elllloco 0 Napisano Lipiec 29, 2010 postaram się streścić,żeby łatwiej było czytać ;) - od kilku tygodni utrzymuje mi się podwyższona temp.ciała (36,8-37), - chodzę ciągle zmęczona i niewyspana, nawet jeśli śpię 8 godzin - przechodzę jakąś huśtawkę nastrojów- w jednej chwili się śmieję, a za chwilę jestem w stanie się popłakać - odrzuca mnie od kawy, mimo,że wcześniej wypijałam 2 dziennie - po niewielkiej ilości alkoholu i to w dzień po mam straszne mdłości - te mdłości, chociaż lżejsze pojawiają się ostatnio częściej i bez tego, zazwyczaj trzymają tak do 10-11 - pobolewa mnie od czasu do czasu podbrzusze Dodam tylko,że to wszystko pojawiało się stopniowo,a nie na raz, byłam się nawet przebadać u lekarza rodzinnego,ale nic nie stwierdził, kazał tylko jeść dużo owoców i warzyw. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość agulandia Napisano Lipiec 29, 2010 nie jesteś w ciąży? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
elllloco 0 Napisano Lipiec 29, 2010 wiesz co,no właśnie nie wiem,bo biorę Harmonet,a nawet mój lekarz stwierdził,że antykoncepcyjnie są słabe.... brałam je w sumie na wyregulowanie cyklu... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość agulandia Napisano Lipiec 29, 2010 może dla pewności zrób sobie test ciążowy, przy "słabych" tabletkach rożnie może się zdarzyć, a w końcu lepiej wiedzieć. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mala_mi_2009 0 Napisano Lipiec 29, 2010 właśnie takie objawy miałam jak zaszłam w ciążę toćka w toćkę! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość jaskam Napisano Lipiec 29, 2010 hej,prawdopodobnie możesz być w ciąży,bo mam identyczne objawy-aktualnie jestem w 13 tygodniu,pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
elllloco 0 Napisano Lipiec 29, 2010 heh, no tak się zastanawiam właśnie ,przeszło mi to przez myśl,ale nie chcę się nakręcać rok temu miałam fałszywy alarm i mimo,że na początku byłam przerażona zanim zrobiłam betę, to potem,gdy otrzymałam wynik negatywny to trochę byłam zawiedziona,wiem,to trochę pokręcone... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
elllloco 0 Napisano Lipiec 29, 2010 a spotkałyście się może z takim przypadkiem,że kobieta zaszła w ciąże przy nisko hormonalnych tabsach? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość a tak w ogole to Napisano Lipiec 29, 2010 ktore tabletki nalezą do tych słabych? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość masło.maślane Napisano Lipiec 29, 2010 no jak lekarz nawet stwierdza ze slabe no to w sumie mogly nie do konca cie chronic.. a gdyby ciaza to dobrze czy zle ? bo jak mialas na regulowanie to moze po to zeby zajsc.. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
elllloco 0 Napisano Lipiec 29, 2010 a tak w ogole to -> to te, które mają najmniejszą możliwą dawkę hormonów masło.maślane-> mimo,że to nie jest dla mnie wymarzony moment na dziecko, to na pewno ucieszyłabym się na wieść o ciąży... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość średniowiecze Napisano Lipiec 29, 2010 aż nie chce się wierzyć, że lekarz może takie głupoty pacjentce wciskać.. nie tabletek antykoncepcyjnych, które są "słabe" - są takie, które mają baaardzo mało hormonów, i takie które mają ich bardzo dużo - ale WSZYSTKIE przed ciążą chronią jednakowo. Polecam się dokształcić w tym temacie i zmienić lekarza. PS: Tylko nie mów, że chodzisz prywatnie i że ten lekarz kosi grubą kase, za takie porady.. