Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dfgdfhfdfdj

Guzek na podniebieniu. Proszę o pomoc.

Polecane posty

Gość dfgdfhfdfdj

Witam. Rok temu wyskoczyło mi "coś" na podniebieniu. Zaniepokoiłam się. Poszłam najpierw do lekarza pierwszego kontaktu - zero zainteresowania, ponieważ guz był koloru podniebienia. Poszłam więc do dentystki, która sprawdziła palcem ów guz i wystawiła skierowanie do chirurga szczekowego. Tam również spotkałam się z "olaniem" mojej osoby. Ów chirurg szczękowy dotknął palcem guza i uznał, że jest to jakiś uraz mechaniczny bądź coś podobnego. Guz nie zniknął. 3-4 miesiące temu obok tego guza zaczął mi wyskakiwać inny, wyskakuje i po ok. 3 dniach znika. I tak w kółko. (Tutaj dodam, że ten drugi guzek wyskakuje zawsze po spożywaniu alkoholu, nawet jeżeli są to małe ilości - typu: szklanka piwa). Dodatkowo ten guz, który pojawił się rok temu ostatnio trochę urósł. Jestem tym strasznie zaniepokojona, guzek nie boli, ale strasznie się tym schizuję, bo mam jakieś głupie myśli, że może być to coś poważnego. Czy ktoś mógłby mi coś poradzić? Może ktoś ma jakieś "propozycje" co to może byc?

Gość a możeeeee
trzecie oko! :) Nie usuwaj, przyda sie kiedyś hehe!

Gość dfgdfhfdfdj
Nie, nie jest miękki. To na pewno nie afty. Zapomniałam dodać, że znajduje się on na podniebieniu twardym.

Gość dfgdfhfdfdj
Podnoszę... :(

Gość Małgośka z R
Idź do laryngologa, może to jakiś ropień???? Czy np. ósemki masz zdrowe? Mnie prze właśnie ósemki wyrósł ropień na podniebieniu, larynolog zrobił punkę, ale po roku wróciło. Dopier jak usunęłam ósemkę koszmar sie skończył.

Gość dfgdfhfdfdj
"Przyczyną ropnia jest zakażenie mieszane spowodowane gronkowcami i beztlenowcami." Tylko, że ostatnimi czasy miałam robiony wymaz z gardła, nie wykazałby tego?

Gość dfgdfhfdfdj
Poza tym z tego co widzę na zdjęciach to ropień ma inny kolor niż sluzówka/skóra. A ten guz jest koloru podniebienia i jest twardy.

Gość dfgdfhfdfdj
Zapisałam się na jutro do innego lekarza I kontaktu. Ale mam stracha niezłego. :O Franka, jak wyglądał ów nowotwór u Twojej babci? Wiesz może? Rozwijał się szybko?