Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dqwafaegsgsfsdfv

niedoczynność tarczycy pytanie

Polecane posty

Gość dqwafaegsgsfsdfv

Witam.. moje TSH to 4,27 ( do 4,2 norma ) FT3 i FT4 mam w normie czy mam niedoczynność tarczycy? dodam, że w żadnym wypadku nie mogę przyjmować leków hormonalnych. czy jest jakaś inna terapia zastępcza?

Gość dqwafaegsgsfsdfv
nie mogę ponieważ mam dziedziczną ostrą niewydolność żylną, problemy z krążeniem

Gość dqwafaegsgsfsdfv
podnoszę

Gość blubella
twoje tsh wskazuje niedoczynność. prawidłowy wynik przy dobrze pracującej tarczycy musi wynosić ok 1,5. nie sugeruj się normami które podają w laboratorium bo każde ma inne normy. wysokie tsh wskazuje na niedoczunność niskie tsh wskazuje na nadczynność niedoczynność czyli tarczyca nie wytwarza takiej ilości hormonu ile jest potrzebne organizmowi dlatego trzeba ten hormon dostarczyć z zewnątrz w postaci tabletek. zrób badanie na przeciwciała tarczycowe żeby wykluczyć zapalenie tarczycy (hashimoto). przy zapaleniu tarczycy organizm sam siebie atakuje i przeciwciała zjadają tarczycę. tarczyca sie zmniejsza a zapotrzebowanie na hormony wzrasta. i lepiej idź do lekarza on dobierze ci odpowiednie leki.

Gość liczbapi
z takim tsh to nadczynność jak coś :) ale to jest tylko troche ponad normę no i ft3 i ft4 w normie, idź lepiej do jakiegoś endokrynologa.

Gość liczbapi
kurde, no niedoczynność :) najlepiej napisz ile masz lat, bo w każdym wieku inne tsh jest prawidłowe.

Gość dqwafaegsgsfsdfv
mam 19 lat

Gość czuwalna
przy niedoczynnosci jest wyzszy poziom hormonu jak juz!!!! ja mam w gornej granicy normy i nie lecze choc bywalam u endokrynologa...sprawdzam tsh raz na pol roku

Gość liczbapi
no to musisz iść do lekarza, bo masz tsh za wysokie, pewnie dostaniesz tabletki z najmniejszą dawką leku, jakiś letrox 25 czy coś w tym stylu, chyba, że lekarz znajdzie jakąś terapie zastępczą, ale to i tak tylko lekarz może Ci pomóc. A masz objawy charakterystyczne dla niedoczynności? tyjesz, problemy z koncentracją?

Gość dqwafaegsgsfsdfv
przytyłam ale to ze względu na to, że musiałam zrezygnować ze sportu. mam nieregularne miesiączki... chociaż od jakiś 6 miesięcy są co 28 -29 dni więc w normie. żadnych innych charakterystycznych objawów co do niedoczynności nie zauważyłam. to znaczy żadnych nie było.

Gość liczbapi
no to idź do endo, skoro nie możesz przyjmować leków, to pewnie zaleci Ci obserwacje, ale to i tak lekarz musi podjąć decyzję. Ja startowałam z tsh prawie 9 i miałam większość książkowych objawów, ale też żadnych przeciwwskazań co do brania leków, więc u mnie nie było większych problemów :)

Gość dqwafaegsgsfsdfv
u mnie właśnie jest i tego się boję. Czytałam dużo na ten temat i tak na prawdę nie ma innej terapii zastępczej