Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pani sowa123

odpis pozwu o rozwód- o co chodzi?

Polecane posty

Gość pani sowa123

wiatam. jutro chce złożyć pozew o rozwód. czytam na internecie i okazuje się że mam złożyć także 1 (chyba jeden) odpis pozwu- tzn . co właściwie?? ten sam pozew tylko u góry naopisać POZEW O ROZWÓD - ODPIS??? czy na pewno tylko 1 odpis jest potrzebny?. Jesli sprawa bedzie bez orzekania o winie i nie mamy ani dzieci , ani niczego i nic nie rościmy wobec siebie to czy mogę nic nie wspominać o moich zarobkach (w każdym wzorze na internecie widze wpisane pare słów o zarobkach i) i nie porzedstawaić zaswiadczeń o dochodach (nie chcę byc zwolniona z opłat, ani też nie chce żeby mąz mi połowe oddawał za sprawę, w związku z tym w moim wzorze nie wnoszę o zwrot połowy od męża) czy tak może być? Czy na końcu mam też napisać żeby odstapić od sprawy pijednawczej (chcę żeby odbyło się to na 1 rozprawie)? jesli tak to jakimi słowami mam to ująć.

Gość składa się pozew
w trzech egzemplarzach, jeden dla ciebie, jeden dla sądu i jeden dla strony pozwanej, to są te odpisy-po prostu to samo

-Składamy w trzech identycznych egzemplarzach,tak jak wyjaśnił to mój przedmówca.Wystarczy napisać POZEW O ROZWÓD.Znaczek skarbowy kosztuje 600zł,jeżeli małżonkowie dogadują się ze sobą we wszystkich kwestiach na pierwszej rozprawie sąd odczytuje wyrok i wtedy (po napisaniu prośby) zwraca powódce za Skarbu Państwa połowę uiszczonej kwoty (300 zł ),od pozwanego zasądza na rzecz powódki kwotę 150 zł tytułem zwrotu połowy kosztów sądowych (określamy to jako: koszty sądowe według norm nieprzypisanych-ja tak pisałam w swoim pozwie),o zarobkach nie wspominałam ( umowa-zlecenia ),ale sędzina zapytała mnie o nie bo mam dziecko które jest na moim utrzymaniu.Dobra rada :) Spokojnie odpowiadaj tylko na zadawane pytania,nie przerywaj,bądź stanowcza,ważny jest też kontakt wzrokowy,życzę szybkiej sprawy :P

Gość kjgkfyutygbvbvbcv
"Czy na końcu mam też napisać żeby odstapić od sprawy pijednawczej (chcę żeby odbyło się to na 1 rozprawie)? jesli tak to jakimi słowami mam to ująć." tez chciałabym wiedzieć, jak się to pisze, o ile w ogóle się pisze o tym?

podnoszę jak to zgradnie sformułować, że na jednej sprawie "finito"?

nie musisz ładnie, jeżeli dogadasz się z jeszcze mężem i dokładnie opiszesz zanik więzi uczuciowej, gospodarczej i finansowej - najlepiej od dłuższego czasu, a dogadacie inne sprawy czyli, że bez pomocy sądu podzielicie majątek/mieszkanie, autko- to wystarczy 20 minut jeżeli macie dziecko, to też dokładnie musicie ustalić i to ma być w pozwie - z kim mieszka/zostaje, na jakie dni zabiera je do siebie tata, ile wakacji, ferii, alimentów, że obie strony będą dbały o rozwój i edukację wspólnego dziecka

trzeba we wniosku zawrzeć wszystkie ugody - co do braku winy, co do zgodnego podziału majątku, co do nieodwracalnego ustania wszystkich więzi małzeńskich

Gość pani sowa123
to w koncu pisze jakies sformułowanie, iże chce żeby załatwić to na 1 rozprawie? poza tym czy mam napisać, a jesli tak to w którym miejscu i jakimi słowami, że chce żeby sąd oddał mi 300 zł? (od męża jego części 150 nie chcę)

-Pani Sowo mam radę,jeżeli nie potrafisz sama przejrzyście i konkretnie napisać pozwu rozwodowego to lepiej udaj się do adwokata,który bez emocji poda same fakty,ja tak zrobiłam,zapłaciłam 200zł :)