Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zielonaaa0

Jak to rozwiążać, rozmowa z mamą

Polecane posty

Gość ppooppo
Ale dlaczego autorko tak się "jeżysz"? na tą rozmowę z mamą??? To JEST Twoja mama i trochę szacunku jej się należy. Ona chce dla Ciebie jak najlepiej, zapamiętaj to. Może chce Cię przestrzec przed tym przed czym jej matka nie przestrzegła. Problem tkwi raczej w formie przekazu z jej strony. Jesteś jeszcze zbyt młoda. Wydaje Ci się że wszystkie rozumy pozjadałaś. Zycie nie raz jeszcze Cię zaskoczy i nie raz będziesz do matki z płaczem wracać po radę. Także nie skreślaj jej a daj szansę.

Gość kot13
a może nie wywiązujesz się z obowiązków(np nauka, praca czy coś w tym stylu)? może Mama nie chce być tylko dawcą pieniędzy i kucharką dla kogoś, kto już jest dorosły?

Gość a kto to wie
kot13 autorko- jak myślisz, co powoduje Twoją Mamą? nie wracasz na noce, pijesz w klubach ? sprowadzasz chłopaka i śpicie u Ciebie? czy rozmowa może mieć jakieś podstawy? podstawy są takie- mamusia powiła dziecię w wieku 18 lat i myśli że jej córka jest tak samo głupia i powieli jej błąd:) a tu niestety córka ma juz 19 i jeszcze nie wpadła, niedobra:P

Nie odpowiedzialas na moje pytanie: czy bylas u ginekologa, czy dobralas dla siebie najodpowiedniejsza antykoncepcje i czy z czystym sumieniem mozesz powiedxziec mamie, patrzac jej prosto w oczy, zeby sie nie martwila, bo uprawiasz bezpieczny seks? Bardzo wiele kobiet liczy na szczescie, na przypadek, albo stosuje kalendarzyk, liczac, ze nie bedzie przesuniecia owulacji. I zachodza w ciaze. A potem jest placz, odejscie ze szkoly, brak zawodu......Twoja mama wlasnie tego sie boi. Odpowiedz na moje pytanie:)

Gość a kto to wie
a gdzie autorka napisała że o ogóle ten seks już uprawia?;) wiem że średnia inicjacji to 18 lat, ale niektórzy czekaja do 20 czy więcej;)

Gość kot13
autorko- nie da się wiecznie uciekać :-)

Mama sobie przede wszystkim musi uswiadomoic ze nie ma przed soba nastolatki z mlekiem pod nosem tylko dorosla pannice. I umoralnienie na sile i krzykiem, wciskanie sentencji o brudnym seksie tylko ich od siebie oddali...

kot... a coz to za teoria wysnuta o checi bycia zarazem dzieckiem i doroslym?? jakies szczegoliki???moze???

Gość kot13
myślę, że rozmowa może mieć inne podłoże- autorka musiała złamac jakieś ustalone w domu zasady i nie chce z Mamą o tym rozmawiać...a poromawiać musza bo autorka być może nie rozumie, że jest już dorosła i że to może Mama potrzebuje tej rozmowy?;-)

Gość a kto to wie
kot13 myślę, że rozmowa może mieć inne podłoże- autorka musiała złamac jakieś ustalone w domu zasady i nie chce z Mamą o tym rozmawiać jest taki termin w psychologii, ale wyleciał mi z głowy.... kiedy przypisuje się innym ludziom swoje własne intencje, sposób myślenia itp?;) czemu tak wpierasz autorce że MUSIAŁA "coś " zrobic?:D

Gość kot13
Coralick, już mówię:-) często młodzi dorośli ludzie pragną mieć wiele wolności jednak absolutnie nie chcą brać za swoje życie odpowiedzialności- w tym sensie chca być nadal dziećmi. Dorosłość między innymi przejawia się nie tylko zadbaniem o siebie, ale także o innych:-) często zaś jest tak, że młody człowiek chce palić w domu, uprawiać seks w domu rodziców ale nie chce dokładać się do rachunków, nie chce przygotowywac jedzenia dla wszystkich , nie chce zapełniać lodówki ani robić prania nie mówiąc już o czynszu. A nade wszystko nie chce rozmawiac jak dorosły z dorosłym. Oczywiście rodzic też musi zrozumieć, że nie ma przed sobą dziecka:-) Co by to było , gdyby ta Mama autorki np powiedziala- w tym domu nie życzę sobie uprawiania seksu z różnymi mężczyznami, jeśli chcesz to robić, musisz się wyprowadzić..o sprawach domowych wszak decyduje własciciel tego domu:-)

Gość kot13
ten termin to przeniesienie:-) ale nie dlatego tak myślę żale dlatego, że któryś raz Mama chce porozmawiać i nie może się doprosić/dokrzyczeć:-)Problemy nie biorą się znikąd:-)

Kot.... troche nadinterpretowujesz... Ale owszem... mozemy dywagowac, ze: a. autorka sprowadza tabuny niewyzytych seksulanie facetow do domu, b. w dodatku nie do swego domu, a do domu Matki-Rodzicielki, c. cmi dwie paki popkow dziennie i zadymia mieszkanie, d. pruje sie w poscieli rodzicow (nie zmieniajac jej) e. nie partycypuje w kosztach, f. nie sprzata g. nie gotuje h. nie zaopatruje lodowki... JA bym sie tylko zastanawiala gdzie ta MAMA-RODZICIELKA sterana zyciem i ciezka praca byla przez 19 lat???

