Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ciężarna na L4

wypłaty na L4!!!!!!:/

Polecane posty

Gość Ciężarna na L4

Witam. jestem od lutego na L4(ze wzgledu na zagrozenie ciaży bliźniaczej) w tym miesiacu mam termin porodu. Ze wzgledu na moj krotki okres pracy i szybkie zajscie w ciaze ZUS podejrzewal o zatrudnienie mnie w celu wyłudzenia pieniedzy od nich......:/!!!!! dopiero w zeszlym miesiacu(okolo 3tyg temu) łaskawie zrobili komisje w mojej pracy by sprawdzic ich teze, moj pracodawca powiedzial ze nie mieli sie do czego doczepic wiec wszystko ok.....a ja nadal czekam na pieniadze......:/ ile jeszcze to moze trwac????!!!! moze ktos byl w podobnej sytuacji????? JUZ 5 MIESIECY NIE DOSTAJE ZADNYCH PIENIEDZY!!! Ile mam jeszcze czekac??? Co mam zrobic? POMOZCIE!!!!!!!!!!:(

Gość najpierwe monit do zusu
z żadaniem wypłaty z odsetkami a potem sąd :O

Gość Ciężarna na L4
skad mam wziac taki monit? nie jestem doswiadczona w takich sprawach...

weź kartkę i napisz sama, że mają ci zapłacić z odsetkami bo łamią prawo , że ich podejrzenia nie potwierdzone to ich sprawa i jak mają ochote to niech dochodzę tego na drodze sądowej, ale póki co prawo jest po twojej stronie i ich obowiazkiem jest wypłacic chorobowe i ty nie masz z czego życ, więc to co robia jest nie tylko bezprawne ale i nieludzkie

Gość nie,nie mam
jak to skad masz wziac,sama go musisz napisac i najlepiej zlozyc go u sekretarki prezea zus-u,napisz w dwoch egzemplarzach zeby na jednym dla Ciebie potwierdzili Ci przyjecie.

Gość Ciężarna na L4
Dziękuję za rade:)nie wiedzialam o czyms takim. A jak tam dzwonie to oczywiscie mnie zbywaja, ze sprawa jest w trakcie i ze mam czekac, tylko ilez mozna:|

Gość olabohalll
haha..u sekretarki presesa zusu..nono..toz to biedna autorka bedzie musiala do samej wawy zasuwac:D:D:D:D

Ja podpisałam umowę w połowie listopada a w lutym poszłam na L4 z powodu ciąży i nikt się do mnie nie przyczepił. Ale miałaś pecha :O

Gość Ciężarna na L4
i dostajesz normalnie pieniadze od poczatku??

to nie jest ich dobra wola tylko obowiązek! masz napisane na ich stronie: http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=429 Ubezpieczony nabywa prawo do zasiłku chorobowego po upływie okresu wyczekiwania. Okres ten jest zróżnicowany w zależności od charakteru ubezpieczenia. Osoba podlegająca ubezpieczeniu chorobowemu obowiązkowo ma prawo do zasiłku chorobowego po upływie 30 dni nieprzerwanego ubezpieczenia chorobowego. a tu inny oddział zusu pisze o terminach: Terminy Roszczenie o wypłatę zasiłku chorobowego przedawnia się po upływie 6 miesięcy od ostatniego dnia okresu, za który zasiłek przysługuje. Jeżeli niezgłoszenie roszczenia o wypłatę zasiłku nastąpiło z przyczyn niezależnych od ubezpieczonego, termin 6 miesięcy liczy się od dnia, w którym ustała przeszkoda uniemożliwiająca zgłoszenie roszczenia. Wypłata zasiłku chorobowego powinna nastąpić nie później niż w terminie 30 dni od dnia złożenia dokumentów niezbędnych do stwierdzenia uprawnień do zasiłku. W razie odmowy prawa do zasiłku chorobowego, decyzja odmowna powinna być wydana najpóźniej w terminie 30 dni od daty złożenia dokumentów niezbędnych do stwierdzenia uprawnień do zasiłków. http://e-inspektorat.zus.pl/sprawy.asp?id_profilu=3&id_sprawy=282&menu=3&pomoc=3 Tryb odwoławczy Od decyzji o odmowie prawa do zasiłku chorobowego przysługuje odwołanie do Sądu Rejonowego-Sądu Pracy i Ubezpieczeń Społecznych, w terminie jednego miesiąca od dnia doręczenia decyzji. Podstawa prawna Ustawa z dnia 25 czerwca 1999r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz.U z 2005r. Nr 31, poz.267, z późn.zm.)

więc w monicie walisz im, że w rażący sposób łamią ustawę o której w poprzednim poscie, że nie dali ci decyzji odmownej na piśmie ( co by skutkowało prawem do odwołania), ale bezprawnie wstrzymali swiadczenie.... itd Daj im tygodniowy termin do wypłaty wraz z odsetkami, a potem skieruj sprawę do sądu ( też im napisz to w tym monicie) Możesz też poprosić o podanie w odpowiedzi na twój monit PRZYCZYN i NAZWISKA OSOBY presonalnie odpowiedzialnej za tak rażace zaniedbania i łamanie ustawy w twoim oddziale ZUS i poprosić o odpowiedź na to pismo w terminie ustawowym :P ( czyli 30 dni)

Gość Ciężarna na L4
:D dziekuje Ci baardzo:) niespodziewalam sie ze czegos sie dowiem w tej sprawie, a tu prosze są ludzie, ktorzy pomogą:)

Gość nie,nie mam
do olabohalll- jesli bys nie wiedzial/a,to wyobraz sobie,ze kazdy oddzial zus-u ma prezesa,takie to jest dla ciebie dziwne czy moze niemozliwe do pojecia? Swoja droga,skad sie biora takie tuczki,ktore nawet nie wiedza podstawowych rzeczy z zycia w ktorym notabene uczestnicza.

ciężarna, google twoim przyjecielem :D, ja te informacje wygooglowałam I wyszło na to, że OBOWIĄZKOWO wal im pisemny monit, bo ci sie świadczenie przedawni...I jeszcze, że te 30 dni http://mojafirma.infor.pl/praca-ubezpieczenia/53634,W-jakim-terminie-ZUS-wyplaci-przedsiebiorcy-zasilek-chorobowy.html Bieg trzydziestodniowego terminu na dokonanie wypłaty zasiłku chorobowego rozpoczyna się od dnia, od którego stała się wymagalna składka za miesiąc, w którym powstała niezdolność do pracy, tj. od następnego dnia po obowiązującym danego płatnika składek terminie przekazania dokumentów rozliczeniowych i opłacenia składek za ten miesiąc. http://zasilki.wieszjak.pl/wyplata-zasilkow/85425,W-jaki-sposob-wyplaca-sie-zasilki.html Płatnik musi wypłacać świadczenia w terminach, w których wypłaca wynagrodzenia lub dochody. Jeśli nie wykona terminowo tego obowiązku, będzie musiał wypłacić ubezpieczonemu odsetki. Również ZUS, jeśli nie dotrzyma tych terminów, zobowiązany jest do wypłaty odsetek za zwłokę w wysokości określonej przepisami prawa cywilnego. Liczy się je od dnia następnego po dniu, w którym upływa termin wypłaty świadczenia, za każdy dzień zwłoki.