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kamilla23 0 Napisano Lipiec 29, 2010 a tak w ogole to -> Mercilon sa jednymi z tych co maja niska zawartosc hormonow. elllloco temp jeżeli bierzesz tabsy od niedawna to normalne przeczytaj: Przyjmowanie doustnych środków antykoncepcyjnych to jedna najskuteczniejszych, odwracalnych metod zapobiegających ciąży. Polega ona na przyjmowaniu preparatów zawierających związki pochodne żeńskim hormonom płciowym: estrogenom i progesteronowi, których przyjmowanie pozwala wywołać stan bezpłodności, taki jak w czasie ciąży i okresie karmienia piersią. Mechanizm działania tabletek hormonalnych jest złożony i polega na: * hamowaniu owulacji (jajeczkowania) * zmianie charakteru śluzu szyjkowego (mała ilość i duża gęstość), co utrudnia ruch plemników * modyfikowaniu funkcji jajowodów w wyniku obniżenia ich kurczliwości * hamowaniu wzrostu endometrium (błony śluzowej macicy) Przed zastosowaniem tej metody konieczne jest badanie ginekologiczne, badanie gruczołów piersiowych, wykonanie cytologii, ocena czynności wątroby i układu krzepnięcia, ocena profilu lipidowego krwi, pomiar ciśnienia tętniczego. W czasie stosowania antykoncepcji hormonalnej należy systematycznie przeprowadzać badania kontrolne. Pierwsze powinno zostać wykonane 3 miesiące po rozpoczęciu przyjmowania tabletek antykoncepcyjnych, następne co 6 - 12 miesięcy. Za preparaty 1-fazowe - Przyjmuje się środki zawierające stałe połączenie estrogenu z progestagenem (nie ma zmian dawek w zależności od dnia cyklu). Tabletki takie zaczynamy przyjmować pierwszego (do trzeciego) dnia cyklu i stosujemy następujący schemat: 21 dni przyjmowania tabletek, 7 dni przerwy podczas których występuje krwawienie z odstawienia itd. Zaleca się przyjmować tabletki wieczorem. W czasie 7-dniowej przerwy może nie dojść do krwawienia (na ogół nie świadczy to o wystąpieniu ciąży) ale przed ponownym zastosowaniem tabletek konieczne jest pewne wykluczenie ciąży. SKUTKI UBOCZNE: Do najczęściej występujących objawów niepożądanych, na które skarżą się kobiety stosujące doustne środki antykoncepcyjne należą: * obrzmienie i bolesność piersi (skutek działania estrogenów) * nudności, wymioty, wzdęcia (skutek działania estrogenów) * upławy (skutek działania estrogenów) * ostuda - żółtobrunatne plamy na twarzy (skutek działania estrogenów) * nadwrażliwość na światło i kłopoty z noszeniem szkieł kontaktowych (skutek działania estrogenów) * przyrost masy ciała w wyniku zatrzymania wody w organizmie (skutek działania estrogenów) * przyrost masy ciała w wyniku nadmiernego apetytu (skutek działania progestagenów) * utrata libido (skutek działania progestagenów) * suchość pochwy (skutek działania progestagenów * zmienność nastroju(skutek działania progestagenów) * depresja (skutek działania progestagenów) * trądzik, nadmierne owłosienie (skutek działania progestagenów) * przetłuszczanie włosów (skutek działania progestagenów) *podwyższona temp(skutek działania progestagenów) * bóle głowy (skutek działania estrogenów) * kurcze nóg * podwyższenie wartości ciśnienia tętniczego Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
elllloco 0 Napisano Lipiec 29, 2010 po 1-stosuję je od 7 miesięcy po 2- dziękuję,za streszczenie,ale ulotkę mam i ją czytałam po 3- mój lekarz jest uważany za jednego z najlepszych specjalistów w moim mieście, stale się dokształca, ma wieloletnia praktykę i uważa,że są możliwe takie przypadki, jeśli organizm kobiety przełamuje to zabezpieczenie, oczywiście zaraz mnie zlinczujecie,że to pewnie kobieta zapomina albo ma biegunkę, no ale... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
