Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Młoda Ciocia :)

Matka Chrzestna - młody wiek.

Polecane posty

Witam! Mam do Was takie pytanko, mianowicie mam być chrzestną matką. Mam 19 lat, obecnie się uczę i nie pracuję (wyłączając wakacje). Jest to moja bardzo bliska rodzina, tak naprawdę najbliższa ;). Bardzo się cieszę, że będę taką "ważną ciocią" dla Małego, bo mowa o tym była od zawsze, czuję się doceniona i szczęśliwa, jednak nasuwa mi się kilka pytań. Jeżeli chodzi o chrzest czy lepiej dać pieniążki - mam jakieś małe oszczędności,a rodzice obiecali, że pomogą bez problemu. I jakie są teraz stawki, bo zupełnie nie jestem w temacie? Może lepiej jednak zainwestować w jakiś fajny prezent? Pamiątkę, która będzie radochą dla Małego (to już nie niemowlak). I jakieś propozycję takich pamiątek/zabawek? Dzięki wielkie za każdą normalną odpowiedź, mam jeszcze trochę czasu ale zbieram pomysły i idee :). Pozdrawiam!

Przepraszam, pomyliłam działy :).

Gość ciotka w czechach
ja Ci odpowiem :) byłam chcrzestną po raz pierwszy kiedy miałam 17 lat :) kasę dali mi rodzice - 200zł, to było 7 lat temu. w tym roku równiez byłam chrzestną, niespodziewanie. Dałam 300zł bo na tyle było mnie stać. Studiuję zaocznie i pracuję, w tym samym czasie nałożyło mi się jeszcze kilka wydatków więc nie mogłam dać więcej. Żałuję, że ni ekupiłam jakiegoś drobiazgu na pamiątkę ale nie miałam czasu (dowiedziałam się tydzień przed chrztem)

Gość Ja też zostałam
chrzestną w bardzo młodym wieku, bo miałam 16 lat. Na prezent kupiłam Młodemu (choć nie był już młody, bo miał 7 lat) zabawkę - samochód, o którym marzył, a ostatnio (miesiąc temu) zostałam chrzestna rocznego chłopca, mam 23 lata, studiuje, pracuje dorywczo - kupiłam mu tylko (albo aż) złoty łańcuszek za sto złotych (ojcem chrzestnym też był młody chłopak, 24 lata, który dopiero skończył studia i dopiero od miesiąca pracuje kupił łańcuszek - też za sto złotych). Nie konsultowaliśmy się w sprawie prezentu, bo poznaliśmy się przed mszą, ale fajnie się złożyło, bo mały będzie miał komplet:) Ale porozmawialiśmy sobie i zgodziliśmy się w jednym - gdybyśmy teraz dali mu kasę, prawdopodobnie skorzystaliby z niej rodzice, wydali na pieluchy etc. A moim zdaniem lepiej będzie wspomóc go (finansowo) jak dorośnie. Jeśli chcesz radę, co kupić, powiem jedno - lepiej kupić coś ze złota (jest zawsze w cenie, a ostatnio coraz szybciej drożeje) niż dawać kasę. Takie jest moje zdanie. Gdyby rodzice dziecka potrzebowali kasy, złoto bardzo łatwo jest spieniężyć w każdej chwili...

Gość Ja też zostałam
mała poprawka - chrzestny kupił złoty medalik.

łańcuszek z medalikiem - fajny pomysł. najważniejsze, by maluch miał pamiątkę. ewentualnie można iść innym tropem - kupić dziecku Biblię, a do tego jakiś drobiazg, który ucieszy go już teraz. rozejrzyj się po sklepach z akcesoriami dla dzieci, na pewno coś wpadnie Ci w oko. w Krakowie otworzyli nam Entliczka przy Wadowickiej, jeśli jesteś gdzieś z okolic, to może zajrzyj, kawał sklepu, więc i wybór powinni mieć spory.

W mojej rodzinie jeden dzieciak dostał matę edukacyjną, też fajny prezent. Co do złota, jestem raczej na tak, nie traci na wartości, w razie czego mały będzie miał na czarną godzinę czy po prostu pamiątkę z chrztu- dlatego fajnie jak to jest medalik czy krzyżyk, coś z akcentem religijnym.

Gość z Nickiem
I ja Ci podpowiem. Niedawno moje dziecko mialo chrzest i mimo iz chrzestnymi nie byli ludzie bardzo mlodzi, a juz pracujacy - dziecko dostalo pamiatki w postaci slicznych srebrnych obrazkow z aniolkami plus od jednego chrzestnego 200 zl. Uwazam ze to bardzo dobry prezent, trakie pamiatkowe obrazki, zdecydowanie lepsze niz pieniadze. Osobiscie jestem przeciwniczka podbijania stawek jak na aukcji /zarowno na chrzest, komunie i slub/ Kup jakis prezent pamiatkowy, mozesz wygrawerowac na nim zyczenia. To bedzie prawdziwa pamiatka, a jak kupisz np zabawke, albo dasz kase?? Czy po kilku latach ktos bedzie o tym wspominal?

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, doszłam do pewnych wniosków, tzn. na pewno nie dam pieniążków. Jakaś fajna pamiątka + jakiś prezent w miarę możliwości no i muszę się dogadać z rodzicami w sprawie ubranka. dziękuję Wam bardzo! Pozdrawiam! :)

Gość 12345678910880509
Porazka dzieciakowi kupisz lancuszek na chrzes i co kiedy on zalozy na 18-stke? albo wczesniej pojdzie sprzeda bo na co mu... wedlug mnie skoro jest niemowlakiem to powinnas kupic cos na ten wiek... ja kupilam łóżeczko kojec i krzesełko do jedzenia i jest pozytek to jakiegos tam czasu na komunie kupie cos co przyda sie w jego wieku i na 18-stke tez nie wspomne o urodzinach i gwiazdkach bo to inna sprawa.najgorsza glupota jest kupowanie lancuszkow sruszkow spoko dziewczynce mozna kupic np kolczyki czy cos ale chlopakowi?

