Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jemy i tyjemy

Ciężarne ! Jakie macie ulubione potrawy?

Polecane posty

Gość jemy i tyjemy

Co wam najbardziej smakuje teraz w ciąży?

Gość ala ma kotaa
chleb z pomidorem i serem :p jem na śniadanie i kolacje już od 3 tyg chyba :p na widok mięsa,wędlin i innych takich mam takie mdłości że fu

Gość nie ma takiego imienia
tonami jadłam pomarańcze

Gość jemy i tyjemy
ja jem makaron z serem. Na każdy posiłek. Mój mąż już rzyga na sam widok tej potrawy. Żeby było zdrowo dodaje raz pomidora, raz groszek, raz brokule albo startą marchewkę. W zasadzie mi obojętne co tam w misce jest byleby był makaron z serem (w mleku rozpuszczam trochę żółtego sera, czasem dodaje trójkącik śmietankowego topionego, albo pleśniowego velbone)

Gość myszdsa
to samo co przed ciaza

Ziemniaki ze szpinakiem. Ziemniaki polane sosem z mięsa, pomidorów, cebulki i sera żółtego. Puree ziemniaczane ze śmietaną :) Coś mi mięso mało podchodzi, oprócz drobiu- devolaje, kotlety z piersi kurczaka czy kurczak z warzywami chińskimi. Pasztecik wieprzowy Profi- ale w tym niewiele mięsa. Z nabiału tylko ser biały bez niczego, bez chleba nawet. serki homo truskawkowe i mleko czekoladowe. Trochę coli, i klasyka- kiszone ogórki i kiszona kapusta. Jem też serki topione których nigdy nie jadłam. Raczej tak jak zwykle, jakiś kosmicznych zachcianek nie mam- strasznie mi się tylko chce łososia wędzonego na zimno i takiego jednego francuskiego serka który miałam właśnie dostać- a tego jak na złość nie wolno. Za to odrzuca mnie od tego co lubiłam- cukinii w jakiejkolwiek formie, a zwłaszcza faszerowanej, mięsa mielonego- zwłaszcza takiego w sosie, do spaghetti. Chleba z pomidorem też nie mogę :) Ani żadnego słodkiego soku typu multiwitamina. A jak wstanę zbyt szybko i zacznę wymiotować, to nie mam ochoty na nic i wymioty męczą mnie po wszystkim- nawet po herbacie i chlebie z masłem.

do 3 miesiąca to pomidory i serek wiejski. Później różnie ale na pomarańcze to do tej pory patrzeć nie mogę, jedyna rzecz po jakiej wymiotowałam. I słodyczy nie jadłam do połowy 6 miesiąca bo wcale mi nie podchodziły.

Gość Margo1111111111
Feta!!! kanapki z fetą i ogórkiem kiszonym bądź pomidorem. Sałatka z fetą, czarnymi oliwkami, pomidorem, cebulką z sosem winegret :)

Gość Msia26
owoce i słodycze! Nie mogę patrzeć na pieczarki, cebulę:P bleeee

Gość sierpniowa-mama
z tym, że feta nie jest polecana dla kobiet w ciąży ze względu na to, że produkowana jest z niepasteryzowanego mleka i istnieje zagrożenie zarażenia się listerią, dotyczy to także serków pleśniowych ... Ja z kolei mam apetyt na owoce ... dużo i różne, najlepsze twarde i nie za słodkie :) i dużo picia, ciągle chce mi się pić.

Gość KAPUŚCIANKA83
ja wciąż bym jadła kanapki z pastą z łososia lub sledzie marynowane z cebulką, a zagryzała nektarynkami czasem też lubię loda zjeść-a raczej takiego lizaka lodowego w tamtej ciąży bez czekolady dnia nie przezyłam lub chodzby ciastek czy ciasta domowej roboty! :P

Gość droga sierpniowa mamo
wszystkie serki dostępne u nas w PL czyli feta np Arla, pleśniowe np Valbone itd są produkowane z pasteryzowanego mleka i spokojnie można je jeść.

Gość sierpniowa-mama
no chyba, że z pasteryzowanego ... odkąd lekarz przekazał mi liste rzeczy zakazanych, przestałam zwracać na tego rodzaju serki uwagę :) dziękuję za informację

sierpniowa mamo- dokładnie, polskie serki są bez zagrożenia listerią :) Sprawdzałam, bo do szpinaku Lazur zielony daję. Właśnie tych francuskich mi lekarz zabronił (z tego samego powodu łososia wędzonego na zimno) a szkoda :(

Gość gryczka
Na początku ciąży miałam wiecznie chęć na kabanosy i twarożek ze szczypiorkiem :-p Teraz jestem w 21tc i od jakiegoś czasu mam normalny apetyt, w sumie wszystko to samo mi smakuje co przed ciążą. Choć ogólnie mniejszy mam apetyt na słodycze, chociaż zawsze lubiłam, a trochę większy apetyt mam na słone mięso i wędliny (salami!) Jem dużo nabiału (biały ser, jogurty, chętnie też żółty ser), bo zawsze uwielbiałam i dalej uwielbiam. Ale ogólnie już takich napadowych zachcianek nie mam... Kto wie, może jeszcze wszystko przede mną ;-)

Gość gryczka
Jezu, jaka chaotyczna ta moja wypowiedź :-o Chyba już dziś nie myślę :-p

Gość Margo1111111111
dokładnie, feta jest z pasteryzowanego mleka... dlatego wiem, że mogę ją jeść i mi nie zaszkodzi :) a co do past z łososia - też je wcinam :) mniam...