Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Poirytowany klient ....

Poszukuje prawnika ....

Polecane posty

Szukam porady prawnika gdyz dalem sie wykorzystac firmie budowlanej. Zatrudnilem firme z ogloszenia do prac wykonczeniowych nowego mieszkania. Firma oglasza sie jako profesjonalny podmiot gospodarczy zatrudniajacy ludzi z 20 letnim doswiadczeniem w budownictwie, dodatkowo posiadajacych uprawnienia budowlane. Firma okazala sie kompletnie amatorska, smiem watpic w to ich doswiadczenie o uprawnieniach juz nic nie mowie. Po 3 dniach pracy wyrzucilem ich bo wszystko co przez te 3 dni zrobili okazalo sie komplentym partactwem. Wlasciciel nie rozliczyl sie ze mna z pobranej zaliczki i wykonanych prac oskarzajac mnie o przywlaszczenie jego mienia w postaci narzedzi pracy, ktory chcialem mu wydac po rozliczeniu sie. Grozac mi oskarzeniem zaczal symulowac, ze tel. na policje. Skonczylo sie na tym ze wkoncu ja ich wezwalem. Wydalem temu panu narzedzia, zeby nie byc o nic posadzony i od policjantow dostalem pouczenie, ze moge wniesc sprawe cywilna przeciwko niemu. Teraz wniesienie sprawy to 300 zl, ekspertyza co najmniej 800 i do tego nie mam pewnosci czy facet jest sciagalny. Mam teraz pytanie czy i w jaki sposob moglbym oskarzyc wlasciciela tej firmy o oszustwo dotyczace zamieszczania nieprawdziwych informacji na temat ich doswiadczenia. W tej chwili nie chodzi mi juz tak o same pieniadze tylko o ukaranie bezczelnosci tej osoby.

Acha chcialem dodac ze ponioslem duze straty na 2 razy wiekszych zamowieniach materialow przez nich (regipsy, profile) i dotego zle okreslenie zapotrzebowania na plytki (lazienka, korytarz, kuchnia) jeszcze nie liczylem dokladnie ale bedzie to conajmniej 500 zl.

podnosze .... moze ktos cos doradzi z pozycji prawa

Gość Emmett Fitz-Hume
Zadzwoń po poradę na bezpłatną inforlinię Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów - 800 800 008.

Jesli chodzi o ten telefon to stale zajety jest, moze tutaj jakis prawnik wypowiedzialby sie ....

Gość Emmett Fitz-Hume
Jak wyliczyłeś 300 zł za wniesienie sprawy? Masz pisemną umowę o roboty budowlane?

Nie mam pisemnej umowy, byla tylko ustna. Ale zmusilem go do podpisania protokolu ile odemnie pobral i co miedzyinnymi zobowiazal sie wykonac (wyslalem mu rysunki scian ktore ma zrealizowac plus zmiany w instalacji elektrycznej - mam wszystkie maile). Policjant poinformowal mnie ze wniesienie sprawy to 300 zl. natomiast firma wykonujaca ekspertyzy zarzadala 800 zl. Ale w tym momencie juz nie chcodzi o pieniadze tylko ukaranie tego typa bo to jest zwykly oszust .... Mysle ze najlepszym sposobem byloby oskarzenie o oszustwo - zamieszczenie nieprawdziwych informacji w ogloszeniu internetowym. Ja osobiscie kierowalem sie tymi informacjami.

Gość Emmett Fitz-Hume
Na jakie wynagrodzenie umówiliście się, zwrotu jakiej sumy chcesz zażądać? Może pomoże Ci Miejski (Powiatowy) Rzecznik Konsumentów?

A i jeszcze dodam ze te 500 zl strat to na samych plytkach zamowionych w nadmiarze, do tego trzeba doliczyc nadmiary w pozostalych materialach. Calasc to jakies 500 -1000 zl plus 1000 zl zaliczki. Wykonane prace przez nich trudno mi ocenic teraz ale wszystko trzeba poprawiac. Ogolnie tragedia .... tak jakbym mial doczynienia z ludzmi ktorzy od miesiaca przyuczaja sie do zawodu.

Ja juz nie chce nic zadac, jak pisalem wyzej nie chodzi o pieniadze. Tylko o to ze facet smial mi sie w twarz i straszyl oskarzeniem o przywlaszczenie jego mienia .... kompletny brak zasad moralnych i jakiejkolwiek godnosci .... chce tak zadzialac zeby go ukarac .... chodzi mi o jakakolwiek sprawiedliwosc ... W sprawie cywilnej to moge mu nic nie zrobic i wogole go to niezaboli .... (bo np. moze byc niesciagalny)

Gość Emmett Fitz-Hume
No to koszt sprawy cywilnej to opłata stała od pozwu w post. uproszczonym 30 zł.

Rozumiem ... policjant mi powiedzial ze koszt zalozenia sprawy to 300 zl ... wiec opieram sie na jego informacjach .... Ale teraz jak mowilem to zastanawiam sie jak zadzialac zeby w jakis sposob realnie ukarac typa.

