Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość TIMUR

szambo na działce rekreacyjnej

Polecane posty

Gość TIMUR

Kupiłem dwa zbiorniki plastykowe na palecie, po 1000 l. za 200zł każdy. jak szczelnie podłączyć do tego rury kanalizacyjne? Z boku czy z góry? Jaki spadek zastosować? Czy trzeba wywietrznik? Czy ktos takie szambo robił, ma? Czy ziemia po zasypaniu nie zgniecie go? Jak z zapachem w pobliżu? Jak widać jestem w tych sprawach dyletantem i każda informacja jest dla mnie ważna.

Gość Timur i jego drużyna
Wstyd Ci było zapytać o to ekspedienta w hurtowni?:classic_cool:

Gość TIMUR
Zapraszam do dyskusji

Gość timur i jego drużyna
już ty sie nie chwal tak tą swoją restauracją :classic_cool:

Gość TIMUR
Rekreacja to nie Restauracja. No chyba,że żarcie to Twoja jedyna rozrywka:classic_cool:

Gość Szays fikszyn
Czy ta działka jest blisko morza?:classic_cool: Ładna teraz tam jest pogoda?

Gość fsfasf
a czy wiesz, ze na budowe szamba trzeba miec pozwolenie na budowe z urzedu miasta?

Gość Dr Rivall
Chwilą moment. Napisał że kupił zbiornik. Tak? Pozwolenie należy uzyskać jest się robi wykop i wylewkę np betonową aby mieć stałe szambo. Takie zbiorniki wkopane przy podłączeniach jw opisane nie stanowią chyba trwałej przynależności do gruntu i co za tym idzie nie wymagają pozwolenia. Ale mogę się mylić. Zresztą myślę,że autor wszelkie pozwolenia posiada. To działka rekreacyjna. Miejsce pewnej działalności więc myślę,że o tym pomyślał.

Gość Miss Perfumeriaa
O tak. Zgodzę się z tym. Problem szamb jest nie tylko technicznie delikatny a zarazem trudny.

Gość Maiuwa
Witam. No i jak w końcu roztrzygnęła się kwestia tego pozwolenia ? Ja optuje,że w przypadku konstrukcji przenośnej to nie konieczne. Sanitariat jednak sanitariatem. Udało się podłączyć szambo?

Gość Jak to jeeest
Masz szczęście, bo właśnie coś takiego robiliśmy rok temu. :) Mieliśmy 1 zbiornik 1000 l. Kopanie przez 4 dni, montaż tego całego gówna, uszczelnianie, zasypywanie i........ po tygodniu spadł deszcz. Wychodzimy rano, a tu dół. Zapadło się. :( Weź pod uwagę fakt, że ziemia jest choooolernie ciężka, a zbiornik plastikowy. Nawet jeśli go podstemplujesz, to po pewnym czasie się zawali. A już na 100% po zimie, kiedy dowali śnieg. Warunki atmosferyczne, drgania... Nam też mówili: "beczkę wkopać albo plastikowy pojemnik, najlepiej jeszcze dziury w nim wyrąbać. I już." No i już. Kupa pracy, kupa forsy, bo stale się okazuje, że coś jeszcze trzeba dokupić i w efekcie okazuje się, że forsa wyrzucona w błoto. Jeśli chodzi o odpowietrzenie, to oczywiście musi być. Wystarczy w wychodzącej koło domu rurze zrobić dziurę, umieścić w niej pionowo cienką rurkę- dokładnie uszczelniając, podciągnąć pod dach, zabezpieczyć takim daszkiem na rury, żeby ci nic tam nie wpadło i nie napadało i już. Nic nie śmierdzi, a kibel dzięki temu się nie zatyka.

Gość Zapraszamy do dyskusji...
jak to jeeest-O! I to jest merytoryczna wypowiedź w jakiej również sformułowano pożyteczne ostrzeżenia i zalecenia. Dziękujemy . Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś informacje prosimy i ich nadsyłanie.

