Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zielona koleżanka

Dziewczynki, pomóżcie zielonej koleżance.

Polecane posty

Gość zielona koleżanka

[cześć] Od dwóch lat biorę tabletki antykoncepcyjne, a mianowicie Harmonet. Ale ile można faszerować się tabletkami? :O Tym bardziej, że przez najbliższych kilka ładnych lat nie planujemy mieć dzieci (mam stałego partnera). Tabletki zaczynają być dla mnie męczące. Spadło mi libido, poza tym nie chcę truć swojego organizmu chemią. Chciałabym zacząć się zabezpieczać w inny sposób. I tu mam do Was ogromną prośbę: pomóżcie mi wybrać metodę antykoncepcji. Zależy mi bardziej na naturalnej antykoncepcji, ale nie znam się za bardzo na "tych" sprawach. Wiem, że można poznać owulację po podwyższonej temperaturze, po śluzie. Ale o co w tym wszystkim dokładnie chodzi? Bardzo Was proszę o pomoc w tej sprawie. Czytałam o Lady Comp, ale jest to strasznie drogie. Jeśli chodzi o prezerwatywy: chciałabym ich unikać w miarę możliwości. A jednocześnie chciałabym się cieszyć z seksu, nie myśleć obsesyjnie o wpadce.. Co radzicie? Będę bardzo wdzięczna za wszelką pomoc 🌼

rozumiem twoje obawy.. mam tak samo tez mam dosc tabletek, tymbardziej ze problemy z libido mnie denerwuja... ja rozwazam spirale...

Gość zielona koleżanka
carolyn0812: Też myślałam o spirali, ale lekarze mówią, że nadaje się ona dla kobiet, które rodziły. A ja jeszcze nie rodziłam. Nie wiesz może dlaczego istnieje takie wskazanie?

tez spotkalm sie z opinia ze nadaja sie dla kobiet ktore rodzily... ale tez jak grzebalam w internecie znalazlam kilka informacji ze nia ma roznicy czy sie rodzilo czy nie... wiec moze to zalezy od rodzaju spirali albo cos... w kazdym razie moja kolezanka mi bardzo ja polecala, chociaz z tego co slyszalam 1 z skutkow ubocznych sa obfitsze miesiaczki co dla nas kiedy bierzemy tabsy i sa skape bedzie pewnie wnerwiajace, no ale tez kazdy organizm reaguje inaczej hmm mnie ciekawi zagadnienie czy mozna spirali usunac wczesniej, standardowo sa zakladana na 3-5 lat, to dosc dlugo- narazie nie planuje dzieci ale kto wie co bedzie za rok, dwa? kiedys tez rozwazalam implanty, no ale one tez zawieraja hormony wiec co za roznica czy brac je doustnie czy miec je wszczepione;/;/ tak samo plastry podobno niektore spirale maja tez dawke hormonow ale to juz zalezy od ciebie jaka sobie wybierzesz minusem jest koszt zalozenia i kupna spirali w polsce;/;/

tez spotkalm sie z opinia ze nadaja sie dla kobiet ktore rodzily... ale tez jak grzebalam w internecie znalazlam kilka informacji ze nia ma roznicy czy sie rodzilo czy nie... wiec moze to zalezy od rodzaju spirali albo cos... w kazdym razie moja kolezanka mi bardzo ja polecala, chociaz z tego co slyszalam 1 z skutkow ubocznych sa obfitsze miesiaczki co dla nas kiedy bierzemy tabsy i sa skape bedzie pewnie wnerwiajace, no ale tez kazdy organizm reaguje inaczej hmm mnie ciekawi zagadnienie czy mozna spirali usunac wczesniej, standardowo sa zakladana na 3-5 lat, to dosc dlugo- narazie nie planuje dzieci ale kto wie co bedzie za rok, dwa? kiedys tez rozwazalam implanty, no ale one tez zawieraja hormony wiec co za roznica czy brac je doustnie czy miec je wszczepione;/;/ tak samo plastry podobno niektore spirale maja tez dawke hormonow ale to juz zalezy od ciebie jaka sobie wybierzesz minusem jest koszt zalozenia i kupna spirali w polsce;/;/

