Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gramatykapolskiego

zdanie nadrzedne i podrzedne, kto mi wytlumaczy?

Polecane posty

Gość gramatykapolskiego

co to jest zd.nadrzedne i podrzedne? prosze o pomoc:-) plus moze jakis przyklad. z gory dziekuje!

miła jak zawsze lepiej nie udzielaj porad z gramatyki :(:(:( Ja podam przyklad Pojdziemy jutro nad wode jesli bedzie ladna pogoda Pojdziemy nad wode jest nadrzedne jesli bedzie ladna pogoda podrzedne

miła jak zawsze kobieto Ty w ogole o gramatyce nie masz pojecie zdanie ktoro wskazalas ma tylko 1 okolicznik i nie moze byc zdaniem zlozonym wiec nie mozna go rozkladac na zdanie nadrzedne i podrzedne

Gość
zdanie podrzedne to takie do ktoregomozna zadac pytanie, zdanie podrzedne odpowiada na pytanie nie jestem kreatywna wiec masz zdanie z kafe: (zd. nadrzedne) przykro mi jest słyszeć takie słowa (DLACZEGO?), bo jestem na prawdę cichym lokatorem (zd. podrzedne) (zd. nadrzedne)Dodam jeszcze (CO?), (zd. podrzedne) że ona choruje na schizofrenię. . pytania są przydawkowe (pytania przymiotnikow) lubh okolicznikowe pyt. okolicznikow typu gdzie kiedy jak) i jeszcze byly od deklinacji, od przypadkow tylko nie pamietamajk sie wtedy te zdania nazywaly ;)

Gość miła jak zawsze zmien nick
na brzydka jak zawsze

Gość no niestety miła jak zawsze
już się nie kompromituj Zawsze się zastanawiam, po co ludzie się pchają do pomocy z czymś, o czym nie mają pojęcia :O Chyba sobie posty nabijają :D

Gość
kurde laski nie kloccie sie

A pewnie o to tylko chodziło autorowi:) Główne i jego dopełnienie;) Od zdania nadrzędnego zadaje się pytanie a podrzędne na to pytanie odpowiada ,,styknie'' nie?:D

miła jak zawsze wprowadzilas autorke w blad Ona pytala o zdanie zlozone a ty jej dalas przyklad zdania prostego gdzie wykres tych zdan jest domienny calkowicie i zupelnie nie tlumaczy logiki zdan zlozonych

Gość
no dobra z ta kasia i aneta to bylo pojedyncze z podmiotem zbiorowym ale dajcie spokoj nie sprzeczajmy sie o glupote.l..

Gość bumtararaaaa
Zdanie nadrzędne to takie, które bez obecności podrzędnego zachowuje sens. Zdanie podrzędne nie mogłoby istnieć bez nadrzędnego, bo jest jakby jego dopełnieniem, bez nadrzędnego nie zachowałoby sensu. Przykłady: Jestem mądrą kobietą, bo dokonuję właściwych wyborów. "Jestem mądrą kobietą" - nadrzędne. Samo w sobie jest logicznym zdaniem. "Bo dokonuję właściwych wyborów" - podrzędne. Określa znaczenie zdania nadrzędnego. Samo jest pozbawione logiki.

Na podstawie twojego przykładu da się zrozumieć, że zdanie nie musi posiadać czasownika :O (zwanego ORZECZENIEM, nie okolicznikiem, Morska Bryzo!) :O Boże, jakie matołki tu siedzą, żeby własnego języka ojczystego nie znać :O

Gość krokodylica
Typowy przykład zdania podrzędnego przydawkowego: Nie lubię ludzi (nadrzędne), którzy ciągle siedzą przy komputerze (podrzędne).

Nie kłócę się, no ale kurde, po cholerę się wypowiadają, jak nie mają o tym pojęcia? :O

Spoko, dziewczyny, ja też nie chciałam nikogo urazić :)

A no faktycznie napisałaś okolicznik:D Zamiast orzeczenia;] teraz zauważyłam jak ktoś uświadomił;] więc przyganiał kocioł garnkowi:) Jeśli zjem obiad to pójdę na podwórko:D pasuje? orzeczenie zjem i pójdę, podmiot domyślny -JA jeśli zjem obiad- nadrzędne, reszta podrzędne- pasuje?

A autorka i tak ma nas gdzieś :D

tak czy owak widać skąd się to bierze;] A poza tym jakoś dziwne aby ktoś się o to pytał przecież tego w podstawówce uczą( wiem nie rozróżniam zdań pojedynczych od złożonych tępa jestem bo nie przemyślałam jednego głupiego zdania);)

miła jak zawsze nie wiem ja teaz ale z amoich czasow to bylo na maturze ustnej a w szkole sredniej sie j uz tego nie przerabialo trzeba bylo samemu to sobie przypomniec

Gość ~błys~kotka~
Z tego co wiem, to: - zdanie nadrzędne jest podporą dla podrzędnego. Jest ważniejsze od podrzędnego, czyli bez niego zachowuje sens, np. MAMA IDZIE DO SKLEPU (NADRZEDNE) , BO NIE MA MLEKA (PODRZĘDNE) - Zdanie podrzędne nie zachowa sensu bez andrzędnego. Ono jest tylko dopełnieniem. w poprzednim zdaniu podala przyklad. ( BO NIE MA MLEKA) To zdnaie podrzędnę

Gość gość
to jest temat z 2010 roku, myślę, że autorka ogarnęła już kwestię :classic_cool: 🖐️

Gość gość
:)