Gość __!_!_!__
Zapraszam do dyskusji

Lepiej zainwestować raz a porządnie. Nie warto kupować tanich produktów. Ja polecam szamba ekologiczne, wykonane z żywicy i włókna szklanego, dzięki czemu są dużo trwalsze niż tradycyjne szamba betonowe. No i co istotne są szczelniejsze, nie pobierają żadnych wód z gruntów, a co za tym idzie rzadziej się je opróżnia. A to chyba ważne, przynajmniej dla mnie... Wydaje mi się, że ich cena jest przystępna, biorąc pod uwagę ich dobrą jakość. W zasadzie te zbiorniki mają same plusy. Ja sam mam taki przy domu (firmy NARO) i póki co nie mogę narzekać. Mogę Wam dać adres strony sklepu gdzie dokonałem zakupu. Przejrzyjcie sobie: www.szamba-baseny.com.pl

Gość gość
A co zrobić jak już taki zbiornik się zapadł? Jest jakaś szansa na ratunek? Wczoraj wkopany, zapadł się po ok godzinie. Nie będę opisywać emocji z tym związanych, bo możecie sami się domyśleć ;) nie mamy ani kasy ani szamba na działce( gdzie przebywamy latem z dzieckiem)

Gość gość
moze skontaktuj sie z jakas firma, ktora moze pomoc www.betonowekrakow.pl np ta :) z tego co wiem, to specjalizuja sie w takich rzeczach jak szamba i ogólnie rzeczy z betonu, ogrodzenia itd

Gość gość
No właśnie, rozwiązań jest wiele. Betonowe szambo to dobra sprawa, ale raczej do domu jednorodzinnego. Na działkę lepiej jest zamontować coś mniejszego, np. właśnie z http://www.zbiorniki.szczecin.pl/ - są takie małe oczyszczalnie. Są łatwiejsze w montażu i serwisie.

Gość erer33
Mogę z czystym sumieniem polecić www.betonowe-szamba.com.pl . Zamontowali mi szambo, które nawet po poważnym podniesieniu wód gruntowych nie wypłynęło. Poza tym ich beton przetrwał też bez szwanku zimę. Uważam producenta za wiarygodnego. Dodatkowy plus to atest PZH i 2 lata gwarancji.

Gość Justyna Sowa
Jeśli jeszcze mogę coś doradzić, to odradzam szamba plastikowe. Nie wytrzymują dużej próby czasu. Ja u siebie mam szambo betonowe, montowane przez http://szambabetonowe-brat-bet.pl Beton naprawdę porządnej jakości i już kilka lat a szambo nie przecieka.

Gość gość
dwa betony wkopane w ziemie pokrywa i gotowe nawet nie trzeba wypompowywac bo wystarczy tabletki wrzucic i sie wszystko rozłoży bo na takiej działace to rzadko uzywane

Gość gość
u nas w domku letniskowym maz sam wkopywał betony tylko do włożenia potrzebował pomocy j juz 10 lat sie trzyma i ok

Gość Pinessska1
szambo to bardzo dobry pomysł. sama mam jedno na działce. mi wykonywali z brat-bet z jedlińska. są bardzo dobra firmą i solidną. genialni fachowcy powiedziałabym wręcz. znają się i wiedzą co robią.

Gość GabryśV
Spokojnie na takiej działce możesz stawiać szambo, ale chyba nie będzie Ci ono potrzebne aż tak duże jak przy normalnym domu. Na Twoim miejscu sprawdził bym tu http://www.betonowe-szamba.net.pl/jedrzejow.html czy mają możliwość zamontowania szamba właśnie na takiej działce.

Gość edinka3
Tutaj http://www.szambabetonowe-betonex.pl masz ciekawą ofertę na szamba betonowe. Myślę, że warto z niej skorzystać. Powiem szczerze, że to lepsze rozwiązanie niż przyłącze, ponieważ nie trzeba ponosić dodatkowych kosztów.

Gość gość
my zamówiliśmy szambo na działkę z firmy Frukko www.frukko.pl . cena przystnepna a poza tym szambo jest za duze wiec na działke w sam raz. Oni prodkuja tez oczyszczalnie scieków, separatory tłuszczu itp. Wiec generlanie to mogą w tym temacie doradzić wiele.

Gość baska233
Osobiście polecam bardziej szamba betonowe, plastikowe bardzo szybko ulegają uszkodzeniom i zwyczajnie częściej wybijają. Swoje szambo kupowałam tutaj http://chelm.bratbet.pl/ i jestem bardzo zadowolona :)

Gość MilkaSekula
Ja też jestem za szambem betonowym, jest zdecydowanie bezpieczniejsze. Jeśli szambo to tylko betonowe. Tu znajdziesz wielkość i pojemność jaka Cię interesuje http://radom.ekologiczne-szamba-betonowe.pl/ - dostarczają w całym kraju. Ja jestem zadowolona.

Gość gość
My mamy ekologiczne szambo z laminatów poliestrowo-szklanych od Maro http://ekomaro.pl/ Co do szamb betonowych to nie miałbym zaufania, bałbym się rozszczelnienia, ale każdy decyzje podejmuje sam.