Gość Ja też zostałam
No to ja jeszcze dodam, że sama dostałam na chrzest złoty pierścionek (ale nie od chrzestnych) i noszę go dzisiaj z dumą, bo naprawdę traktuję go jako pamiątkę - rodzice przetrzymali go dla mnie przez 15 lat, bo od 15 urodzin go noszę, choć już wcześniej wiedziałam o jego istnieniu i jako dziecko podziwiałam cudo;) Fakt, chłopcu trudniej dać biżuterię, ale naprawdę myślę, że łańcuszek z medalikiem (no i tu wcale nie musi być medalik z Matką Boską, czy krzyżyk, bo może to być równie dobrze znak zodiaku lub coś innego dla mężczyzny;)), to co, że założy go dopiero jak dorośnie lub w ogóle nie założy? To jest prawdziwa pamiątka. Oczywiście są ludzie, którzy uważają, że tylko praktyczny prezent to dobry prezent - ale nie uważacie, że łóżeczko czy krzesełko do karmienia to przesadnie drogie prezenty jak na taką okazję? Zwłaszcza, że autorka wspominała, że nie dysponuje wielką kwotą...

Gość Ja też zostałam
Obrazek z aniołkiem też super rzecz - i do tego wygrawerowane życzenia. Na pewno wykorzystam ten pomysł, gdyby zdarzyło mi się znowu zostać chrzestną:)

Gość 12345678910880509
Ja kupilam wszystko z allegro jedno i drugie po 200zl to chyba nie majatek

ja spotykałam się między innymi z takimi prezentami na chrzest jak: http://allegro.pl/item1106210416_smoczek_srebrny_chrzest_grawer_wys_0z_lyzeczka_14g.html http://allegro.pl/item1109234211_obrazek_pozytywka_chrzest_urodziny_dwa_kolory.html a dla dziewczynki medaliki. Ja sama chodziłam długo w złotym naszyjniku i medalikiem, nie uważam tego za wstyd.

ja też do dzisiaj trzymam pamiątku z chrztu :) sporo złotej biżuterii, biblia, srebrna łyżeczka... bardzo miło się to ogląda, zwłaszcza z myślą, ile to już lat leży w szkatułce. :)

Gość tai pieniadze wspanialy prezen
na chrzciny... Masakra. Ja chrzestnym mojej córeczki zapowiedziałam, że mają nie dawać kasy, tylko kupić jakieś pamiątki... Na dziecko było mnie stać, więc nie potrzebuje sępić od nikogo kasy ani nie chce łóżeczek, kojcow, a od pozostalych gosci dostalam praktyczniejsze rzeczy typu ciuszki. Od chrzestnych mała dostała śliczne pamiątki, na całe zycie. Chrzest to moim zdaniem nie okazja, żeby obdarowywac dziecku kilkuset złotymi, bez przesady.

Gość mama chrzestna
Zostałam mamą chrzestą dziewczynki w tym roku. Kupiłam bardzo ładny posrebrzany obrazek z Matką Bożą z grawerem żeby miała pamiątkę od matki chrzestnej + pieniązki 300 zł.

Gość zdzisia misia
zgodzę się, jakaś ładna pamiątka a nie same pieniądze, przecież pieniądze rodzice wydadzą w mig i tyle będzie. Bardzo podobają mi się te obrazki srebrne ze świętymi osobami. To naprawdę wspaniała pamiątka i ja sama chciałabym coś takiego dostać nawet teraz ;) może na ślub? czemu nie ;)

Gość Trzy miesiące temu zostałam
matką chrzestną dziecka siostry. Dałam 400 zł+ zdjęcie maleństwa wypalone na szkle z dedykacją (70zł) Tyle , że pracuję juz kilka lat i studia skończone. Mój Mąż był chrzestnym jeszcze w technikum. Kupił wtedy łańcuszek z medalikiem i dał chyba 100-150 zł.

Gość oba
Chrzestny to funkcja "kościelna", więc dobrym prezentem są pamiątki związane z wiarą - złoty łańcuszek z krzyżykiem, srebrny obrazek, jakaś wypasiona Biblia itp. Smieszny argument - nie dawać łańcuszka bo założy dopiero na 18tkę. A kojca i łóźeczka będzie używał latami, do późnej starości? :o Na pewno nie kasę. Chrzestny ma się przede wszystkim za dzieciaka modlić. Jak to będziesz robić, to jesteś "wywiązana" w 100% ;)

Gość myśląca o ślubie
ja bratankowi - chrześniakowi kupiłam na pamiątkę klasyczne spinki do mankietów z wygrawerowanymi inicjałami. Takie rzeczy nigdy się nie starzeją, łańcuszek dostał od dziadków :P

ale ktoś napisał - na chrzest łańcuszek z zawieszką ze znakiem zodiaku ... tylko, że horoskopy to zabobony! A chrzest to sakrament!!! Kiepska rada!

ale te spinki to założy za jakieś 20 lat.... albo predzej jego ojciec skorzysta z tego prezentu.. moim zdaniem powinno to byc coz dla małego, co mu sie przyda i to niedługo albo kasa.. ja miałam 17 lat, jak zostałam chrzestna i dałam pieniadze.. + cały ubiór dla małego do chrztu.. bo u nas jest taka tradycja.