elllloco 0 Napisano Lipiec 29, 2010 mimo wszystko dziękuję wszystkim za wyrażone opinie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kamilla23 0 Napisano Lipiec 30, 2010 po 1 nie byla to ulotka a inf z ksiazki od biologii dla szkol srednich po 2 skoro twoj swietny lekarz i ty wiecie lepiej to po co zadajesz pytanie na forum?? po 3 Jezeli taki twoj lekarz madry to czemu cie nie zbadal i nie dal skierowania na beta hcg ?? po 4 skoro chcesz miec dziecko po co bierzesz tabsy?? chcialam pomoc bo o to prosilas a ty z geba i madrosciami wyskoczylas a co do objawow to nie sa one odczuwalne na samym poczatku ciazy. Piszesz ze od kilku tygodni je masz tzn od ilu? Twoj genialny lekarz cyba uczyl sie o tym ze jezeli skutki uboczne trwaja dluzej niz trzy miesiace to nalezy je zmienic. Przez to ze sie tak dlugo ksztalcil wylecialy mu podstawowe informacje gada pacjentkom piedoly o tym ze organizm przelamuje zabezpieczenie ciekawa jestem w jaki sposob je przelamuje? Moze wytlumacz o co chodzi w teori twojego madrego lekarza? Szkoda tylko ze nie potwierdzil czy jestes w ciazy no ale tak swietny lekarz pewnie zapomnial poinformowac cie o takiej pierdulce bo gadka o lamaniu zabezpieczen przegrzala mu zwoje w czaszce..... wg mnie to mozesz byc w ciazy ale urojonej jak juz ja bralam mercilon przez 5 lat ma on rowniez niska dawke hormonow i w czasie ich brania bylo wiele sytuacji gdzie np spoznienie z wzieciem bylo powyzej 12h i w ciaze nigdy nie bylo wpadki. Tabletki sa skuteczne w 99.9% a szansa na wpadke 0,01%. Przy dobrze dobranych pigulkach i stosowaniu sie do zalecen lekarza badz ulotki nie ma opcji na wpadke. natomiast gdy tabsy sa zle dobrane i bierze sie jak sie przypomni to jest w tym 0,01% ze wpadnie. Nawet jak babka stosuje sie do zalecen a gin do dupy i nie potrafi dobrac tabletek to i tak jest w tym 0,01% szans ze wpadnie i to nie ze swojej winy a wlasnie przez takich madrych i cenionych ginow jak twoj....... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mycha123456789 Napisano Lipiec 30, 2010 dla pewności zrobiłabym test;-) powodzenia Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
elllloco 0 Napisano Lipiec 30, 2010 Kamilla23 -> jedyną osobą,która wyskoczyła na kogoś z gębą, jak to ujęłaś, jesteśwłaśnie Ty! Masz jakieś problemy emocjonalne? Opanuj się dziewczyno:o Prosiłam o radę,ale nie byłaś zmuszona do udzielania się na moim topicu, więc nie wiem w czym masz problem.. Każdy może pisać co chce,ale ja- jak chcę się wyżyć, to idę na fitness,a nie tak jak ty wchodzę na pierwszy z brzegu topic i jadę po ludziach. Być może nie uściśliłam swojej wypowiedzi,ale byłam u lekarza pierwszego kontaktu,a nie ginekologa-u niego mam wizytę za tydzień. Tak więc daj se spokój z naskakiwaniem na mnie i mojego ginekologa. A tak na koniec, nie rób ze mnie pierd.... Jakbym chciała mieć dziecko, to nie przyjmowałabym tabsów:o Napisałam jedynie,że nie załamałabym się w przypaku, gdyby jednak ta antykoncepcja nie zadziałała do końca. Nie będę się jednak dalej wdawać w tłumaczenia, bo nie warto... Natomiast wszystkim innym, którzy udzielili mi swoich odpowiedzi,a ich IQ jest sporo wyższe od użytkowniczki o nicku Kamilla23 serdecnie dziekuję i pozdrawiam ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
elllloco 0 Napisano Lipiec 30, 2010 Dziecko, ty nie tylko masz problemy z opanowaniem swoich emocji,ale też z czytaniem ze zrozumieniem. W pierwszym poście napisałam,że byłam na badaniu u LEKARZA RODZINNEGO. Proponuję wrócić przynajmniej do szkoły średniej i to na język polski, bo, jak wszyscy już widzą, podręcznik do bilogii masz już opanowany :p Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