Tutaj szukam info od jakiegos prawnika jesli jest ktos taki tutaj czy moge tak zadzialac zeby ktos musial zweryfikowac informacje podawane przez niego .... bo to jest poswiadczenie nieprawdy, czyli oszustwo .... pozniej konsekwencje jak w moim przypadku ....

Gość Emmett Fitz-Hume
Wprowadzająca w błąd reklama, to nieuczciwa praktyka rynkowa. Przewertuj ustawę o przeciwdziałaniu nieuczciwym praktykom rynkowym i przeanalizuj czy "mistrz" nie popełnił wykroczenia, art. nie pamiętam.

Firma zamieszcza miedzy innymi takie informacje : Firma remontowo budowlana przyjmie zlecenia! Posiadamy ponad dwudziestoletnie doświadczenie zawodowe, tytuły mistrzowskie. Pracujemy solidnie i tanio! Firma = gwarancja jakości!!! Natomiast efekty ich pracy mozna przyrownac do nierozgarnietych istot z miesiecznym doswiadczeniem ....

Gość Emmett Fitz-Hume
Brak talentu nie jest karalny ;)

Gość jammmmmmmmmmmmmm
Przed remontem żąda się kosztorysu podzielonego na materiały i robociznę, zaznacza się w niej także termin realizacji , Bywa ,ze chytry inwestor bez podpisania umowy nie ma na co się powołać.

jesli chodzi o koszt ukladania plytek to zgodzilem sie na 43zl za metr2 .... firma ktora oceniala ich prace mowila mi ze bierze przy tej wielkosci plytkach 40zl za metr2 .... calas wycenilismy na 4000 zl - mieszkanie 45m Wiec skapy nie bylem, do tego dalem im zaliczke i tyle pieniedzy na materialy budowlane ile zadali ....

To może być przestępstwo z art. 286 KK: 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8. 2. Tej samej karze podlega, kto żąda korzyści majątkowej w zamian za zwrot bezprawnie zabranej rzeczy. 3. W wypadku mniejszej wagi, sprawca podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2. 4. Jeżeli czyn określony w 1-3 popełniono na szkodę osoby najbliższej, ściganie następuje na wniosek pokrzywdzonego. Możesz napisać do Policji czy prokuraury zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia tego przestępstwa.

Ok dzieki za fachowa rade. Tylko co teraz powinienem zrobic bo przeciez musze wykonczyc to mieszkanie, ktos przyjdzie w przyszlym tyg. Musze robic ekspertyzy fachowe sam nie wiem ....

Gość Emmett Fitz-Hume
Nie zarzucą oszustwa w tym przypadku bo inwestor sam wygonił fachowca z roboty.

Mam faktury na zamówiony towar, niestety gosc nie podpisal mi sie pod plytkami .... w przypadku pozostalych rzeczy wzial je na siebie bo chcial sobie odliczenia zrobic (mam je przy sobie, tego materialu tez jest za duzo)

Ja chcialem sie z nim rozliczyc jakos, gosc jak uslyszal, ze rozmawialem z innym fachowcem przestal ze mna gadaci i zarzadal narzedzi straszac mnie policja .... perfidny typ

Ok fajansiarz dzieki za info. Powiedzmy ze skladam zawiadomienie do prokuratury i teraz pyt. jak sie zachowac zeby zgromadzic jakies dowody jednoczesnie kontynujac prace w mieszkaniu .... bo zapewne pozniej ktos zarzada odemnie takich dowodow w sprawie. Czy potrzebuje jakis ekspertyz ? Sam nie wiem i nie chce tez czasu tracic bo i tak stracilem go mnostwo przez tego typa.

Gość kaplanka
witam mój mąz jest prawnikiem, jeśli jeszcze potzrebujesz porady to powiem mu i da Ci odp na meila co powinieneś zrobić i czy coś się da zrobić...

Machnal bym na wszystko reka .... tylko bezczelnosc tego typa strasznie mnie poirytowala. W dodatku firma na GoogleMap ma same niepochlebne opinie .... Szkoda, ze wczesniej nie sprawdzilem dokladnie wszystkiego co mozna znalesc na ich temat ... No ale moim zdaniem zapisy o 20 doswiadczeniu i tytulach mistrzowskich do czegos obliguja .... poza tym jesli to nieprawda powinno byc karane !!!

Ogólnie można powiedzieć tylko tyle, że im więcej dokumentów poświadczających oszustwo, tym lepiej. Chodzi tu przede wszystkim o ogłoszenie (reklamę) tego wykonawcy i coś potwierdzającego jego partactwo - protokoły odbioru robót, zdjęcia, zeznania świadków itp. Ekspertyza też jest ok, ale jak masz inne dowody, to dalbym sobie z nią spokój i zobaczył, czy w ogóle rozpoczną śledztwo.

Ok kaplanka jestem bardzo wdzieczny. Jesli chcialoby mu sie przesledzic ten watek i udzielic jakiejs rady to podaje maila w.adamski.pl@gmail.com