Gość zielona koleżanka
carolyn0812 Czytałam również, że taka spirala może "poszarpać" macicę, co może doprowadzić do trwałej bezpłodności :O Pewnie m.in. dlatego jest wskazanie, żeby wkładki zakładały kobiety, które mają poród za sobą. Macica kobiety po porodzie jest bardziej hmm.. rozciągnięta, elastyczna? A nasza, która nie ma takich "przeżyć" za sobą, jest pewnie bardziej narażona na jakieś skutki uboczne. Padaka. A rozważałaś jakąś inną metodę antykoncepcji? Dlaczego nie chcesz stosować prezerwatyw? Ja się zastanwiam nad metodą mieszaną, a mianowicie Kalendarzyk + sprawdzanie temp + obserwacja śluzu + w dni płodne (dwa dni przed i dwa dni po) prezerwatywy + stosunek przerywany = tylko w dni pewne (które nota bene i tak dla mnie nie będą pewne) mamy zamiar normalnie się kochać. Ale ja już widzę jak obsesyjnie będę wyczekiwała miesiączki :O To chyba nie na moje nerwy :(

Gość zielona koleżanka
Jeszcze mam pytanie: ta Twoja koleżanka -> ma już swoje dzieci czy jeszcze nie rodziła? I wydaje mi się, że można wcześniej usunąć spiralę. Tak samo jak możesz ją założyć w każdej chwili, tak (chyba) tak samo możesz ją usunąć.. Sama dokładnie nie wiem. Wiem, że moja pani ginekolog mi odradziła spiralę :O

Gość zielona koleżanka
carolyn0812 Ja się kładę już spać, ledwo na oczy widzę. Jutro się tu pojawię, mam nadzieję, że Ty również. Dobranoc 🌼

z tego co mi wiadomo spirala jest zakaldana w szyjke domaciczna a nie w macice, chyba ze jakis szarlatan ja zakladal... tak jka widzisz opini jest wiele najlepiej zapytac sie gina co do kalendarzyka itd hmmm wszystko zalezy czy masz regularny cykl- teraz owszem hormony dzialaj- a co bedzie po odstawieniu? co do temp to tez musisz miec stabilna, pamietaj ze tu robi roznice juz kilka kresek, nie dla kazdej kobiety takie metody sie nadaja co do prezerwatywy, to jest archaiczny sposob zabezpieczenia, praktycznie nie tyle chroni przed ciaza ( wiadomo ze sa w niej pory przez ktore moga wydostac i napewno wydotaj plemniki bo skubance sa o wiele mniejsz ;/ ) co przed chorobami zas stosunek przerywany... coz wiadomo ze facet podczas calego stosunka uwalnia plemniki, wiec tez marna mi metoda

powinam jutro byc ale napewno wieczorna pora, niestety pracuje jutro... no tak moja kolezanka juz rodzila.. ja jeszcze cos poszperam na ten temat w necie, bo ta chemia mnie dobija

