Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hegla

Kilka smutnych (?) prawd o odchudzaniu

Polecane posty

Gość hegla
Hehe no z facetem to sama prawda, tyje się i chudnie zwykle razem. Przynajmniej ja tak mam - kiedy zaczęłam jeść zdrowiej, jemu też spadło, ale jak były sute kolacyjki i żarcie na mieście, to też razem... a co :>

Jedno sprostowanie, odnosnie punktu 2... Zupelnie bez sensu wyliczenie niestety. Bo owszem, kg tluszczu to 7 tys kcal, ale kcal brakujacych, a nie zjedzonych :) Dlatego liczenie diety 1000 kcal, ze 7x 1000 = 7000 jest bledne. Jesli czyjes zapotrzebowanie kaloryczne wynosi zalozmy 2500 kcal dziennie i zje 1500 kcal dziennie, to wtedy zabraknie mu tego tysiaca, czyli 7 tys tygodniowo. Oczywiscie jest to nadal uproszczenie, bo nigdy nie jest tak, ze spalony zostanie tylko tluszcz.

Gość hegla
Rando, chodziło o ograniczenie dziennie 1000 kcal, a nie zjadanie. Przynajmniej ja tak zawsze rozumiałam ideę "diety 1000 kcal" - potrzebujesz 2500? Zjadaj 1500. Potrzebujesz 2200? Zjadal 1200. To przecież logiczne, że jak ktoś potrzebuje 4000 kcal, a zje 1000, to schudnie w 2-3 dni, a nie w tydzień ;)

W takim razie sie zgadza, tylko nazwa nieodpowiednia :) Bo dieta 1000kcal oznacza, ze zjada sie tysiac kalorii dziennie i tak to jest wszedzie rozumiane, stad moje sprostowanie zreszta :) Pozdrawiam

no to winszuję dziewczyny! u mnie sprawa wygląda tak że ja chudnę a moje kochanie ciągle tak samo duże :) i staram się dla niego bez tłuszczu gotować i więcej warzyw i owoców przepchnąć ale nie ma mocnych, on poprostu kocha jeść- dużo i dobrze.

Helga dobrze piszesz.:) A zdradzisz na jakiej to diecie jesteś i ile cm czy tam kg na Tobą?

Gość taa niedobra pupa
2. 1 kg na tydzień to JEST zdrowe tempo. Kilogram to 7000 kalorii. 7 TYSIĘCY. Przy diecie 1000 kcal dziennie mamy szansę schudnąć właśnie ten kilogram = 7 dni w tyg x 1000 kcal. No nie do końca to prawda. Diety 1000 czy 1200 też obecnie odchodza do lamusa. dietetycy osobom ważącym "normalnie" tzn. chodzi o mniejsze nadwagi, a nie np. trzycyfrowe, zapisuja najczęściej ok. 1500 kcal... Jak ktos szybko chudnie na niskich dietach to ma duże szczęście, że jego organizm się wolno przestawia na zmiejszone dawki kcal. U mnie 1000 kcal jest nieskuteczne - chudnę tylko na początku, stosowałam to kilka tygodni, i efekt -1,5 kg. Lepiej i szybciej chudnę nawet na 1600-1700 kcal niz na 1000.... No i nie jest prawdą, że dieta 1000 kcal nie powoduje jo-jo, o mniejszych, albo głodówkach - nie wspominając.

Gość hegla
Ważyłam 76, teraz 71. Odchudzam się 3 tyg poprzez zmianę nawyków na zdrowsze i chudsze jedzenie - zrezygnowałam z wielu węglowodanów i tłuszczy, docelowo zamierzam wprowadzić pewne węglowodany, jednak b ograniczone i zdrowsze. Nie mam jednej konkretnej diety.

Gość kotka pusia
hegla ja do ciebie sie przyłączę. Było 75,7 jest 72,7. Musi być 65. Jakieś 2 miesiące i może dotrwam.

Ja ci diety kochana nie napiszę, bo nie wiem, co lubisz jeść. A pod to się powinno opracowywać dietę. Nie katować się żarciem, którego nie lubisz, bo i tak rzucisz taką dietę. Ostatnio zmieniłam jogurty owocowe na naturalne - lżejsze (mniej cukru) i mniej sztuczne, bo bez ulepszaczy smakowych. A naturalna Activia jest pyszna :)