Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość miszeelle

jak najlepiej rozrobić hennę ???

Polecane posty

Gość miszeelle

eh właśnie przyszła do mnie moja ukochana, czarna, naturalna henna tylko niestety na ulotce nie ma nic po polsku i nie wiem jak ją rozrobić to po pierwsze, a po drugie tak myślę, żeby przed farbowaniem umyć włosy szamponem przeciwłupieżowym(bo taki lepiej oczyszcza ) - bo wydaje mi się, ze kolor bardzioej 'weźmie' umyte, czyste włosy, co radzicie? jak najlepiej ja rozrobić? ktoś ma z tym dowiadczenie? słyszałam coś o soku z cytryny i o zostawianiu tej papki na noc

Gość urszula kochanowska
Odpowiednią ilość henny (1/2 opakowania wystarcza na włosy krótkie) wsypujemy do ceramicznego naczynia, mieszając dodajemy powoli bardzo gorącą wodę aż do uzyskania jednolitej, papkowatej konsystencji. Odstawiamy do ostygnięcia. Można dołożyć trochę balsamu z henną w celu ułatwienia koloryzacji. Hennę nakładamy na włosy suche, używając rękawiczek, zaczynając od czubka głowy. Należy ją dokładnie rozprowadzić i masować włosy około 5 minut. Następnie należy przykryć głowę ręcznikiem aby utrzymać ciepło. Można przyśpieszyć proces farbowania i otrzymać intensywniejszy odcień ogrzewając włosy suszarką. Hennę należy zmyć z czoła, uszu i szyi. Maksymalny czas farbowania to 60 minut. Następnie spłukujemy włosy ciepłą wodą i stosujemy szampon, najlepiej z henną