znalazlam cos takiego na 1 z forum... :):) moze okaze sie pomocne metody hormonalne pigułka antykoncepcyjna Pigułki antykoncepcyjne - wskaźnik Pearla 0,2 - 2,5 Mogą zażywać je wszystkie kobiety - także te, które jeszcze nie rodziły, pod warunkiem, że nie ma ku temu przeciwwskazań medycznych, nie są już po okresie pokwitania i regularnie miesiączkują (czyli minęło około dwóch lat od pierwszej menstruacji). Zanim ginekolog przepisze pigułkę, sprawdza ogólny stan zdrowia i zaleca wykonanie badania cytologicznego. Jeśli lekarz podejrzewa schorzenie, które wyklucza stosowanie pigułki, zleca dodatkowe badania, takie jak: oznaczenie enzymów wątrobowych, stężenia bilirubiny oraz poziomu cukru we krwi, INR,krzepliwość krwi. Przeciwwskazaniem do stosowania pigułek są: 1.Krwawienia nie zwiazane z menstruacja 2.żylna choroba zatorowo-zakrzepowa; 3.niedokrwienna choroba serca, udar; 4.nowotwór piersi, ciężkie schorzenia wątroby. Do dyspozycji mamy pigułki z dwoma rodzajami hormonów - estrogenem i progestagenem - oraz tzw. minipigułkę/cerazette/ z jednym hormonem (progestagenem) Pigułki z dwoma hormonami mogą być: jednofazowe - wszystkie tabletki mają ten sam kolor i zawierają stałą ilość estrogenu i progestagenu (np. Cilest). dwufazowe - w opakowaniu są dwa rodzaje tabletek (10+11) różniących się między sobą kolorem. Wszystkie zawierają tyle samo estrogenu, ale (w zależności od fazy cyklu) zmienia się ilość progestagenu (np. Anteovin). trójfazowe - opakowanie zawiera trzy rodzaje tabletek w różnych kolorach i o różnej zawartości estrogenów i progestagenu (np. Triquilar). Dla kogo Dla tych co cenia wygode nie lubia ograniczeń i są systematyczne/codziennie o tej samej porze przyjąć trzeba pigułke/ Stosowanie antykoncepcyjnych pigułek nie jest dobrą metodą dla nałogowych palaczek, zwłaszcza tych po 35. roku życia (substancje zawarte w dymie tytoniowym zwiększają ryzyko choroby zatorowo-zakrzepowej). Jak stosować Pierwszą tabletkę z opakowania połykamy pierwszego dnia menstruacji. Tabletkę przyjmuje się raz dziennie, o tej samej godzinie, przez 21 dni. Potem następuje siedmiodniowa przerwa, w trakcie której kobieta ma miesiączkę. Po przerwie należy rozpocząć kolejne opakowanie, niezależnie od tego, czy krwawienie się już skończyło, czy nie. Jak to działa Pigułka dwuskładnikowa zawiera dwa żeńskie hormony płciowe - estrogen i progestagen. Pierwszy z nich występuje w organizmie kobiety przez cały cykl, drugi zaś - tylko w drugiej fazie. Podanie progestagenu i małej dawki estrogenu już na początku cyklu sprawia, że komórka jajowa nie dojrzewa i nie uwalnia się z jajnika. Ale działanie tabletki nie ogranicza się tylko do zahamowania jajeczkowania. Zagęszcza też śluz w szyjce macicy tak, że plemniki nie mogą przez niego przenikać. Jeśli jednak doszłoby do zetknięcia się komórki jajowej z plemnikiem, hormony uniemożliwią zagnieżdżenie się zapłodnionej komórki w macicy Zalety 1.wysoka skuteczność 2.regulacja długości cyklu miesiączkowego 3.łatwo się je zażywa 4.osłabiają objawy PMS (syndromu napięcia przedmiesiączkowego) 5.łagodzą ból menstruacyjny i zmniejszają krwawienia 6.zmniejszają ryzyko zapalenia przydatków, osteoporozy, raka jajnika i jelita grubego Wady 1.wymagają regularnego zażywania 2.co najmniej dwa razy w roku konieczna jest kontrola lekarska 3.mogą powodować częstsze zapalenia pęcherza i napady migreny 4.w pierwszych miesiącach przyjmowania mogą pojawiać się plamienia, nudności, bóle głowy i piersi 5.u niektórych kobiet na początku obniżają popęd płciowy i nieco zwiększają apetyt 6.podnoszą ryzyko udaru i żylnej choroby zatorowo-zakrzepowej Hormony w zastrzyku (Depo-provera) Preparat zawiera dawkę progesteronu. wskaźnik Pearla 0,3 - 1,2 Dla kogo Dla kobiet, które ze względów zdrowotnych nie mogą zażywać doustnych pigułek hormonalnych (m.in. z powodu schorzeń wątroby, zakrzepów w naczyniach krwionośnych, chorób nowotworowych). To metoda dla kobiet karmiących piersią - Depo-provera nie zawiera estrogenu, który zmniejsza laktację. Jak stosować Kobieta otrzymuje co 12 tygodni domięśniowy zastrzyk. Jak to działa Progestagen powstrzymuje jajeczkowanie. Powoli dawka hormonu w organizmie zmniejsza się, aż do momentu, gdy trzeba wykonać kolejny zastrzyk. Zalety 1.