Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ololololololo

nazwisko dziecka

Polecane posty

Gość ololololololo

Jestem w zwiazku z kims z kim bylam przez 7 lat pozniej sie rozstalismy na rok i ponownie sie zeszlismy. Moj byly narzeczony a obecnie ponownie partner zostawil mnie kilka miesiecy przed slubem.......ale nie w tym rzecz. Sęk w tym, ze sie zeszlismy i jestesmy szczesliwi, bywa roznie jak to w zwiazku. Teraz jestem w 9 miesiacu ciazy i on od razu zalozyl, ze nasza corcia bedzie nosic jego nazwisko ja bylam tego samego zdania zwlaszcza, ze w przyszlym roku lub za dwa lata planujemy slub( to zalezy wylacznie od finansow)......aleee tak sobie dzisiaj dotarlo do mnie, ze on nie oswiadczyl mi sie ani nie zamierza tego robic w najblizszym czasie. Ja o takie kwestie sie nie pytam bo uwazam, ze inicjatywa powinna wyjsc od faceta. Ale zastanawia mnie jedno skoro on nie poczucia aby zobowiazac sie wobec mnie/ nas na tyle aby sie oswiadczyc to nieporozumieniem jest aby mala miala jego nazwisko. Ja go nie naciskac na zareczyny ( bo byloby to dla mnie ponizajace) ale to dlaczego on naciska aby corcia miala jego nazwisko. Chodzi mi tez o sprawy techniczne, np wizyta u lekarza, w zlobku badz w szpitalu bede musiala tlumaczyc ze moje dziecko jest na prawde moje?! Krepujaca sytuacja...... On chyba nie spieszy sie do zobowiazan wobec mnie... bo jemu jest tak wygodnie?!

przciez nawet w malzenswie kobiety zostawiaja sobe nazwisko panienskie a dzieci maja nazwisko po ojcu wiec nie wiem z czego sie bedziesz musiala tlumaczyc. co kogo to obchodzi wasza sprawa czy jestescie po slubie czy tez nie

Gość Gian Carlo
Skoro przyznaje się do dziecka to oczywiście dziecko powinno mieć nazwisko po ojcu. Nazwisko matki ma wtedy, gdy jest ona samotna, albo nie wie z kim ma dziecko. Są nawet małżeństwa, gdzie żona zostaje tylko przy swoim nazwisku, a dzieci z tego związku noszą nazwisko ojca.

Może mieć podwójne nazwisko. O nazwisku dziecka oboje decydujecie, tym bardziej że jeśli nie macie ślubu to mąż musi uznać dziecko w USC za Twoją zgodą, przy kierowniku USC, i wtedy też pada pytanie o nazwisko dziecka- na jego nazwisko musisz zgodę wyrazić.

Gość wydaje mi się że według
polskiego prawa dzieci zawsze noszą nazwisko ojca nawet jeśli to nie jest związek małżeński. Nazwisko matki noszą wtedy, kiedy ojciec niewiadomy

Gość Gian Carlo
Historynka- Chyba chcialas napisać, że matka może miec podwójne nazwisko, no bo przecież nie dziecko.

Gość Gelus
uwaam ze dziecko powinno nosic nazwisko ojca,bo jezeli dojdzie slubu bedziesz musiala zmieniac nazwisko dziecka... jestes w takiej sytuacji jak moja najoma,jest z partnerem maja wspolne dziecko nie maja slubu lecz ojciec uznal dziecko i potwierdzil ojcostwo nie ma zadnych problemow poniewaz dziecko ma nazwisko pjca pozdrawiam :)

Na poczatku to musze ci napisac, ze szkoda, ze z powodu zle pojetej dumy nie chcesz poruszyc tematu jak wedlug niego ma wygladac Wasz zwiazek. Spodziewasz sie Jego dziecka i masz prawo wiedziec czy Wasza wizja przyszlosci jest mniej wiecej podobna i czy nie bedzie rozczarowan. Nie chce pouczac, ale tego typu rozmowy powinny miec miejsce zanim sie wspolzycie rozpocznie. Moze to nie romantycznie, ale... nie jest potem nikomu przykro. Kobiety wstydza sie pytac wiele rzeczy by nie urazic partnera a nie krepuja mu sie oddac... Dobrze, nie bede moralizowac. Co do nazwiska to zalezy od Ciebie jak sie czujesz, czy myslisz, ze bedziecie razem, czy myslisz, ze on bedzie dobrym ojcem, na ile zwiazek jest powazny... Zycie nie jest rozowe i naprawde sie roznie uklada, mam wiele kolezanek co dzis zaluja ze daly nazwisko, bo partner sie nie sprawdzil, nie sa z nim, zyja z kims kto jest dla dziecka lepszym ojcem choc nie jest biologicznym, ojciec dziecka alimentow nie placi, nie widuje dziecka a przez to, ze nadaly nazwisko wciaz musza wiele rzeczy robic biorac pod uwage poprzedniego partnera :( Niekotre z tych osob chcialy by nowy partner dziecko zaadoptowal i tego sie tez nie da zrobic, niektore zyja w strachu, ze gdyby cos im sie stalo dziecko musialo byc odeslane do osoby, ktorej wogole nie znaja a obecny partner choc jest czulszym ojcem i traktuje jak wlasne nie mial by gdyby cos sie stalo matce zadnych praw choc dziecko wychowuje np. 10 lat. Mialam kolezanke ktora nie nadala bo partner sie migal od rozmow od przyszlosci, rozstawali sie i wracali do siebie, ale uniosla sie honorem i nie wstawila wogole ojca do rubryki, nazwisko dala swoje i na dobre wyszlo, bo gdy po roku postanowila opuscic kraj to chociaz ojciec dziecka szalal i grozil mogla mu na nosie zagrac, bo dziecko bylo jej a on nie mial do niego zadnych praw. Ciezko powiedziec.

garin carlo jak to nie dziecko? nie znasz ludzi niezamężnych/nieżonatych którzy mają dwuczłonowe nazwisko? ja znam takich wielu. chociazby mojej znajomej ostatnio sie urodzila córcia, oni nie sa jeszcze po ślubie i mała ma nazwisko po ojcu i po matce. matka przy ewentualnym slubie tez moze sobie wziasc dwuczłonowe. autorko. moim zdaniem jak najbardziej powinnas wyrazic zgodę na to zeby mała nosiła nazwisko ojca. będzie ci to potrzebne, w razie gdyby ojciec czasem się rozmyslił, a fakt, ze dziecko nosi jego nazwisko znaczy, ze je uznał co ci pomoże w sprawie ewentualnych alimentów. dlaczego uwazasz, ze bedziesz musiala sie tłumaczyc, ze twoje dziecko jest twoje/ w kazdym papierach niepełnoletniego jest wymioniona matka z imienia i nazwiska, rowniez panienskiego na wypadek gdybys wyszla za mąż wiec to nie stanowi problemu.

przeciez dziecko moze nosic nazwisko matki i jednoczesnie normlanie w papierach miec ojca, tak samo w malzenswtie sie deklaruje jakie nazwiska nosza malzonkowie i ich dzieci :o

wróżko chrzestna- nie, niczego nazwisko nie zmienia. Ojciec spoza małżeństwa uznaje dziecko przed kierownikiem USC i nie może się "rozmyślić"- jeśliby zaszły przesłanki które będą mu sugerowały że nie jest ojcem, może się starać o sądowe zaprzeczenie ojcostwa, i to dopiero po badaniach genetycznych. Nie można się rozmyślić co do kwestii bycia rodzicem.