Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość onaonaonaona

Makrela wędzona

Polecane posty

Gość onaonaonaona

jestem w 4 miesiącu ciąży i mam straszna ochote na ryba naprzykład na makrele wędzoną , pange albo mitaja smazonego. Ale niewiem czy moge gdzie niegdzie pisza ze wdzonych ryb nie mozna a gdzie niegdzie ze mozna ja juz sama niewiem z góry dziekuje za komentarze

Gość nie czujesz że przesadzasz
? :)

Gość kobieto wiesz ze dzwoni ale
nie wiesz, w ktorym kosciele. Odradza sie ryby SUROWE, a nie smazone przeciez! Ryby generalnie POWINNO sie jesc, a juz na pewnoe w ciazy, bo sa bogate w kwasy omega 3, ktory wplywaja bardzo pozytywnie na rozwoj mozgu, wiec radze poczytac ci conieco, a nie zadawac glupie pytania na forum! Ksiazki i google nie gryza!

Gość dziwne to...
smażone możesz, z wędzoną to nie wiem, coś słyszałam, że są dwie metody wędzenia, na zimno i ciepło, i że ciężarne mogą jeść wędzone na ciepło, ale nie wiem nic konkretnego na ten temat

Gość vbnbbbbb
ja jadam makrele wedzona w ciazy

Smażone spokojnie jedz. To samo dotyczy mięsa- tatar nie jest wskazany, ale kotleta nikt Ci nie będzie odradzał. Makrele są przeważnie wędzone na ciepło więc też powinny być w porządku. Co do ryb wędzonych na zimno- sama w swoim czasie maniakalnie jadłam łososia wędzonego, no musiałam po prostu- z tego co wiem to wiele kobiet ma ochotę właśnie na to. Nie słyszałam żeby coś się od tego komuś stało, ale ponoć jest zagrożenie zarażenia się listeriozą, teraz jeśli jestem w ciąży dopytam lekarza.

Gość r43r432r
Ja nie jadłam chociaz mialam straszną ochotę. Obawialam się liesteriozy. Nie jestem pewna jak te makrele są wedzone więc wolałam nie ryzykować. W końcu ciąża trwa tylko parę miesięcy więc nie jest takim potwornym wyrzeczeniem przez ten czas nie jeść makreli wędzonej.

Gość makrela jest ryba wedzona na
cieplo, wiec spokojnie mozesz, jesli jednak wszystko ci jedno a przy tym mozesz zaplacic wiecej, polecam łososia, na ni jest wyraznie napisane ktory jest w jaki sposob jest wedzony, ponadto latwo odroznisz , wedzone ryby na zimno wydladaja jak surowe, a te na cieplo jak udotowane na parze.

Gość Pia_25
Podczas ciąży nie powinno jeść się surowych ryb. Jeśli masz ochotę na wędzoną makrelę, łososia, węgorza, nic nie stoi na przeszkodzie. Ze swojej strony mogę Ci polecić naprawdę dobry sklep ze świeżymi rybami. www.sklep-rafa.pl

dozwolone w ciązy są ryby wędzone na cieplo-nie ma ryzyka listerii, natomiast nalezy unikac ryb wedzonych na zimno oraz surowych np w sushi