środek bardzo wygodny (nie trzeba pamiętać o innym zabezpieczeniu) 2.działanie antykoncepcyjne następuje już następnego dnia po zastrzyku 3.zmniejsza dolegliwości związane z PMS (syndromem napięcia przedmiesiączkowego) 4.nie obciąża przewodu pokarmowego Wady 1.może powodować zaburzenia miesiączkowania 2.czasem powoduje przyrost wagi 3.może wywoływać bóle głowy 4.po odstawieniu powrót do pełnej płodności może trwać około roku Plastry antykoncepcyjne (Evra) wskaźnik Pearla 1,0 Z plastra uwalnia się cały czas odpowiednia dawka hormonów. Dla kogo Przede wszystkim dla kobiet żyjących aktywnie (można uprawiać dowolny sport bez obaw, że plasterek się odklei), zapominalskich (nakleja się go co tydzień) i tych, które ze względów zdrowotnych muszą oszczędzać wątrobę (hormony omijają układ pokarmowy). Evra zalecana jest dla pań o wadze do 80 kg (plaster jest mniej skuteczny, gdy hormony muszą pokonać grubszą warstwę tłuszczu). Jak to działa Plasterek naklejony na skórę przez cały czas uwalnia hormony, estrogen i progestagen, które przenikają do krwiobiegu i zapobiegają owulacji - komórka jajowa nie jest uwalniana z jajnika, a więc nie może dojść do jej zapłodnienia. Jak stosować Pierwszy plasterek nakleja się na skórę pośladków, podbrzusza lub ramię w pierwszym dniu cyklu. Po tygodniu zastępuje się go nowym (za każdym razem warto wybrać inne miejsce). Po trzech tygodniach następuje tygodniowa przerwa na menstruację. Zalety 1.wygoda użycia 2.dyskrecja - plasterek nie rzuca się w oczy 3.hormony nie obciążają wątroby, gdyż przenikają przez skórę Wady 1.może powodować podrażnienia skóry 2.nie mogą go stosować kobiety ze sporą nadwagą i otyłe Wkładki domaciczne Popularnie zwane spiralami, są zakładane przez ginekologa. Ich działanie antykoncepcyjne utrzymuje się przez trzy-pięć lat. Ginekolog przed założeniem wkładki zleca wykonanie cytologii i posiewu z szyjki macicy. Jeśli nie ma przeciwwskazań - zakłada spiralę do macicy podczas miesiączki, ponieważ wówczas szyjka jest lekko rozwarta, co ułatwia odpowiednie umieszczenie wkładki. Ponadto w tym czasie jest to dla kobiety mniej nieprzyjemne. Przez pierwszy tydzień po założeniu wkładki (do wizyty kontrolnej) kobieta nie powinna współżyć. Przez pierwszy miesiąc powinna stosować jakąś dodatkową antykoncepcję (np. prezerwatywę). Po miesiącu pacjentka musi zgłosić się na wizytę kontrolną, by ginekolog sprawdził, czy np. wkładka się nie przesunęła. Zalety 1.wysoka skuteczność 2.nie przeszkadzają przy stosunku 3.działają długo i tylko miejscowo (nie wpływają na cały organizm) 4.mogą je stosować kobiety karmiące piersią Wady 1.przez pierwszy miesiąc mogą powodować bóle podbrzusza 2.mogą wywołać plamienia 3.bywają przyczyną częstszych zapaleń narządów rodnych 4.wymagają stałej kontroli lekarskiej 5.istnieje możliwość niezauważalnego wypadnięcia wkładki,przesunięcia sie jej Uwaga Kobieta, która ma założoną wkładkę domaciczną, musi co pół roku przychodzić na kontrolę do lekarza i co rok wykonywać cytologię. Wkładki domaciczne z miedzią - (np. Multiload, Gyne T, Cooper T) - wskaźnik Pearla 1,2 - 3 Wkładka dzięki zawartości jonów miedzi utrudnia plemnikom dotarcie do jajeczka. Dla kogo Wkładki z miedzią poleca się kobietom, które przynajmniej raz rodziły i nie zamierzają w ciągu kilku następnych lat zachodzić w ciążę. Można ich używać w czasie karmienia piersią. Jak to działa Jony miedzi sprawiają, że plemniki stają się mniej ruchliwe i nie mają szansy dotrzeć do jajowodu, gdzie mogłyby zapłodnić komórkę jajową. Ponadto spirala powoduje ciągły, lekki stan zapalny błony śluzowej, co uniemożliwia zapłodnionemu jajeczku zagnieżdżenie się w błonie śluzowej macicy. Wkładka domaciczna uwalniająca hormony (Mirena) - wskaźnik Pearla 0,1 Wkładka zawiera zbiorniczek, z którego stopniowo uwalniany jest progestagen. Dla kogo Mirena zalecana jest przede wszystkim kobietom po 40. roku życia (ze względu na zawartość hormonu). Jak to działa Ze zbiorniczka stopniowo uwalniany jest hormon progestagen, który powoduje gęstnienie śluzu szyjkowego (stanowi to zaporę dla plemników) i hamuje wzrastanie błony śluzowej macicy. Gdyby mimo działania hormonu z jakiegoś powodu doszło jednak do zapłodnienia, zarodek nie mógłby się na skutek tego zagnieździć w jamie macicy Środki chemiczne i mechaniczne Dopochwowe środki plemnikobójcze wskaźnik Pearla 5,0 - 30 Mają postać globulek. Do ich produkcji używa się zwykle nonoxynolu. Dla kogo Przede wszystkim dla tych par, które stosują prezerwatywy lub kapturki naszyjkowe (podnoszą ich skuteczność). Jak stosować Globulkę wkłada się jak najgłębiej do pochwy na 10-15 minut przed stosunkiem (dokładny czas aplikowania i działania podany jest zawsze na opakowaniu). Musi się ona rozpuścić i utworzyć nieprzenikalną dla plemników barierę. Po rozpuszczeniu działa ok. godziny. Jeśli w tym czasie nie doszło do zbliżenia lub jeśli para chce się ponownie kochać - kobieta musi zastosować kolejną globulkę. Obowiązuje zasada: jeden stosunek - jedna globulka. Po zbliżeniu nie można stosować irygacji pochwy ani nawet głęboko się podmywać przez 8 godzin, bo zmniejsza to skuteczność tej metody. Jak to działa Nonoxynol obezwładnia plemniki, ale nie uszkadza tzw. materiału genetycznego zawartego w plemniku, dlatego jeżeli nawet dojdzie do zapłodnienia - z jego powodu płód nie zostanie uszkodzony. Zalety 