Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ja też_

Interpretacja wyniku badań hormonów

Polecane posty

Gość Ja też_

Proszę o interpretację: prolaktyna: 16,60 ng/ml, testosteron: 60,78 ng/dl. Badanie wykonane w 22 dniu cyklu. P.S. Poziom hormonów dotyczy niskiego libido, bóli w trakcie stosunku itd. Proszę o poważne wypowiedzi.

Gość głupie tematy to moja specjaln
na wynikach powinny być podane normy, prolaktyna ok, ale powinnaś sobie jeszcze zbadać prolaktyne po obciążeniu, co do testosteronu to nie pamiętam zakresu

Gość według norm które mam
ja masz wyniki prawidłowe. Powinnaś jeszcze zrobić prolaktynę czynnościową - ja np tutaj mam problem i mam niskie libido tez

Gość Ja też_
Jak wykonuje się prolaktynę czynnościową?

Najpierw badasz normalną prolaktynę według zaleceń jak zwykle, po pobraniu dają Ci tabletke i po godzinie znów pobierają krew. Prawidłowo poziom powinien wzrosnąć chyba 2-5 razy.

Gość Ja też_
Dzięki za wskazówkę, ale powiedz jeszcze, jaką informację daje ta prolaktyna czynnościowa?

Jesli poziom się nie zmieni po podaniu może to wskazywac na mikrogruczolaka przysadki, lub jeśli się zmieni zbyt diametralnie (u mnie wzrósł o 25 razy) wskazuje na hiperprolaktynemię czynnościową - co może się objawiać słabym libido, brakiem owulacji, nieprawidłowymi cyklami itd

Gość Ja też_
Dzięki za wskazówki :).