Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

didi_86

proszę o radę

Polecane posty

jestem młodą mamą , nie ze wszystkim sobie radzę i nie bardzo wiem co robić . Moja córeczka , Zuzia , ma jedenaście dni , nie ssie piersi, więc ja odciągam pokarm, karmie ją tym , ale dziecko się nie najada , nawet po wypiciu 110 ml mleczka nadal szuka co by tu jeszcze zjeść . czy mogę po daniu jej własnego mleka podać jeszcze mleko modyfikowane ?? czy to jej nie zaszkodzi ?? nie wiem jakie skutki może mieć takie karmienie . swojego pokarmu mam dużo ale niestety jestem uwiązana do odciągacza . mała nie chce nawet spróbować ssać przez kapturek i od razu się wścieka . czy powinnam odciągać tak , by nie musieć już podawać innego mleka ?? pomóżcie

Musisz sie uzbroić w cierpliwośc i przykładać mała do piersi mysle że z czasem nauczy sie ssać ,choć wiem że nie jest łatwo ale można.

staram się ją przystawiać do piersi ale to cholernie trudne , bo nie jestem w stanie śłuchać jak moje głodne dziecko płacze i nie radzi sobie ze ssaniem piersi zwłaszcza że od pierwszego dnia w szpitalu dostałam butelkę . teraz dla małej wysiłek związany ze ssaniem jest duży a ja z płaczem gonię po buteleczke

Mozesz odciagac pokarm i dawac malej w butelce , zwlaszzce , ze pisze ze masz go duzo. W czym problem . A dokarmiac modyf jak najbardzije mozesz.

Gość mama 5 tygodniowej śmieszki
też na poczatku mialam taki problem. Przestan sie stresowac jak troche popłacze. podaj jej pierś i niech sie meczy. dopiero jak po pól godz prób nic nie da to daj jej butelke. takie małe dziecko powinno wypijac 900ml ok 8 razy dzienni. Karm po prostu czesciej. ja na poczatku tez cale dnie spedzalam przy laktatorze a teraz mala calymi dniami spedza mi przy cycku ale dobrze przybiera na wadze. musze sie przyznac ze czasem tez dawalam jej modyfikowane bo nie miałam juz sily odciagac i nic jej nie jest. mysle ze jak raz dziennie podasz jej modyfikowane to bedzie dobrze. nawet tak kazał doktor robic mojej kolezance

Gość samanta21
Można dawac swoje mleko i modyfikowane też. To nie zaszkodzi.

Gość tez tak mialam kiedys
do mamy 5 tygodniowej smieszki "podaj jej pierś i niech sie meczy" pogratulowac podejscia babsztylu bez wyzszych uczuc:O

Gość mama 5 tygodniowej śmieszki
No niech się po meczy i może nauczy się ssać pierś .. nic zlego nie mialam na mysli :/ Widze ze niektórzy nie wchodzą tu pomóc tylko krytykować....Żal

Gość Do mama 5 tygodniowej śmieszki
Które dziecko zjada 900 ml i to jeszcze 8 razy dziennie?! Chyba 90 ml raczej. Ale to raczej sprawa indywidualna każdego dziecka.

do wpsiu powyzej, ale sie czepiacie :O przeciez wiadomo, ze takie male dziecko nie wypije jednorazowo 900ml , tumanie jeden. Krytykowac to kazdy potrafi ale zeby madrze poradzic to juz nie.

Gość o maaaj gad
uwielbiam mamusie 4-5 tygodniowych dzieciakow ktorym wydaje sie ze juz wiedza wszystko i moga innym doradzac i sa przy tym nieomylne:O

Gość o maaaj gad
jagoda jesli chodzi o tumanów bo tutaj na forum masz zaszczytne 1 miejsce wsrod nich wlasnie:D:D:D spadaj :O

Nie generalizujcie, że każde dziecko można nauczyć ssać pierś. Zwłaszcza jeżeli już spróbowało butelki. Dzieci to nie produkt taśmowy z jednej fabryki. Każde jest inne. Nie wszystko się da, chyba, że kosztem dziecka. Ja moją córkę karmiłam własnym odciąganym laktatorem mlekiem bo nie umiała inaczej. A jak już spróbowała butelki to nie dało się jej nauczyć. Ważyła bardzo mało więc w trosce o dziecko, aby jej nie głodzić (jak to mi radzono-jak się przegłodzi to się nauczy), wolałam odciągać i wiedzieć ile zje i że wogóle zje. To po pierwsze, a po drugie nie można przekarmić mlekiem matki. Więc podawaj dziecku mleko kiedy tylko chce, wkońcu to karmienie na żądanie. Jeśli prawidłowo przybiera na wadze to nie podawaj mleka modyfikowanego. Jeśli nie nabawi się alergi to bardzo prawdopodobne że będzie miało problemy z brzuszkiem, bo trudniej się trawi. Wiem co piszę, przeszłam to wszystko z moimi dziećmi.

kup sobie kapturki na piersi, dzieki temu dziecku bedzie latwiej ssac, ale twoj maluszek to glodomor w takim razie :D moja ma prawie 3 miesiace i je tylko po 120 i to nie zawsze :) a co do odciagania to jesli cie to nie meczy i masz duzo pokarmu to odciagaj i dawaj z butli jak inaczej nie da rady, co za roznica, nie wazne jak je tylko ze je twoje mleko, mi sie nie udalo, za pozno dowiedzialam sie o tych kapturkach i mleko mi zaniklo, chociaz i tak nie mialam go prawie wogole. A moze twoja mala jest najedzona, tylko ma potrzebe ssania, lezalam z taka babka na sali, jej synek jadl i jadl, co go odstawila od cycka ten zaczal plakac, zapodala mu smoka i po klopocie.

Gość tez tak mialam kiedys
Olcia, autorka wyraznie napisala ze mala nie chce ssac przez kapturki..czytasz cos wiecej niz tylko tytuł topiku???????

Sory, nie doczytalam, bo dziecko mam na kolanach i nie za bardzo moge sie skupic.

Moja córka też była wiecznie nienajedzona, chociaż wcale dużo nie jadła. Ale smoka nie chciała nigdy i też nie sposób było ją na to nauczyć. Taki paradoks. Ale najlepiej jak autorko będziesz odciągać pokarm i podawać dziecku tyle ile potrzebuje. Można się przyzwyczaić, ja tak robiłam pół roku. Jeżeli masz dużo pokarmu to korzystaj z tego to najlepsze dla Twojego dziecka.