1.nie zawierają hormonów 2.mają działanie bakteriobójcze i antywirusowe 3.nawilżają pochwę, zmniejszają nieprzyjemne tarcie Wady 1.mogą uczulać 2.trzeba odczekać, zanim globulka rozpuści się i zacznie działać 3.pienią się, czasem dają uczucie pieczenia 4.po stosunku wypływają z pochwy 5.przy częstym stosowaniu mogą wywołać podrażnienie wrażliwej śluzówki pochwy Prezerwatywa i kapturek wskaźnik Pearla: prezerwatywa - 3,9 - 12 kapturek - 10 - 18,6 Środki antykoncepcyjne jednorazowego użytku. Wykonane są z cieniutkiego lateksu. Dla kogo Przede wszystkim dla kobiet, które nie tolerują hormonalnych środków antykoncepcyjnych, oraz dla tych, które często zmieniają partnerów. Jak to działa Większość prezerwatyw najczęściej pokryta jest środkiem nawilżającym oraz plemnikobójczym (do kapturków dołączony jest krem plemnikobójczy). Zarówno prezerwatywa, jak i kapturek stanowią mechaniczną i chemiczną zaporę dla plemników - uniemożliwiają ich dotarcie do macicy i jajowodów. Jak stosować Zakłada się je przed stosunkiem: prezerwatywę na penisa, kapturek na szyjkę macicy. Kondomy mają różne rozmiary - afroamerykański, europejski i azjatycki - oraz kolory, zapachy i kształty. Kapturki, ze względu na konieczność dobrania odpowiedniego rozmiaru dla kobiety, dobiera ginekolog. Lekarz musi nauczyć sposobu zakładania go na szyjkę macicy. Zalety 1.są łatwe w użyciu 2.nie oddziałują na cały organizm 3.prezerwatywy dość skutecznie chronią przed chorobami przenoszonymi drogą płciową. Wady 1.rezerwatywę trzeba zakładać w trakcie gry wstępnej, łatwo ją uszkodzić, bardzo rzadko, ale uczula, nie mogą jej używać mężczyźni z zaburzeniami wzwodu 2.kapturek w czasie stosunku może się przesunąć Metody naturalne wskaźnik Pearla 2 - 20 Do tych metod zaliczamy te oparte na doskonałej znajomości własnej fizjologii. Najrozsądniej jest stosować je łącznie, zwiększa to bowiem prawdopodobieństwo trafnego rozpoznania okresu płodnego i niepłodnego. Dla kogo To przede wszystkim metody dla kobiet zdyscyplinowanych i bardzo uważnych. Jednocześnie dla tych, którym światopogląd, przekonania religijne lub ekologiczne nie pozwalają sięgnąć po żadne inne metody zabezpieczenia przed niepożądaną ciążą. Wybierają je także pary, które nie wykluczają ciąży, choć się jeszcze do niej nie spieszą. Nie chcą stosować innych metod, wolą żyć w zgodzie z naturą. Uwaga - karmienie piersią nie chroni przed ciążą By laktacja przeciwdziałała jajeczkowaniu, trzeba spełniać rygorystyczne zasady: karmić na żądanie, ale nie rzadziej niż co trzy godziny (także w nocy), nie dopajać ani nie dokarmiać dziecka. Choć owulacja w okresie karmienia wystepuje rzadko, to jednak się zdarza, trudno więc mówić o skuteczności tego "zabezpieczenia". Trzymaj się zasad 1.seks można uprawiać w dni niepłodne 2.w płodne powstrzymywać się od współżycia. T 3.rzeba jednak pamiętać o tym, że plemniki są dość żywotne i w sprzyjających warunkach mogą przeżyć trzy, a nawet pięć dni, więc okres płodny zaczyna się pięć dni przed owulacją. Zalety 1.Metody naturalne są bezpieczne i nie niosą żadnego zagrożenia dla zdrowia, bo nie ingerują w pracę organizmu. 2.Metoda objawowo-termiczna (łącząca wyżej wymienione poszczególne metody) pozwala z bardzo dużym prawdopodobieństwem oznaczyć fazę poowulacyjną cyklu (ale przed owulacją opiera się tylko na prognozach, które mogą okazać się zawodne). Wady 1.Wpływają silnie na sferę emocjonalną. 2.Dużo ostrożności powinny zachować kobiety, dla których ciąża wiązałaby się z zagrożeniem dla zdrowia lub życia (kobiety lub dziecka) lub te, które absolutnie nie chcą mieć (więcej) dzieci. 3.Metody te nie są wskazane dla osób o nieuregulowanym trybie życia (np. praca na zmiany, częste podróże), kobiet z zaburzeniami hormonalnymi, przyjmujących silne leki, które mogą rozregulować cykl. Na wydzielanie hormonów wpływ może mieć infekcja, nieprzespana noc, stres, wypity alkohol. Metoda awaryjna Postinor Jeśli do stosunku doszło w dniu, w którym mogło dojść do zapłodnienia, lub w czasie stosunku np. pękła prezerwatywa - można, jeśli lekarz wyrazi zgodę, zastosować Postinor. Tabletka ta zawiera dużą dawkę progestagenu, który zagęszcza śluz szyjkowy i utrudnia plemnikom dotarcie do komórki jajowej. Gdyby jednak doszło do zapłodnienia, zarodek nie może zagnieździć się w błonie śluzowej macicy. Aby Postinor był skuteczny, należy zażyć go odpowiednio wcześnie: pierwszą tabletkę najlepiej wziąć do 72 godzin, drugą - po kolejnych dwunastu godzinach. Przy takim stosowaniu skuteczność Postinoru ocenia się na ponad 98 proc. Pigułka ta nie powoduje poronienia. Jeśli kobieta już jest w ciąży, to jej przyjmowanie nie ma sensu. Gdy okaże się, że przyjęła pigułkę, będąc w ciąży - o czym jeszcze nie wiedziała - nie poroni i nie wpłynie to ujemnie na rozwój płodu

