Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jesieniowa

Jakie ubranka dla dziecka urodzonego na jesień?

Polecane posty

Gość jesieniowa

Poradźcie, kompletuje wyprawke, na poczatku października mam termin. Nie wiem jakie ubranka mam kupować? (dla chlopaka). Co sie przyda a co nie? Jakie rekwy? Kurcze, nic nie wiem. W jakich rozmiarach mam zaczac kupowac ubranka lub w ogole jakie kupować? W rodzinie meża i mojej dzieic wazyly przewaznie okolo 3500g. Jakiego dziecka moge sie spodziewac, czy kupowac ubranka zaczynajac od rozm. 56? zielona jestem :o

Gość ifg
Kup na długi rękaw, na krótki Ci sie nie przydadzą, kilka na rozmiar 56 ale większośc na 62 bo dzidziuś szybko rośnie. na pewno kombinezon ciepły, rajstopki grubsze i body z długim rękawem. na początek z 4 pary śpiochów i kaftaników, potem body lepsze (jak już oswoisz się z dzieckiem). Ciepła czapka, nie kupuj bluz z kapturami, bucików (chyba żeby wystroic i se popatrzeć ;) )

rozmiar 56 możesz kupić ze 2 kompleciki, resztę to już 62. Kup parę bodziaków z długim,jakieś śpioszki i pajace. Może też Ci się przydać cieniutki kombinezonik. Wszystko zależy jaka pogoda będzie. Jeżeli masz w domu ciepło to miej ze 2 czy 3 bodziaki z krótkim rękawkiem ;)

Gość ifg
O właśnie, pajacyki są bardzo fajne :) 2 komplety wydaje mi się za mało, tzn. jeśli dziecko nie ulewa to okej ale jeśli ulewa to dwa śpiochy mogą pójść przez pół dnia i nie zdążysz wyprać. Ale zgadzam się z koleżanką- generalnie rozmiar 62 będzie okej. Może ktoś Ci napisze, że dziecko będzie wyglądać jak w worku itp. ale nie przejmuj się, wcale tak źle nie jest :) Chyba, że masz nadmiar kasy to super, weź więcej rozmiaru 56 ale jeśli się nie przelewa to śmiało celuj w 62 cm. No i koleżanka ma też rację, ostatnia zima była ciężka i szybko potrzebne były ciepłe ubranka, nie wiadomo jak będzie teraz ale jak kupisz kombinezon ciepły na 62- 68 to powinien Ci spokojnie na całą zimę wystarczyć :)

Gość jesieniowa
ok a teraz pare pytan technicznych: - body: no to chyba coś takieigo z zapięciem na pupie bez nogawek?- ale cos sie pod to wklada? jakies rajstopki czy to jest ubranko pod spod? jak sie to nosi? -spioszki: tzn. jak to wygląda? -kaftaniki: czy to jest cos a'la bluzeczka? i co do tego? rajstopki? spodnie? czy to sie zaklada pod coś? -pajacyki: co sie zaklada pod to? -kombinezon: ale jaki? puchowy? nieprzemakalny? jaki kurcze? cienki? no i co z tymi rozmiarami? o widzialam że raz pisze np. tylko 0-3 albo 0-6 a raz 50, 56, 62? widzialam jeszcze w nie sklepach jakies rozmiary 58? kurde, nic nie wiem :o a skarpetki? wklada sie z każdym razem? czy kiedy?

Gość jesieniowa
-rajstopki: mają jakies rozmiary? dla chlopca sa jakos inaczej wyciete niz dla dziewczynki?

Gość ifg
:) Spokojnie, pochodź pi sklepach, jakieś Tesco itp. to obczaisz co i jak ;) Body- dokładnie tak, zapinane na pupie bez nogawek (choć są takie zapinane z przodu- nie używałam) , ja rajstopki albo półśpiochy (czyli takie jakby spodenki ze stópkami) zakładałam na body. Pod body tylko pielucha. - Kaftaniki- tak jest, to taka zapinana bluzeczka. na to zakładasz śpiochy. Nie trzeba nic pod to. Pajacyki- ja zakładam pod tylko pampersa. Kombinezon- tu mam problem bo dostałam po siostrzeńcu i nie wiem z czego on jest, na pewno odradzam z jakiś włochatych misiów :) Ja miałam nieprzemakalny ale dziecko i tak leżało zawinięte w gondolkę więc nie przemokłoby :) Romziarówka- 0-3 to 62 cm, 3-6 to 68 cm., 6-9 cm. to 74 cm. podaje za ciuchami z Tesco :) z 58 się nie spitkałam, generalnie wszędzie są albo te oznaczenia 0-3, 3-6 itd. lub 56, 62, 68 itd. Skarpetki- jak sa rajstopy to nie, jak masz półśpiochy też nie, pajacyk też nie :) Zakładasz do legginsów, spodni albo cienkich rasjstopek jeśli jest zimno :)

Gość ifg
Rajstopy też mają zazwyczaj podany wymiar, nie spotkałam się z rozróżnieniem na chłopców i dziewczynki (poza kolorystyką ;) ), na pewno zrozumiesz o co biega jak popatrzysz w sklepach, rajstopy też maja standardowe oznaczenia 56,62 itp. Czasem maja napisane np. 68-74 cm.

Gość glupie pytanieeee
takie jak na lato,

Ja urodziłam na początku października i ubierałam w body na krótki rękaw i pajaca, na spacer pod pajaca skarpetki i cienki kombinezon (nie musi byś duży rozmiar bo krótko będziesz go zakładać, rozm. 62). Zimą pajac na krótki rękaw bluzka i rajstopki. Na spacer dodatkowo skarpetki, dres lub cieplejszczy pajac i kombinezon zimowy. Zaznaczam, że zima była ostra a ja mieszkam 60 km od polskiego bieguna zimna, więc było naprawdę lodowato.

Gość to raczej
zarty.... nie moze byc przyszla matka az tak glupia.... Nie wie co to body czy spiszki?:D:D:D szit!

Gość Mamiiii
ja rodze na listopad wiekszosc ubranek mam po synku urodzonym w lutym 2009 chodz czesc nowych i tak: body dlugi rekaw 5-6 sztuk kup rozmiar 50-56 chodz by dwa ja mialam wiekszosc 56-62 a maly mial 3 kg i 50 cm i topil mi sie musialam dokupowac ten rozmiar body z ktorkim rekawem tez kup bo bedzie pod pajacyk z rekawem lub pizamke najmniejszy wiec lepiej zawsze cos miec malego pajacyki dlugie z rekawami rozpinane cale od nozek pajacyki na ramiaczkach bez rekawow fajnie mozna dac na body spodenki takie bawelniane bez nozek super sprawa kilka sztuk skarpetki czapeczki takie bawelniane po kapieli najlpeiej zakladac kilka sztuk kup rekawiczki z h&m sa takie biale bo przez pierwsze tygodnie nie mozna odcinac paznokci a dzieci maja dlugie i moze sie zadrapac minimum 2 szt reczniczek z glowka minimum 2 kombinezon czapki na dwor rajstopki dla tak malego nie ubieralam wiec u mnie nie bylo dopiero jak mial 2-4 miesiace to zaczelam ubierac pizamki zapinane na brzuszku super pomysl niz cisniecie dziecku body przez glowe jak jest juz spiace kompleciki spodenki i bliuzeczka z kapturkiem super sa z h&m mi sie przydaly takie cieplutkie na zime jak cos mi sie przypomni to napisze