Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Sanetta

ZAMEK W MALBORKU - BYŁ KTOS???

Polecane posty

Gość Sanetta

Niedługo wybieram się do Malborka, chcę zwiedzić zamek Krzyżacki, wiem, że jest ogromny i bardzo ciekawy tylko kurczę, nie wiem.. ile czasu powinnam przeznaczyć na zwiedzanie? Do tych, co już tam byli: ile tam siedzieliście, godzinę, trzy, a może cały dzień? Bo przeglądałam galerie i tam jest tyle do obejrzenia ciekawych rzeczy! A chciałabym zwiedzic jeszcze resztę miasta mam na to wszystko tylko dwa dni, błagam, pomóźcie

Gość ojTamOjTam
Bylam 2 lata temu, oprowadzal taki starszy pan, ktory strasznie pluł... wiec jesli go spotkasz stań gdzies dalej :) ogolnie bylo fajnie i chlodno, zwiedzałam jakies 2 godzinki.

Gość geeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeej
byłem nudny i tyle:P zalezy co kto lubi ale,ja nie mogłem się tam skupic przewodnik miał taki seksowny tyłeczek mraaaaaauuuu:P

Gość ojTamOjTam
to ten pan chyba juz tam nie pracuje ;) wal smialo, ale fakt, nudno troche :)

Gość Sanetta
nie potrzebuje koniecznie przewodnika, sama moge śmigać ;)

Gość gość
3 sierpnia zwiedzałam Zamek w Malborku z przewodnikiem Panem Andrzejem Piętką. To świetny znawca historii zamku, pięknie opowiada i oprowadza. Polecam tego przewodnika!

Gość gooość
UWAGA NA PARKINGI PRZED ZAMKIEM, ja parkowałem na największym parkingu przed zamkiem, strasznie kroją, 4h-25zł plus każda kolejna godzina, a właściwie zaczęte 10 min -to dodatkowe 5zł. PROPONUJĘ 500m WCZEŚNIEJ NA MIEŚCIE ZAPARKOWAĆ. Jak trafisz na dobrego przewodnika, starszego, (a warto) to w 4 godzinach się nie zmieścisz z powrotem na parking. Dodatkowo wjeżdżając na parking nie dowiesz się -jaka cena, dopiero jak zaparkujesz i idziesz do kasy(budki) i wtedy dostajesz bilet z wpisanym już numerem rejestracyjnym Twojego samochodu na którym o dziwo jest czas parkowania różny o 15min od czasu płacenia- oczywiście na Twoją niekorzyść , zażądałem zmiany tego wpisu.

Gość gość
No niestety za parking liczą sobie zdecydowanie za dużo. A co do samego Zamku to naprawdę wart jest obejrzenia, byłem w tym roku i bilet (zwiedzanie z przewodnikiem) kosztował 40 zł o ile sie nie mylę. Naprawdę warto poświęcić te 2,3 godziny na zwiedzanie. Polecam! Tutaj możecie zobaczyć kilka zdjęć z zamku - http://www.zdjecia-z-polski.com/zamek-malbork/

Gość dzika82
Parking drogi , ale za to blisko przy wejściu do kas( a po 4 godzinnym zwiedzaniu nie chce iśc się dalej do auta) o bok lodziarnia z pysznymi zapiekankami polecam

Gość baśka82
Byłam nawet 3 razy i za każdym razem poznaje to miejsce na nowo :) W Malborku też polecam zjeść w Karczmie Zamczysko, mają zamkowy wystrój i bardzo dobre jedzenie, polecić mogę z własnego doświadczenia Damę dworu :)

Gość daria11111
Byliśmy z dziećmi wczoraj, korzystajcie póki nie mają jeszcze tak drogich biletów :D Polecić mogę też iść zjeść do karczmy zamczysko, mają dobrą kuchnię, nie tłustą, a smaczną.

Gość gość
byłam i strasznie się nudziłam i strasznie długo to trwa

Gość gość
posłuchaj mnie: jeżeli już jedziecz do Malborka i masz dwa dni to poświęć je na Malbork a gimbów nie słuchaj bo zalewają tutaj jakieś głupoty :) spotkasz się z historią pomyślisz ocenisz pojawią się może jakieś refleksje. możesz wymyślić przecież jakiś nocleg w Malborku wieczorną porą poszukać skarbów jak jesteś poszukiwaczką :) lub choćby skoczyć na kilka piwek do knajpy ze znajomymi :0 pośmiać się pogadać. jeśli jesteś osobą palącą to będąc w Malborku zapalić czerwonego długiego Malborka :) a jeszcze lepszym pomysłem jest wziąć namiot i uderzyć na pole namiotowe i czuć się jak na biwaku i pełen luz :) lub namit rozbić u kogoś z mieszkańców w przydomowym ogródku i porozmawiać choćby o historii miasta :) przed wyjazdem koniecznie obejrzeć starszy film dla młodzieży z Mikulskim - Pana samochodzika lub Wakacje z duchami :) wtedy wczujesz się w atmosferę przygody :) nie będzie to stracony czas i będziesz go mile wspominać może nawet tak mile że wrócisz tam w przyszłości jeszcze niejeden raz :):):) tak więc nie zastanawiaj się nad czasem - tego czasu tam nie stracisz :):):)

Gość gość
Fajny jest :)

Gość gość
Sam zamek super, zwiedzanie 3 godz a i tak pewnie w połowie nie byliśmy, bilety 40zl, Pani przewodnik z wadą wymowy nie polecam, a toalety na dziedzińcu . . . masakra .W każdej komnacie "patrol" (dlatego te bilety takie drogie) a w toalecie nawet papieru brak, ogólnie jestem trochę rozczarowana ale to pewnie dlatego że się naczytalam w młodości "Pana samochodzik "

Gość roszpunka33
Polecam zwiedzanie zamku z elektronicznym narzędziem http://systemtourguide.com/portfolio-item/systemy-dla-muzeow/ które wypożycza się w kasach biletowych. Żadna wada wymowy przewodnika nie jest straszna, zwiedza się we własnym tempie, indywidualnie bez tłumu. Widzę same zalety ;) Teraz w każdym muzeum będę z tego wynalazku korzystać.

Gość gość
byłam i było super :) przy okazji mogę polecić super restaurację Lancelot :)