Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość RTGRTG

Jakie są niebezpieczeństwa częstego robienia badań RTG?

Polecane posty

Gość RTGRTG

Może ktoś się orientuje ile można max zrobić badań RTG w roku?

Gość za mało wystające
ja w jednym roku miałam cztery, w tym dwa w ciąży i nie świecę.

Gość RTGRTG
oj w ciąży się nie robi badań RTG

Gość za mało wystające
wiadomo, że się nie robi, ale to było dwa tygodnie po poczęciu, kiedy nie wiedziałam że zacionzyłam. Dziecko zdrowe, btw.

Gość RTGRTG
Całe szczęście że dziecko zdrowe

Gość gorąco mi jak cholera
Nie słuchaj głupot, że RTG to badanie kompletnie bezinwazyjne i bezpieczne dla zdrowia, bo nie jest to takie zupełnie obojętne dla organizmu :) Max 2 razy do roku

Gość RTGRTG
dziwię się bo też słyszałem że można max zrobić dwa RTG w ciągu roku a gdzieś wyczytałem że TK emituje kilkadziesiąt a nawet kilkaset razy większą dawkę od zwykłego RTG

Gość RTGRTG
Z Wikipedio Rentgenowska tomografia komputerowa wykorzystuje promieniowanie rentgenowskie do wykonywania przekrojowych zdjęć obiektów. Promieniowanie to jest promieniowaniem jonizującym, co wiąże się z potencjalnym zagrożeniem dla życia i zdrowia organizmów żywych w wypadku nadmiernej ekspozycji. W niewielkim, ale zauważalnym stopniu wzrasta ryzyko raka. Ponadto niektórzy pacjenci uczuleni są na środki cieniujące, które zwykle zawierają związki jodu. Innym mogą one uszkodzić nerki. Jeśli środek kontrastowy otrzyma kobieta karmiąca piersią, to przed wznowieniem karmienia musi odczekać przynajmniej 24 godziny.. Badanie TK napromieniowuje pacjenta nawet do 400 razy większą dawką promieniowania niż typowa sesja diagnostyczna zwykłym aparatem rentgenowskim . Tomografia komputerowa jest co raz popularniejszym badaniem i stale rośnie jej udział w sumarycznej dawce całej populacji ze wszystkich badań diagnostycznych. W Wielkiej Brytanii, w 1989, badania tomografami stanowiły 2% badań radiologicznych, dając 17% wkład w dawkę z badań promieniami rentgenowskimi. W 2001, liczby te wynosiły odpowiednio, 4% i 40%. Badania w USA wskazują nawet 70% udział tomografów w dawkach z badań medycznych

Gość gorąco mi jak cholera
z tym sie akurat nie zgodzę, bo ostatnio miałam robione CT głowy (czyli potocznie zwaną tomografię komputerową) i lekarz zapewniała, że dawka promieniowania jest mniejsza niż w przypadku badania RTG. Chociaż też oczywiście czas tych dwu badań jest zupełnie różny, bo skan RTG wykonuje się stosunkowo szybko, a tomograf już nie (w zależności od tego czy podawany jest kontrast, czy nie). Z kontrastem ok 40-45 min, bez kontarstu ok 10

Gość gość
z kontrastem tez szybko mialem:)