Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Szukająca porady.

Poradźcie

Polecane posty

Gość Szukająca porady.

Witam! Jestem osobą niepracującą i dotąd byłam ubezpieczona w urzędzie pracy.Teraz wyszłam za mąż i zastanawiam się czy w tej sytuacji powinien mnie mąż ubezpieczyć w swojej pracy(chodzi o podstawowe ubezpieczenie zdrowotne).Moje pytanie kto za to ubezpieczenie płaci mąż czy pracodawca? i co mi radzicie?proszę o odpowiedź.

Jeżeli nadal jesteś na statusie osoby bezrobotnej to nic nie musisz zmieniać masz ubezpieczenie dzięki UP. Jeżeli byś ten status np straciła maż może cię zgłosić do swojego ubezpieczenia. Nie ponosi z tych żadnych kosztów.

Tylko jeśli ma się ubezpieczenie z UP, to wymaga comiesięcznego stawiania się w określonym dniu- czasami to kłopotliwe. Tak, możesz mieć ubezpieczenie u męża w pracy, on musi zgłosić Cię w kadrach jako żonę którą chce objąć ubezpieczeniem. To tak jakbyś korzystała z jego ubezpieczenia, jego zakład pracy nie płaci za niego większej stawki, ani nie cierpi na tym pensja męża. Jeśli ma książeczkę ubezpieczeniową, trzeba Cię tam wpisać, jeśli pobiera druczki RMUA, to będziesz tam wymieniona jako członek rodziny objęty ubezpieczeniem.