Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość frulalika

ranking dla inteligentnych :o!

Polecane posty

Gość frulalika

jakie książki powinny znaleźć się w każdej domowej biblioteczce? hmm? czekam na Wasze propozycje...

Gość przecież książek do domowej
biblioteczki nie dobiera się pod kątem tego co powinno być a co nie. Przecież każdy czytający ma inny gust czytelniczy

nie chodzi o gust... Nie chodzi o jakąś "samotność w sieci" czy Harry Potter"... Chodzi o książki które na pewno, prędzej czy później przydadzą się! Dodam, że jesteśmy małżeństwem z dwójką małych dzieci i nasza "biblioteka" na chwilę obecną to oczywiście ich bajki i moje książki do szkoły...

to chyba chodzi ci o jakieś poradniki

między innymi też, chodzi też o książki, z których kiedyś mogłyby korzystać dzieci, potem cieżko będzie wydać 1000zł na raz na jakieś mądre książki...

to postaw na klasykę polską i obcą. Dzieciom się przyda jako lektury między innymi :)

Gość K. Wallenrod
To chyba normalne, że każdy powinien mieć zbór literatury klasycznej w domu, a nie tylko polski Sienkiewicz i Mickiewicz. Oczywiście nie mówię o plebsie, tylko o inteligencji polskiej. Wydaje mi się, że to podstawa w domach, w których mieszkający uważają się za osoby wykształcone, oczytane i inteligentne.

Gość grassss
kurrrwo... Pauly-Wissowa RE, komplet; Brills New Pauly; no i wypierrrdalaj 🖐️

Gość profesorwziątek
encyklopedia, słownik wyrazów obcych, Mickiewicz, Słowacki, Sienkiewicz, Norwid, Asnyk, Orzeszkowa, Prus to tylko podstawy bo jeszcze cały tłum obcych pisarzy , tylko potem jak sie ma ponad tysiąc książek to w domu ciasno :) lepiej zostac przy podstawach to wystarczy :)

Mickiewicz to nie klasyk? Ciekawe

no tysiąc to już będzie ciasno :P myślę jeszcze o kronikach historycznych, no i angielski...

Gość K. Wallenrod
"przecież książek do domowej Mickiewicz to nie klasyk? Ciekawe" Ty sobie możesz kupić jakieś książki z ćwiczeniami na rozumienie języka pisanego. Przyda Ci się. Po genach sądzę, że dzieciom też.

Gość są pedanci i ci są gorsi
do Walen......, przeczytaj co piszesz i nie obrażaj ludzi bo można zwatpić w Twoje oczytanie , wykształcenie i inteligencję

Gość K. Wallenrod
John Milton, Jane Austen, Bront, Thomas More, Agatha Christie, George Orwell, William Shakespeare, John Steinbeck, Nathaniel Hawthorne, J. D. Salinger, F. S. Fitzgerald, Lew Tołstoj, Fiodor Dostojewski, Vladimir Nabokov, Stanisław Grzesiuk, Franz Kafka, Homer, Molier, Aleksander Dumas.

Gość K. Wallenrod
" są pedanci i ci są gorsi do Walen......, przeczytaj co piszesz i nie obrażaj ludzi bo można zwatpić w Twoje oczytanie , wykształcenie i inteligencję" Nie obawiam się ocen, które pochodzą od takich ludzi jak Ty. Więc śmiało.

Gość są pedanci i ci są gorsi
nie oceniam tylko wątpię i nie zamierzam się wdawać w pyskówki z prymitywami -bez odbioru!

Gość każda domowa biblioteczka
powinna zawierać: Encyklopedię Słowniki Atlasy Poradniki Leksykony Biblię Trochę klasyków z literatury popularnej Książki naukowe Oraz książki według uznania

Gość każda domowa biblioteczka
Zapomniałam jeszcze dodać baśni

Gość skoro zadajesz takie pytanie
to pewnie w domu rodzinnym też nie było ksiażek zbyt wielu.... zawsze śmieję się z teściowej bo uważa się za taką "ą" i "ę" i najmądrzejszą.....ale jedyne książki jakie u niej w domu widziałam to może z 3 lekury szkolne, dodam jej lektury.....czyli coś sprzed ćwierćwiecza..... znam ją od 10 lat i nie widziałam ani nie słyszałam by w tym okresie przeczytała choćby jedną książkę, choćby traktującą o pielęgnacji roślin czy gospodarstwie domowym