Gość zamyslona........
nie wiem kto wymyslil taka glupote jak pory w prezerwatywie..... przeciez jest to nie realne, po kut by prezerwatywy byly jezeli plemnik moglby sie przzedostac? Unimill zrobil teraz prezerwatywy z innego tworzywa niz lateks sa cienkie nie pekaja a co najwazniejsze wogole ich nie czuc. Co do zastrzykow odradzala bym poniewaz u jednej kobiety @ zatrzymuje sie calkowicie a u drugiej krwawienia moga byc przez caly czas. Plastry rownierz nie zdaja rezultatu bo wystarczy ze kobieta jest grubsza i automatycznie dzialanie jest obnizone(moja mama wpadla przy plastrach) Na temat spirali malo wiem jedyne co moge napisac to ze kobiety ktore nie rodzily nie powinny ich zakladac jezeli chca miec wogole dzieci. Kalendarzyk itd. jest swietna metoda tyle ze do zajscia w ciaze a nie aby jej nie bylo, poniewaz kazdy nawet najmniejszy stres temp na dworzu czy wiele innych czynnikow moze spowodowac przesuniecie owu a tym samym dni plodnych i wpadka murowana. Do tego stosunek przerywany jest ogromnym stresem dla partnera ktory zamiast czerpac przyjemnosc z sexu musi sie pilnowac zeby w odpowiednim momencie wyskoczyc. Tabletki anty owszem potrafia namieszac w organizmie ale nie sa juz tak szkodliwe jak pare lat temu. ja bralam przez kilka lat Mercilon i czulam sie po nim swietnie(sa to tabl jednofazowe) libido w normie cykle regularne( moglam ustawiac zegarek bo krwawienie z odstawienia bylo zawsze w tym samym dniu i o tej samej godz.) Po odstawieniu wogole(staram sie o dziecko) rowniez wszystko wrocilo do normy cykle mam regularne( @ jest ciut bardziej obfita ale to normalne) Podsumowujac nie ma idealnej dzialajacej w 100% metody anty. ale wg mnie tabsy. sa najlepsze...