Gość a kto to wie
jakby moja mama zaczynała rozmowę od-seks nie jest do niczego potrzebny...to też bym nie chciała rozmawiać:D niby KOMU nie jest potrzebny?:D i co to w ogóle za argument?? jak się zaczyna rozmawiać od pouczeń i jakichś argumentów z kosmosu to nie należy się dziwić ze druga strona się do takiej rozmowy nie pali:D

Gość a kto to wie
wyobrażam sobie taki oto scenariusz: MATKA: córko, seks nie jest do niczego potrzebny CÓRKA:wiem mamo, złożyłam śluby czystości, nigdy w życiu nie oddam się tej obrzydliwej zwierzęcej czynności padają sobie w ramiona.... :D

Gość kot13
ja jednak uważam że rozmowa dwóch kochających się osób może doprowadzić do kompromisu:-) Autorka nic nie pisze,skąd wyniknęły problemy. Może Mama ma jakiś problem ze sobą i wystarczy ją uspokoić?:-) Bez rozmowy konflikt się nasili . Być może warto poprosić osobę trzecią o pomoc-może jakąś fajną przyjaciółkę Mamy? mediator potrafi zdziałać cuda:-)

kot... a ja mysle, ze zgodnie z twoja rada, powinnismy zaprosic cale osiedle na ta rozmowe... z pewnoscia dojdziemy do kompromisu :D

Gość kot13
moim zdaniem żadna normalna matka w tak durny sposób nie poprowadzi rozmowy ( to do ślubów czystości). Z tego, co czytam autorka 3 lata temu potrzebowała rozmowy z Mamą tak więc można przypuszczać, że 3 lata temu wydarzyło się coś, co śluby czystości wyklucza. Tu nie chodzi wydaje mi się o seks , bo przed tym się młodej dziewczyny nie powstrzyma i matka pewnie dobrze to wie, a o łamanie jakichś zasad. I co najważniejsze, o czym dziewczyna powinna pamiętać_Mama zawsze chce dobrze dla dziecka. Nawet jesli jest ono starym dorosłym koniem i do tego totalnie wkurzającym:-)To matkę właśnie wyróżnia wśród wszystkich innych ludzi na planecie.

Gość kot13
czy Matka autorki powiedziała, że seks jest niepotrzebny? w którym miejscu?

Tutaj Kot... 10:41 [zgłoś do usunięcia] zielonaaa0 Bo już parę dni robi podchody jakieś , że dziewczyna powinna się szanować , że sex nie jest potrzebny itp. a tobie proponuje dokladniejsze zaglebianie sie w temat jesli chcesz robic komus psychoanalize :)

Gość kot13
myślę, że jak obydwie spuścicie z tonu to na pewno się dogadacie- w koncu Mama Cię autorko kocha i chce jak najlepiej a i Tobie na pewno nie jest miło patrzeć na jej łzy:-)

Gość kot13
a rzeczywiście coralick:-) zwracam honor:-)

Gość kot13
tyle że autorka nie pisze , cz Mama ma jakiekolwiek podstawy by twierdzić, że się nie szanuje. Na pewno chce ją przestrzec przed własnymi błędami- wiele przyjemności ją ominęło- gdy inne koleżanki bawiły się , Mama autorki była w wysokiej ciąży, gdy inne wyjeżdzały nad morze, ona prała śpioszki itd... Może Mama chce oszczędzić tego typu klimatów córce, może autorka powinna zrobić sobie i Mamie kawe i ciasto, usiąść i z uśmiechem powiedzieć, że wszystko jest dobrze? Czasem i rodzica trzeba nauczyć rozmowy:-)

Gość a kto to wie
Tu nie chodzi wydaje mi się o seks , bo przed tym się młodej dziewczyny nie powstrzyma i matka pewnie dobrze to wie, a o łamanie jakichś zasad. czemu z uporem maniaka wpierasz dziewczynie że to na pewno jej wina choć ona jasno i wyraźnie pisze o co chodzi i że mamusia ma jakiś problem z seksem???:D

Gość ma pytanie do Magicca
czy Twoim zdaniem kobieta MUSI odpowiednią antykoncepcję dobierać przy pomocy ginekologa? ja myślę, że nie jest to potrzebne jeśli kobieta/ dziewczyna nie ma zamiaru faszerować się tabletkami anty

Gość kot13
a kto to wie- nie wpieram autorce , że to jej wina, ale dopóki nie porozmawia z Mamą i nie ustali nowych , dorosłych zasad będzie jej wina bo to autorka unika rozmowy a nie Mama. Może jej Mama nie umie porozmawiać spokojnie- ok, może trzeba powiedzieć- Mama, porozmawiam , ale bez krzyków i płaczy.Ale uciekając od rozmowy autorka sama robi z siebie osobę niedorosłą.