Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Izegen

mamy szkolniaków w Belgii

Polecane posty

Gość Izegen

Witam - czy ktoś morze mi poradzić do jakiej szkoły posłać dziecko (8 lat) Nie uczyło się dotąd francuskiego , czy szkoły pomagają jakoś w nauce? Wybieramy sie tam na kilka lat ,może na stale i jestem w totalnej rozterce , nie wiem czego mogę się spodziewać i oczekiwać.

Gość polkmij
ja ci pomoge,jak zapiszesz dziecko tutaj do szkoly to normalnie dyrektor powinnien najpierw wyslac go conajmniej na rok do szkoly Okan,tam przez rok uczy sie jezyka i troche przedmiotow,dodam ze ja mieszkam we Flandrii,jezeli bedziesz mieszkac w Walonii to moze tam byc inaczej,wiem ze tak u nas jest bo dziecko mojej siostry najpierw chodzilo do Okanu przez rok a potem do normalnej szkoly

Gość Izegen
polkmij ja będę mieszkać albo w Mouscrom ,Izegem ,Kortrijk nie wiem czy w tych miejscowościach są takie szkoły jak pisałaś ,jestem jeszcze w PL za miesiąc dołączam do męża ,jaka jest procedura zapisania dziecka do szkoły i czy w tych szkołach Okan jak pójdę go zapisać czy dogadam sie po polsku ?

Gość Ja nie rozumiem jednego?
Jak możesz liczyć na to, że dogadasz się po polsku w jakiejkolwiek instytucji zagranicznej (no może poza UK)? Sorry, ale to trochę naiwne. Musisz mówić po angielsku, a jeśli nie potrafisz, weź ze sobą kogoś kto zna język angielski bądź niderlandzki (ewentualnie francuski, niemiecki), albo odpłatnie tłumacza z ambasady polskiej. Polski nie jest językiem o statusie międzynarodowym i praktycznie nikt nim poza Polonią i polonijnymi entuzjastami nie włada.

Gość jubajka
W UK tez nie dogadasz sie po polsku :D:D:D:D Komus tam chyba sie cos pomylilo. W UK jest spora liczba TLUMACZY, ktorzy ewentualnie moga pomoc ale nie ma mozliwosci "dogadania sie" po polsku :D w angielskiej szkole, przychodni, sklepie itd :D:D:D:D

Gość Ja nie rozumiem jednego?
Dlaczego pomyliło? W UK jest olbrzymia Polonia, więc nie sposób nikogo nie znaleźć do pomocy - to raz, a dwa - każdemu Polakowi przysługuje w wielu sytuacjach tłumacz (poród, sprawy sądowe itd.), albo może o takiego sam zabiegać w prostszych sytuacjach życiowych (jak chociażby zapis dziecka do szkoły).

Gość jubajka
"Dogadac sie" a rozmawiac przez tlumacza to calkiem dwie inne sprawy :D:D Naprawde uwazasz ze idac zapisac dziecko do szkoly pani w sekretariacie "dogada sie" :D z toba po polsku??? Po drugie duza liczba tlumaczy jest jak przypuszczam w Londynie, Manchesterze i miastach robotniczych, gdzie siedzi duza ilosc Polakow nie znajacych jezyka, pracujacych w fabrykach itd. na szczescie sa tez inne, normalne miejsca :D

Gość polkmij
szkola Okan wynajmuje tlumacza polskiego za darmo, tak ze nie ma problemow ,Kortrijk jest jeszcze we Flandrii tak ze ta szkola powinna tez tam byc,dodam ze do tej szkoly nie chodza belgowie tak ze nikt oprocz nauczycieli nie mowi w jezyku niderlandzkim,dlatego szkola wynajmuje roznych tlumaczy za darmo,na poczatku trzeba by sie z kims udac kto mowi w tym jezyku lub angielskim ewentualnie francuskim

Gość polkmij
to jest link do szkoly Okan w Kortrijk,tam na dole sa dwa emaile,na ten drugi poprostu napisz po polsku i wyslij,oni sami sobie prztlumacza przez tlumacza,podaj jakis numer telefonu tez tutaj w Belgii,ok-http://vtikortrijk.be/okan.htm

Gość polkmij
lub na ten pierwszy email,ok