Gość zamyslona........
no to po co je uzywac skoro tak czy siak plemnik moze przejsc:P

Ja używam plastrów od roku i z czystym sumieniem mogę je polecić. Nie mam skutków ubocznych, wszystko działa jak trzeba. Tabletki u mnie odpadają, bo bym zapominała i do tego mam problemy z żołądkiem. Kalendarzyk, temperatura, stosunek przerywany to też zupełnie nie dla mnie, bo ja naprawdę wolałabym nie mieć dzieci. Na zastrzyki i spiralę jestem za młoda, a z prezerwatywą czuję gumę a nie przyjemność. Jest jeszcze krążek Nuva Ring, który aplikuje sie do pochwy (wokół szyjki) na 21 dni i on wydziela hormony. Potem 7 dni przerwy. Na co dzień i podczas stosunku nie jest wyczuwalny. Także ja polecam Evrę, a jeżeli musiałabym odstawić, to sięgnęłabym następnie po krążek.

Gość zielona koleżanka
Witam ponownie Naszła mnie taka myśl: jakie to jest nie fair, że to my, kobiety, musimy myśleć o zabezpieczeniu :O niech w końcu wprowadzą na rynek jakiś preparat dla mężyczn, który zabija pleminiki... Plastry to nic innego jak hormonalne zabezpieczenie przed ciążą. U mnie nie ma żadnych przeciwskazań do brania tabletek. Wątroba zdrowiutka, żołądek nie jest kapryśny, mi po prostu chodzi o sam fakt, że hormonami się faszeruję. A przy plastrach nie zmniejsza się libido? Wątpię. Mi tak libido spadło, że szok. A biorę harmonet, gdzie dawka hormonów jest naprawdę mała...

Gość zielona koleżanka
podnoszę

Gość zielona koleżanka
To może zadam troszkę inne pytanie: Jakie Wy stosujecie zabezpieczenia? Jakie są plusy i minusy tych metod?

cos mi sie obilo o uszy ze dla facetow tez jest jaks forma zabezpieczen... ale nie spotkalam sie z takim okazem, oprocz gosci uzywajacych gumek.... po co uzywac prezerwatyw?? tez mi pytanie po to zeby nie zarazic sie chocby wirusem hiv

Gość zielona koleżanka
cześć carolyn0812 Też słyszałam o takiej formie zabezpieczeń dla facetów, aczkolwiek do dnia dzisiejszego trwają badania i niestety póki co, to nie zapowiada się, aby takie preparaty zostały wprowadzone na rynek. Sporo czasu minie nim taki wynalazek znajdzie się na półkach w aptekach. Nim się doczekam tego momentu, to pewnie będę miała już dzieci i na lajcie będę mogła sobie spiralę założyć. A nie obawiasz się, że spirala uszkodzi Ci coś? Poważnie się zastanawiasz nad jej założeniem? Dla mnie prezerwatywy byłyby dodatkową formą zabezpieczenia w trakcie dni płodnych. Kurde.. już sama nie wiem co zrobić, by nie faszerować się hormonami, a jednocześnie ze spokojną głową móc się kochać. Na samą myśl o wpadce białej gorączki dostaję. Tragedii by nie było, ale mam teraz zupełnie inne prorytety w swoim życiu i pomimo mięknącego serca na widok maluszków, rozsądek bierze górę. A wiem, że gdybym wpadła, to mój chłopak nie chciałby, żebym usunęła ciążę. Jest to ostatnią rzeczą, na jaką by się zgodził...

Gość zielona koleżanka
Miało być: Jest to ostatnia rzecz, na jaką by się zgodził.

ja sam nie odwazylabym sie usunac ciazy... i tez mam tak ze dostaje pietra na sama mysl o ciazy nie wiem co z ta spirala, nie sadze ze by cos uszkodzila ale jednak jak jest preferowana dla kobiet ktore rodzily to moze i sa jakies komplikacje.... ech sama juz nie wiem co zrobic... wszedzie te hormony

Gość zielona koleżanka
A może są jakieś preparaty do kupienia, które wykazują owulację? Tak jak z testami ciążowymi..

