Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość TRATATA1225

Co zamiast mleka i produktów z mleka krowiego

Polecane posty

Gość TRATATA1225

Mam pytanie do mam jakimi produktami mogę zastąpić przetwory mleczne dziecku ponad 2lata?Z dnia na dzień muszę zabrać córce mleko,kakao czekoladę.Chciałam to zastąpić tylko nie bardzo wiem czym.

a czemu musisz ograniczyć? ma jakąś alergię? Mój synek tez miał, ale z czasem mu przeszło, teraz ma 8 miesięcy i wcina normalne jogurty, czasem dostanie trochę zupy na śmietanie lub sosu. mojej koleżanki synek dostał taką alergię w wieku 3 lat, oczywiście na jakiś czas mu ograniczyła produkty mleczne, ale po około pół roku spróbowała mu dawać zwykłe mleko i nic mu nie było. z tego co mi mówiła, dawała mu dużo produktów zawierających białko chyba rybę, ale nie jestem pewna.

np:mlekiem sojowym,jogurtami sojowymi,poprostu zastepujesz mleko krowie mlekiem sojowym.

Gość TRATATA1225
U nas do tej pory było dobrze,ale ostatnio dostała wysypki i zalecono nam wyeliminowanie tych produktów,do tego cytrusy,wszystko z kakao,do picia tylko zwykła herbata i woda.

Gość TRATATA1225
i tak nie jadła dużo ale strasznie lubi kakao,a nie wiem czy dostanę dla alergików no i gdzie szukać.

ja na twoim miejscu zastapilabym kakao koktajlami owocowymi np:na mleku ryzowym bo najbezpieczniejsze,jesli jest uczulona na kakao to musisz niestety wykluczyc z diety,nie wazne ,ze bardzo lubi.

Gość TRATATA1225
dzięki;-)

mleko ryzowe jest nie wskazane u dzieci ponizej 3 roku zycia ze wzgledu na duza zawartosc arsenu ktory kumuluje sie w organizmie:O

jakaś bzdura z tym mlekiem ryżowym. dlaczego nie wolno? przecież to tylko ryż z wodą i olejem. większość kaszek i słoiczków dla dzieci przecież bazuje na ryżu. ja ostatnio zakupiłam mleko ryżowe Natumi z dodatkiem wapnia. dzieciom smakuje. polecam

mają jeszcze w ofercie mleko owsiane i orkiszowe ale jeszcze nie próbowałam. a z soją ostrożnie, nie przesadzać. często też uczula jak krowie mleko

to prawda ze soja moze uczulac,tak samo mleko kozie,bo maja zblizony sklad di krowiego niestety.

zamiennikiem kakao jest karob - mączka chleba świetojanskiego, do kupienia w sklepach eko. mozesz spróbować, jednym smakuje, innym nie

Z mączki chleba świętojańskiego jest robiona kaszka SINLAC - polecam - bezglutenowa i bez białka mleka krowiego. Świetny i smaczny produkt. Moja młodsza je 2 x dziennie (za poradą pediatry). Soja i mleko kozie mogą uczulać jak krowie. Ale nie muszą. Trzeba sprawdzic reakcje dziecka. U mojej starszej kozie uczuliło jak krowie. Ale soje MOŻE jesc spokojnie. Więc kupuje jej napój sojowy (z Biedronki po 4zł/litr) w smaku jak krowie ale delikatniejsze, wzbogacane w wapń. Mleko ryżowe też można tylko ze strasznie drogie jest i nie wszedzie można kupić (to problem jak nie pochodzi sie z dużego miasta) A jestes pewna na co dokładnie ma uczulenie? Bo moja na kakao nie ma tylko na mleko. Wiec np do sojowego dosypuje jej zwykłe kakao i nie ma problemu. Oprócz tego wazne aby dziecko jadło duuużo warzyw szczegolnie brokuł oraz strączkowe. Zabroniony szpinak oraz szczaw (bo wypłukuje wapń a nie możesz podac ze śmietaną). Wskazane szproty (z kręgosłupikami) - maja duzo wapnia. Ze słodyczy moja je lizaki, ciastka (trzeba uwaznie czytac etykiety, nie moze byc nawet serwatki!!! ), lody wodne (czesto sama robie sorbety z owoców), gumy rozpuszczalne. I ciasto własnej roboty (mozna upiec bez śmietany - są przepisy)

Aha zapomniałam napisac ze obie moje córki mają skazę białkową. Wiem że czesto szybko przechodzi. Ale starsza ma juz prawie 4 lata i nie przeszło jej. Jedyna droga uleczenia to ścisła dieta. Córka mojej pediatry (tzn moich dzieci) tez miała skaze i przeszła jej dopiero po 16 latach... czyli całe dzieciństwo :(

Gość jaśmina123
Nie wiem jaki to rodzaj wysypki, ale lekarze pediatrzy często diagnozują uczulenie na mleko zupełnie bezpodstawnie. Może to uczulenie na coś innego, albo zwykłe potówki? Uczulenie na mleko nie powstaje tak nagle, albo się jest uczulonym albo tez nie. Radziłabym udać się do dermatologa.

jakbyscie czytaly cos wiecej niz tylko durna kafeterie to byscie wiedzialy dalczego ryzowe nie dla dziecka ponizej 3 roku zycia.... forum wegedzieciak polecam dla tych bardziej kumatych:O

eternala ty juz chyba bardziej sie skomromitowac nie moglas piszac ze mleko ryzowe i ryz taki normalny na codzien to jedno i to samo,.....wow, nie wiedzialam ze mozna byc az tak ograniczonym

Paczek wyluzuj:Okultura nie blyszczysz:Ojesli chcesz kogos uswiadomic to rob to grzeczniej:P

wikiniki a to topik poswiecony kulturze czy mleku??? coooo?????? wiec spadaj na szczaw i moze poczytaj cos wiecej niz kolejny debilny topik na kafe...yntelygencjo za dyche:O

ograniczona to ty Pączek jesteś. dalaś link, przeczytałam i co? z artykułu wynika że mleko ryzowe nie może być zamiennikiem mieszanki dla niemowląt poniżej 12 msc życia. dzieci od 1- do 4.5 nie powinny go pić dużo. z dyskusji na forum nic nie wynika, zadnych wniosków bo nikt nic nie wie na ten temat na pewno. a dlaczego zwykły ryż i ten z mleka ryżowego to nie to samo? nie pytam złośliwie tylko nie wiem jaka jest technologia produkcji. jak wiesz to nas oswieć

Gość bukaa
uwaga z nadmiarem soi, bo zawiera hormony. Pamiętajcie, że z soi produkowane są leki podawane kobietom podczas menopauzy.

Gość bukaa
Zastanów się czy wysypka nie jest spowodowana czym innym. U mnie była (i do dziś) jest masakra z balsamem do opalania. Przetestowałam dziesiątki nim natrafiłam na właściwy. Reakcja też zawsze była wysypka.