Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość karanka84

endometrioza- moja historia i brak kompetencj lekarza

Polecane posty

Gość karanka84

chciałabym przedstawić moją historię i poprosić osoby które przez to przeszły, przechodzą o radę. Byłam miesiąc temu u ginekologa, bo przed okresem z 5 dni miałam plameinie, czasem ból podczas stosunku... ginekolog powiedział mi tże mam tyłozgięcie macicy oraz co mnie zaskoczyło -że mam endometriozę z przerostem macicy, zrobił mi usg dopochwowe, powiedział że jajniki sa ok, ale lewy jest większy ok 4cm i właśnie w nim dojrzewają pęcherzyki (lewy czasem mnie boli przed okresem). Kazał mi brac organometril od 16 do 25 dnia cyklu... ale gdzies czytałam że jak coś to przy endo bierze sie to cały miesiąc bez przerwy.. Nie zlecił mi zbadania CA 125.. chyba sama pójde na własną rękę... dał mi skierowanie na kolposkopię szyjki macicy, wyszło że na szyjce macicy także znajdują się 3 małe ognioska endometriozy umiejscowione w ektopii gruczołowej... Poszłam do niego z wynikiem i od razu chciał mi robić jakieś zabiegi ze smarowaniem szyjki macicy kwasem solnym za 450 zł i wyłuszczeniem tych zmian z szyjki macicy.... mówię do niego , że dał mi na 6 msc organometril żeby się endometrioza wchłonęła, więc wolałabym zaczekać z tym zabiegiem "smarowania" do końca leczenia.. On mi na to powiedział, że ten lek mi nie pomoże i się nie wchłonie ani z macicy ani z szyjki.. Że musiałabym brac 6 msc bez przerwy inne leki i nie miec okresu. Ja że jesli tak to moge się na to zgodzić. Zbył mnie i powiedział żebym przyszła na wizytę za 6 msc. poszłam do domu.. Nie wiem co mam myśleć i robić, raz mi proponuje organometril, tylko przez 10 dni w cyklu. potem mówi że to nieskucteczne, gdzie mam się leczyć, czym? Czy któraś z was tez miała taka historię... Co z dziećmi, niby wszędzie jest napisane że szanse są mniejsze, ale wszędzie się piszę o endo w jajnikach i jajowodach (choć sama nie wiem czy przypadkiem nie mam tego na jednym jajniku).Do tego mam bardzo nieprzyjemna sytuację osobistą, wszystko zwaliło mi się na głowe i nie wiem co mam robić z życiem.

Gość GOSIA 55
Endometrioze diagnozuje się tylko poprzez wynik histo-pat po przebytej wczesniej operacji , Ty nie miałas takiego zabiegu , więc nie wiadomo czy napewno masz endometrioze a juz Cię leczą Kazdą chorobę trzeba najpierw zdjagnozowac a potem dopiero leczyc

Gość aga314
kochana , przechodziłąm to 20 lat temu. Straszenie tyłozgięciem macicy, endometriozą, że nie będe miała dzieci itd. leczenia nie podjęłam żadnego, studiowałam ,sama się utrzymywałam, nie miałam kasy. mam 3 dzieci.Wszystkie ciąże , porody bez komplikacji. Idź do innego lekarza , nikech potwierdzi. Co moge zaproponować, to idź do takiego co przyjmuje na NFZ Ci prywatni , czesto wymyślają ,żeby zarobić.

powiem Ci ze to dziwne ze nie skierowal Cie na CA-125 to podstawowe badanie,ktore moze pomoc stwierdzic czy cos jest nie tak, natomiast endometrioze mozna podejrzewac juz podczas USG, bo zabarwienie torbieli mowi o tym czym jest ona wypelniona. Zmien tego lekarza, bo cos trzeba robic z ta endometrioza jesli jest, a wogole to ja potwierdzic po pierwsze. Tu daje tylko pewnosc laparoskopia. Co do leczenia to jest dobierane indywidualnie do kazdej pacjentki, ale tu masz racje, ze jesli bierze sie leki to raczej przez caly cykl. Zmien tego lekarza albo przynajmniej skonsultuj sie z innym, pozdrawiam