Gość zielona koleżanka
W necie właśnie poszperałam. Są takie testy owulacyjne. Może warto by w takie testy zainwestować? Dodatkowo prowadzić kalendarzyk, obserwować temperaturę, konsystencję śluzu? Ześwirować idzie :O

Gość zielona koleżanka
Hormonom mówię stanowczo NIE. Po dłuższych przemyśleniach doszłam do wniosku, że zacznę zabezpieczać się naturalnie. Nie będę ryzykowała z żadnymi spiralami, plastrami czy innymi tego typu metodami. Zainwestuję w Bioself - elektroniczny wskaźnik płodności. Jest to alternatywa dla Lady Comp. Bioself ma wysoką skuteczność w wykrywaniu owulacji. Ponad to zaopatrzę się w testy owulacyjne. Prowadząc kalendarzyk, obserwując śluz i korzystając z Bioselfu będę mogła orientacyjnie określić, kiedy mam dni płodne. Testy owulacyjne będę stosowała przed spodziewaną owulacją. Bioself, testy plus własne obserwacje stworzą jaką taką pewność dobrego wyliczenia dni płodnych. Gdy będę wiedziała, że zbliżają mi się dni płodne, będę korzystała z globulek dopochwowych i prezerwatyw. Albo po prostu w dni największego ryzyka będę unikała seksu bądź zaczniemy praktykować stosunek przerywany. Co o tym myślisz? A tak na marginesie: podczas brania tabletek antykoncepcyjnych nie stałaś się bardziej nerwowa? Bo ze mną jest chyba coraz gorzej - chodząca bomba zegarowa ze mnie :O Niedługo będę strzępkiem nerwów :O

Gość zielona koleżanka
Wyczytałam, że śluz płodny ma odczyn zasadowy. Z kolei śluz niepłodny - kwaśny. Może zadam głupie pytanie, ale naszła mnie taka myśl... Czy mogłabym badać odczyn śluzu (za pomocą chociażby papierka lakmusowego) po to, by się upewnić, czy akurat jest to śluz z dni płodnych czy niepłodnych? :D A jakbym sobie taki papierek "aplikowała" do pochwy? :D Tak na chwilkę, żeby sprawdzić jaki jest odczyn mojego śluzu. Co na ten temat w ogóle myślicie? Stosował ktoś taką metodę? Oczywiście byłby to jedna z wielu moich sposobów, które bym stosowała w celu wykrycia dni płodnych. Wyszłam na wariatkę czy jeszcze nie? :D

nie no spoko nie wyszlasc na wariatke, to dobrze ze szukamy rozwiazania kiedy dreczy nas jakis problem.. jakos nie zauwazylam bym stala sie bardziej nerwowa po tabsasch, zadnych w sumie skutkow ubocznych nie zauwazylam, dobrze znosze tabsy... no moze ostatnio cos mi sie poknocilo bo dostalam okres wczesniej nie w 7 dniowej przerwie... co o tym myslisz? tez tak mialas?

Gość zielona koleżanka
Nigdy mi się nie zdarzyło, żebym dostała wcześniej okres niż w tej 7-dniowej przerwie. Więc niestety nie wiem czym może być to spowodowane, bo nigdy nie byłam w takiej sytuacji. Może to przez te upały? Albo stresy? Ja dzisiaj dostałam okres, zamiast w poniedziałek. I też nie wiem dlaczego, bo przez dwa lata (jak w zegarku) dostawałam okres z niedzieli na poniedziałek między godziną 3:00 a 6:00. Odnośnie tego pomysłu z badaniem pH. Chyba zaopatrzę się w jakieś urządzenie do dokładnego mierzenia pH mojego śluzu. Jeszcze porozmawiam na ten temat z moim ginekologiem. Ciekawe co mi powie..

wiesz coraz bardziej podoba mi sie ta twoja koncepcja badania sluzu itd troche bedzie z tym wszystkim roboty, ale oplaca sie:):)

Gość zielona koleżanka
W necie znalazłam pH-metry, które dodatkowo badają temperaturę z bardzo dużą dokładnością. Chociażby w akwarystyce są stosowane. Z tym, że trzeba by było wybrać pH-metr do "roztworów" mętnych/gęstych, nie klarownych typu woda. Bo jak wiadomo - śluz nie jest takiej konsystencji jak woda. Trzeba by było dobrze się zorientować w tego typu urządzeniach. Widzę, że obie jesteśmy zdecydowane na odstawienie tabletek antykoncepcyjnych. Może razem zdecydujemy się na konkretne sposoby antykoncepcji? I razem będziemy się uczyły, wymieniały spostrzeżeniami? Co Ty na to? Razem będzie zawsze raźniej, poza tym co dwie głowy to nie jedna ;) A z tego, co zdążyłam zauważyć, poważnie podchodzisz do tego tematu, tak więc rozsądnie prowadziłabyś wszystkie pomiary, obserwacje etc.