Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jak wygloonda

jak wygląda chrzest? pytam bo nigdy w zadnym nie uczestniczylam

Polecane posty

Gość jak wygloonda

a niedlugo chrzest naszego syna. problem w tym że ksiądz powiedzial nam tylko jakie dokumenty potrzebujemy i nic wiecej bo sie spieszyl. Nie mam pojęcia co jeszcze kupic i jak wygląda ten cały sakrament...

Kup jeszcze gromnicę i białe ubranko dla synka. Jak wygląda sama ceremonia za bardzo nie pamiętam, bo dawno nie byłam na żadnym chrzcie w rodzinie, ale zobacz sobie chociażby filmiki na youtube :)

Gość parappapa
jeszcze kup białą szatkę, może być atłasowa chusteczka :)

Gość idź do jakiegoś sklepu
religijnego (to się chyba nazywa " dewocjonalia") i powiedz, że potrzebujesz wszystich rekwizytów do chrztu. w sklepie będą wiedzieli:)

Gość parappapa
te rzeczy możesz zakupić w sklepiku parafialnym. jak takiego nie ma to wybierz się do odpowiedniego w mieście. tam na pewno będzie duży wybór :) my dzień przez chrztem mieliśmy spotkanie w kościele, gdzie ksiądz poinformował nas jak ceremonia będzie się odbywać. was o tym nie poinformowano? może powinnaś zadzwonić i zapytać o szczegóły.

szatką się przykrywa dziecko w pewnym momencie (ksiądz mówi kiedy). to taki biały, błyszczący kawałek materiału ze zdobieniami. ja przed chrztem mojej córki też w żadnym innym nie uczestniczyłam, ale jak chrzestni się pytali co dać dziecku na chrzest, to po prostu poprosiłam jednego z chrzestnych, żeby skompletowali rekwizyty, bo się nie znam:)i mi wszystko przywieźli

Gość Hela z wesela
wpisz w wyszukiwarkę chrzest dziecka i już masz odpowiedź :o

Gość parappapa
przy zapaleniu świecy, matka chrzestna nakrywa dziecko szatką :) to taki symbol :) może w innych częściach polski odbywa się to inaczej...

nas też nie informowali, byliśmy kompletnie zieloni :)ale to był sam chrzest bez mszy, i ksiądz krok po kroku mówił, co mamy robić i co odpowiadać:)

Gość parappapa
mój syn miał chrzest podczas mszy św.razem z innymi dziećmi :)

Gość jak wygloonda
to bedzie chrzest po mszy i w tygodniu. Mysle ze dlatego ze nasz syn ma prawie dwa lata. Martwie sie troche jak sie bedzie zachowywal...

Gość jak wygloonda
a spotkanie i dostarczenie dokumentow ma bys przed ceremonią

Gość parappapa
nie rozumiem, dlatego, że dziecko ma 2 lata to jest odsunięte przez kościół na drugi plan ??? bzdura :O z moim synem podczas mszy była chrzczona dziewczynka, która miała jakieś 3 lata.

Gość parappapa
na Twoim miejscu nie stresowałaby się tak jak to wszystko wypadnie i jak Twoje dziecko będzie się zachowywać. skoro kościół tak do tego podchodzi to Ty też tak podejdź. kup świecę, szatkę i jakieś ładne ubranko, weź dokumenty i niech się dzieje co chce :)

Gość jak wygloonda
nie czuję sie odsunieta jesli o to chodzi :) szczerze mowiac nawet mi to pasuje bo mam nadzieje ze dzieki temu ceremonia bedzie krotsza. Nie wiadomo co takiemu malemu (własnie zaczal bunt dwulatka... brrr...) strzeli do glowy z nudow...

Gość jak wygloonda
dziekuję za wszystkie rady :)

Gość Hagneta
Popieram pomysł z chrztem poza mszą. Z reguły dzieciom trudno jest wytrzymać grzecznie godz na mszy,a taki chrzest to maksymalnie kwadrans. Ksiądz z pewnością poinformuje Was jeszcze jak przebiegać będzie ceremonia. Jeśli nie możesz sobie tu przejrzeć: http://chrzciny.wieszjak.pl/chrzest-swiety/208894,Przebieg-ceremonii-Chrztu-Swietego.html Powiedzmy,ze tak na 99% wyglada. Ksiądz pyta, Wy odpowiadacie i juz. Do chrztu nalęzy mieć przygotowaną gromnice, którą w odpowiednim momencie chrzestny odpala od głównej świecy przy ołtarzu, zaś chrzestna nakłada tzw białą szatke - na znak niewinnosci dziecka. I własciwie to obowiązek rodziców chrzestnych ,by się zaopatrzyli w te rzeczy,ale to róznie jest przyjęte. Jako szatkę polecam zamiast białej chustki/szmatki, takie białe mini ubranko, i super jest,gdy zostanie na nim wyhaftowane imię dziecka i data chrztu - taka piekna pamiątka moim zdaniem. Na allegro mozna w kilka dni to załatwić, gdy byłam pierwszy raz chrzestną to znajoma mi haftowała, gdy drugi raz to skorzystałam z allegro,podobnie przy chrzcie mojego dziecka, chrzestna korzystała z allegro. Mam nadzieję,ze wszystko przebiegnie spokojnie i uroczystość będzie piekna. Pozdrawiam.

Gość Hagneta
Musisz go podnieść i przechylić by ks polał głowę woda i w ten sam sposób - trzymając go na rękach mozna połozyc szatke, choć jeśli jest bardzo ruchliwy to pewnie wystarczy dotknąć szatką głowy? klatki piersiowej? jakoś trzeba sobie poradzić :-)