości emocjonalnej, które można leczyć terapią psychologiczną i farmakologiczną. jeśli zdiagnozował Cie psycholog, to powinien Cie poinformować o leczeniu takich przypadków, chociaż w gruncie rzeczy to nieuleczalne, ale da się to stłumić trochę i lekko oduczyć niektórych zlych nawyków. do doktora, sio.

Gość hejhoja
to takie cos sie w ogole leczy? syndrom piotrusia pana np? ze np facet nie potrafi sie ustatkowac, prowadzi tryb zycia jak za nastolatka?nie chce mi sie wieryc:Ojeszcze farmakologicznie:O

Gość Lynch nie reżyser
niedojrzałość emocjonalna czyli jesteśjak dziecko: - nie znasz swoich praw, więc łatwo dajesz sie wrobić w poczuczucie winy, - nie wiesz, że możesz odmawiać i to jest twoje święte prawo, - bierzesz rzeczy personalnie=zbyt do siebie, więc łatwo cię zranić, - masz niewyrobione poczucie własnej wartości, terapia polega na przyglądaniu se sobie i na pracy nad sobą. Owa praca nad sobą, to coś, co wykonują (a przynajmniej powinni) wszyscy ludzie. Opis jak pracować nad sobą znajdziesz na blogu Michała Pasterskiego. Wpisz jego nazwisko w googlach i czytaj to, co on tam napisał.

Gość hejhoja
o cholera, to ja tez to mam:O

Gość hejhoja
O, FAJNY TEN BLOG MOZE BYC. DZIEKI:) kurcze, wlasnie ja w ogole nie znam swoich praw, wiecie, czasami nie wiem nawet, czy powinnam sie za cos obrazic, czuc urazona itp. ...

Gość zdjagnozowana
jak to jest nieuleczalne?? jak to jest nieuleczalene??? to nie możliwe, nie może być, co to oznacza, ze nie ma szans na wyleczenie? ile może trwać taka terapia u psychologa, po jakim czasie mogą być widoczne efekty?

Gość Lynch nie reżyser
czytaj michała p. jest świetny siła tkwi w znajomości swoich praw! po prostu trzeba je poznać :) i już

Gość Lynch nie reżyser
zdjagnozowana, heh nieuleczalne? to nie jest wariactwo niekontrolowane, spokojnie. Możesz zapanować nad swoją głową. Muzisz tylko wiedzieć, co do niej włożyć.

Gość sdszxc
Niedojrzałość to coś takiego ze zwalasz winę na innych, nie widząc że sama jesteś odpowiedzialna za siebie. masz niskie poczucie wartości więc szukasz potwierdzenie u innych.

Gość Lynch nie reżyser
dokładnie, więc dodam: - zwalanie odpowiedzialności na innych, żeby samemu uniknąć wszelkich konsekwencji = sterownie z zewnątrz. Panosząca sie bezradność z tego wynika.

Gość ja to wiem bez wizyty u
psychologa czy innych specjalistow od siedmiu bolesci. Czlowiek sam zna siebie najbardziej w koncu ;) Mi to nie przeszkadza w zyciu :P Ludzie gorsze problemy maja :D

Gość wiem ze stary temat
ale szukałam czegoś na temat niedojrzałości emocjonalnej i m. in. wyświetlił się ten topic. Ktoś napisał, że mu to nie przeszkadza. Ale innym przeszkadza! Każdy prędzej czy później będzie miał dość osoby, która nie panuje nad własnymi emocjami bo na tym to polega. Ja omal nie związałam się z facetem, który z jednej strony jest bardzo dobrym człowiekiem, ale z drugiej - ta właśnie "przypadłość" (też zdiagnozowana) - powoduje, że życie z nim jest niemożliwe. Bo ja też mam swoje granice wytrzymałości i niestety - dorosły mężczyzna zachowujący się na poziomie 15 latka - to nie dla mnie. To jest "urocze", ale tylko do pierwszego razu. Potem się wytrzymuje - bo się kocha. A potem już nie...

Gość Psycholożko-pedagożka
Witajcie! Przepraszam ale proponuję przeczytac sobie artykuł na nurtującą Was tematykę Jak niezaspokojenie emocjonalne w dzieciństwie wpływa na psychikę dorosłego człowieka?

Gość przelot_em
No własnie jak? Masz link do tego artykułu?

Gość niedojrzaałosc ...
to inaczej debilizm