elllloco 0 Napisano Lipiec 30, 2010 *biologii Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kamilla23 0 Napisano Lipiec 31, 2010 moje IQ jest w pozadku ale z twoim raczej nie bardzo skoro piszesz ze lekarz rodzinny nic nie stwierdzil odnosnie ciazy w jaki sposob mialby to zrobic? Druga wypowiedz ktora napisalam byla odnosnie wpisu: "elllloco po 1-stosuję je od 7 miesięcy po 2- dziękuję,za streszczenie,ale ulotkę mam i ją czytałam po 3- mój lekarz jest uważany za jednego z najlepszych specjalistów w moim mieście, stale się dokształca, ma wieloletnia praktykę i uważa,że są możliwe takie przypadki, jeśli organizm kobiety przełamuje to zabezpieczenie, oczywiście zaraz mnie zlinczujecie,że to pewnie kobieta zapomina albo ma biegunkę, no ale..." Wywnioskowalam ze mowisz o ginekologu a nie o rodzinnym. Po za tym stwierdzenie ze organizm kobiety przelamuje zabezezpieczenie nie nalezy do zbyt intelygentnych. To ty lazisz po tematach i prosisz o pomoc a ze w jednym z nich pisze to weszlam przez podany link. Pierwszy post napisany byl bez zlosliwosci i z czystej checi pomocy osobie ktora prosila o nia. I nie obrazaj mnie ani nie wypisuj idiotycznych uwag na moj temat bo to Ty uroilas sobie ciaze, ktora chcesz potwierdzic u lekarza rodzinnego a nie ja. Co do mojej wiedzy to jest ona dosc duza i pomogla ona nie jednej osobie na tym forum. I pierd... robisz sama z siebie bo skoro nie chcesz miec dziecka i piszesz posty tego rodzaju : "[zgłoś do usunięcia] elllloco heh, no tak się zastanawiam właśnie ,przeszło mi to przez myśl,ale nie chcę się nakręcać rok temu miałam fałszywy alarm i mimo,że na początku byłam przerażona zanim zrobiłam betę, to potem,gdy otrzymałam wynik negatywny to trochę byłam zawiedziona,wiem,to trochę pokręcone..." lub: "[zgłoś do usunięcia] elllloco a tak w ogole to -> to te, które mają najmniejszą możliwą dawkę hormonów masło.maślane-> mimo,że to nie jest dla mnie wymarzony moment na dziecko, to na pewno ucieszyłabym się na wieść o ciąży..." Nie mam problemu z czytaniem ze zrozumieniem, udzielajac odp nie doczytalam do konca twojej a drugi wpis zasugerowal ze to byl ginekolog. Natomiast twoj problem widac po wypowiedziach ktorej udzielilas. A fitness chyba nie zdaje rezultatu w twoim przypadku. I jak sama napisalas kazdy moze napisac co chce wiec nie rozumiem czemu odpisujesz na moja wypis ? na fitness sie nie moglas wyzyc:P Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
elllloco 0 Napisano Lipiec 31, 2010 akurat wtedy nie mogłam :p Gwoli wyjaśnienia-u lekarza rodzinnego byłam się przebadać, zanim zaczęłam podejrzewać ciąże,więc po prostu chciałam sprawdzić, czy wszystko z moim organizmem o.k. proste,nie? Natomiast o ginekologu wypowiadałam się później. Tyczyło się to jego teorii o tym,że czasem organizm kobiety przełamuje barierę antykoncepcyjną, nie było w tym cienia złośliwości, to ty poleciałaś na niego,że skoro taki mądry, to czemu mi ciąży nie stwierdził lub nie wykluczył. Pełno jadu było w twoich wypowiedziach, to się nie dziw,że tak zareagowałam :o Na zakończenie, uparcie czepiasz się mojej wypowiedzi o tym,że nie załamałabym się na wieść o ciąży, więc wytłumaczę Ci to, bo widać, że dla ciebie jest wszystko czarne albo białe. W życiu nie zawsze wszystko takie jest. Otóż czasem jest tak,że kobieta mimo, iż uważa,że to nie jest dobry moment w jej życiu na dziecko i nie planuje go (nowa praca, studia magisterskie itd.), to na wieść o -podkreślam- nieplanowanej ciąży i tak ucieszyłaby się, bo ma świetnego faceta, z którym by to dziecko (wbrew wcześniejszym planom) wychowywała. Czepiaj się jeszcze czego chcesz, ale ja dyskusję z tobą już zakończyłam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość za gorami za lasami Napisano Lipiec 31, 2010 ellloco daj spokoj, widac,ze Kamila dawno chlopa nie miala, dlatego taka upierdliwa pewnie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
delilah__ 1 Napisano Lipiec 31, 2010 Robiłaś test? Tak chyba najprościej rozwiać wątpliwości... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kamilla23 0 Napisano Sierpień 1, 2010 Jadu nie bylo ale uwazaj jak chcesz nie bede prowadzila tej bezsensownej wymiany zdan bo kazda z nas ma swoje racje. za gorami chlopa moze ty nie miales dawno..... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach