Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jedynaczkaniestety

jaka jest najlepsza różnica wieku między dziećmi????

Polecane posty

Gość jedynaczkaniestety

mamy z mężem dylemat, nasza córeczka ma rok i 7 miesiecy, gdybysmy zaczeli sie starac to mialaby 2,5-3 latka przy pojawieniu sie rodzenstwa, czy to dobra różnica? troche się boje ze sobie nie poradze , bo jednak to jeszcze maluch,ale czy wieksza różnica nie spowoduje słabszej więzi między rodzeństwem?? niestety nie mam rodzenstwa ani ja ,ani mąż więc nie wiemy jak to jest, wypowiedzcie się drogie mamy:)

Gość u mnie troszkę ponad rok
I uważam, ze super różnica. Tak do 5 lat jest ok. Potem już kontakt słaby.

Gość problemy matki polki
u nas są 2 lata różnicy między dziećmi. Jest ok.

Moim zdaniem jak największa. Nie wyobrażam sobie mieć drugiego dziecka, kiedy to pierwsze wymaga jeszcze tyle czasu i uwagi.

U mnie są 2 lata różnicy bez miesiąca i uważam, że wsam raz.

Gość jedynaczkaniestety
no wlasnie z jednej strony fajnie by było,żeby była jak najmniejsza różnica wieku,ale z drugiej jedno dziecko potrzebuje jeszcze uwagi, a tu nagle pojawia sie drugie maleństw...

Gość problemy matki polki
ale tak jak piszecie - "starsze dziecko potrzebuje sporo uwagi" i dostaje ją. Takie młodsze rodzeństwo zazwyczaj jest zapatrzone w starsze jak w obrazek i po prostu je uwielbia. Więc starszak dostaje trochę uwagi od rodziców a do tego zdwojoną uwagę od malucha - gdy ten podrośnie powiedzmy tak do roczku. Mój młodszy chodzi za starszym jak papużka i we wszystkim go naśladuje. Starszy ma z tego niezłą radochę.

Gość i z ciecka przestaje
rosnąć ciapka rozpieszczona przez mamusie, a zaczyna odnajdywać się w świecie. Uwagi ci dla 2 na pewno nie zabraknie, miłości też nie. Im mniejsza różnica tym szybciej są na podobnym poziomie jeśli chodzi o potrzeby.Bo co za różnica czy jak czytasz książkę to słucha jedno czy dwoje? Tak samo się lepi z plasteliny z jednym jak i z dwójka, a nawet z dwójką weselej. Spacer w 3 jest o wiele bardziej atrakcyjny niż tylko z mamą. A czas sam na sam z każdym dzieckiem to też przy dwójce żaden problem. No i największy plus. Przychodzi taki moment kiedy dzieci mówią "Mamo my się bawimy. Nie przeszkadzaj".

miedzy moimi corkami jest rok i 7 miesiecy roznicy,tak chcialam i tak mam:)wiecej dzieci nie chce.

Gość jest_ok
Byłaby idealna:) mam siostrę o trzy lata starszą i dogadujemy się świetnie. Natomiast między mną i młodszą siostrą jest 7 lat różnicy i tu jest już mniej ciekawie:/ To jest już za duża różnica. Mam 20 lat i jak tu się dogadać z 13?

Kwestia poradzenia sobie......powiem tak, jesli nie masz problemow z 1 dzieckiem to z drugim bedziesz miala tylko niewielkie! Wiadomo drugie dziecko to juz 2 razy wiecej obowiazkow, ale da sie przezyc! Natomiast jesli masz problem juz z pierwszym to z dwojka bedzie przechlapane;) Pewnie tez sie przezyje, ale bedzie juz ciezko;)