Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość danna.

guzek z tyłu na szyi

Polecane posty

Gość danna.

Witam. Mój mąż zaobserwował u siebie taką gulkę (ok 1 cm) z tyłu na szyi. Jest ona nie widoczna, ale bardzo wyczuwalna w dotyku. Znajduje się pod skóra. Nie znika od klku dni. Co to może być?

Gość PRAWDOPODOBNIE
węzeł chłonny. Boli go?

Gość PRAWDOPODOBNIE
Jeśli to jest węzeł, to trzeba znaleźć źródło przyczyny. Może go gdzieś zawiało, może ma stan zapalny w obrębie ucha. Najlepiej zrobić morfologię i OB, lekarz, powinien podać odpowiedni antybiotyk. Czy ten guzek przemieszcza się pod palcami, czy czuć, że siedzi mocno w podłożu? Jest miękki, czy twardy?

Gość danna.
Jest twardy i delikatnie przemieszcza się pod palcami

Gość PRAWDOPODOBNIE
Każde pojawienie się podejrzanego guzka wymaga wizyty u lekarza. Może to być kostniak, tłuszczak, zwykły węzeł. Pokażcie to lekarzowi. Poproście o badanie morfologiczne, usg. Mam nadzieję, że to nic groźnego. Sama mam powiększone węzły chłonne od ponad roku, Byłam pod kontrolą laryngologa, onkologa. Na szczęście to nic groźnego. Dajcie znać co powiedział lekarz!

Gość danna.
Damy. Tylko nie wiem jak go zaciągnę do lekarza, bo wcale nie ma ochoty tam iść, a ten guzek wcale nie jest mały.

Gość PRAWDOPODOBNIE
centymetr, to jeszcze nie problem. Moje mają po prawie dwa, a słyszałam o przypadkach, gdzie przekraczają cztery! Głowa do góry!