Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mild ketchup

Niech bardziej doświadczone poradzą mi z podkładem

Polecane posty

Gość mild ketchup

Kończąc lat 18 postanowiłam w końcu zadbać o makijaż, bo na razie nie używam żadnego :) Wiadomo, chciałabym wygładzić moją cerę z lekkim trądzikiem, ale bardziej przeszkadza mi świecący nos i czoło. Używam zwykłych kremów nawilżających bo po tych specjalnych (obojętnie jakiej firmy) moja cera wygląda tragicznie (zachowuje się jak maska peel-off albo błyszczy się 10x gorzej). Kupiłam sobie puder w kamieniu (Stay matte rimmela chyba), ale podobno nie należy stosować pudru w kamieniu prosto na nakremowaną tylko skórę,lecz najpierw potraktować ją podkładem. I faktycznie po kilku razach zauważyłam, że cera po samym pudrze jest przesuszona bardzo i znowu się łuszczy. No i chciałabym kupić jakiś lekki podkład a może bardziej krem koloryzujący. NiveaYoung ma podobno bardzo fajny, ale tylko ciemny a mi potrzeba dość jasnego. Znacie coś godnego polecenia? Cena jest istotna, ale wiem że czasami lepiej kupić coś droższego ze względu nie tylko na jakość, ale i lepszą wydajność. Się rozpisałam, ale może ktoś miał podobny problem z równocześnie tłustą i przesuszoną skórą i mi jakoś pomoże ładniej wyglądać

Hej :) Z tego co przeczytalam wnioskuje iz masz cere mieszana :) Odznacza się ona właściwościami charakterystycznymi zarówno dla cery suchej, jak i tłustej. Tzw. strefa T, obejmująca skórę czoła, nosa i brody, cechuje się nasilonym wydzielaniem sebum, co powoduje, że jest błyszcząca, ma rozszerzone pory i tendencję do powstawania zaskórników. Pozostałe partie skóry tj. policzki i szyja w wyniku niedostatecznego wydzielania sebum i braku ochronnego płaszcza lipidowego są niedostatecznie nawilżone i podrażnione, stają się suche, napięte, skóra w tych miejscach może się złuszczać. Różnice w specyfice skóry twarzy sprawiają, że trudno o nią właściwie dbać. Cera mieszana może reagować zaczerwienieniem, napięciem i uczuciem pieczenia np.: na wodę z mydłem lub liczne środki kosmetyczne. Do jej pielęgnacji polecane są takie preparaty, które w strefie T będą działały redukując i normalizując wydzielanie sebum, w pozostałych partiach zaś ochronią przed wysuszaniem. Nie należy używać kosmetyków mogących podrażniać skórę, w tym np. mechanicznych peelingów. Strefę T trzeba odtłuścić, nawilżyć i odżywić, na pozostałe partie zaś warto stosować preparaty nawilżające, odżywcze i witaminowe. Warto dwa razy dziennie myć twarz żelem do cery mieszanej, stosować odpowiedni do tej cery tonik i krem matujący na dzień oraz krem złuszczający z kwasami owocowymi na noc, ponieważ pomogą regulować one pracę gruczołów łojowych. Polecam stosowanie masek odżywczych na obszary, które trzeba ujędrnić, a więc dotyczy to głównie okolic oczu, szyi, dekoltu. W osuszaniu strefy T pomogą maski jarzynowo-owocowe latem i białka, bądź twarogu zimą. Należy stosować dietę bogatą w witaminy, zawierającą warzywa, owoce i kiełki zbożowe. Dobre dla Twojej cery było by zakupienie i stosowanie w domu nawilżacz powietrza :) Podam pare składników, które powinny znajdować się w preparatach do cery mieszanej, a są to m.in.: - kwasy owocowe ponieważ wykazują działanie ściągające i regulujące pracę gruczołów łojowych - filtry UVA/UVB które chronią skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych - biotyna ma ona działanie oczyszczająco-regenerujące - aminokwasy redukują aktywność gruczołów łojowych, większym stopniu zatrzymują wodę w skórze i jej nawilżenie - bentonit, tj. biała glinka ponieważ obniża poziom wydzielania sebum i usuwa efekty błyszczenia się cery - oligoelementy: krzem, glin, magnez, żelazo, miedź, mangan i selen pochłaniają one nadmiar sebum i zapobiegają błyszczeniu się cery - mieszanki szałwii, rozmarynu, rumianku czy skrzypu ponieważ wykazują one działanie przeciwzapalne