Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kanalia-czarna owca

mam pytanie do mam w anglii odnosnie opieki medycznej nad dzieckiem

Polecane posty

Gość kanalia-czarna owca

Gość kanalia-czarna owca
mam tam kuzynke-dziecko ma 3 lata nie je posiłków stałych-tylko zmiksowane (maksymalnie) i serki-wszystko o gładkiej konsystencji oraz mówi tylko mama to nie jest normalne a ona czeka i twierdzi ze tam nie ma lekarzy-tzn sa ale nie lecza tylko na wszystko daja paracetamol-nie wierze napiszcie jaki jest dostep do laryngologa,logopedy ,pediatry w anglii bo ta syt nie jest normalna i zdrowa

nie wiem, jak z dziećmi, ale siostra ma wielki problem. Wszystko załatwia się u tego ich internisty, na skierowanie do gina liczyć nie mogła i wylądowała w prywatnej klinice z wielką torbielą- chyba 9cm(pewna nie jestem). Jeszcze trochę, a pękłaby. Można liczyć na paracetamol i dobrą radę, a cokolwiek byś chciała to prywatnie albo przylot do Pl. nie wiem, czy z dziećmi jest to samo

Gość kanalia-czarna owca
kuzynka tez mysl nad przylotem do polski ja wciaz nie moge uwierzyc ze opieka w anglii jest na takim poziomie bylabym w stanie sie zalozyc ze kuzynka bagatelizuje problem

siostra miała problem z ginekologiem, więc tyle wiem. Za chiny nie można się dostać. Ten GP nawet ją badał- jednemu gardło, drugiemu narządy :) Bardzo dużo osób przylatuje do Pl, bo taniej wychodzi lot i opłata tu niż tam. Z opowieści wiem, że ten GP nawet za chirurga robi czasami :) Kiedyś pisałam tu na kafe z inną dziewczyną, to podobno w Norwegii jest to samo- internista nastawiał jej złamaną nogę :) ale może wypowie się ktoś, kto mieszka i wie, jak jest

Gość kanalia-czarna owca
ona moze nie zna jezyka na tip top ale jest tam juz 5 lat wiec chyba sie dogada-poza tym ma angielskich znajomych ktorzy powinni jej pomoc w przypadku braku wysłowienia sie ps. nie wiem gdzie mieszka

Gość kanalia-czarna owca
dziecko nie chodzi do złobka/przedszkola rzekomo raz sie zakrztusiło i boi?sie jesc? problem z jedzeniem wydaje mi sie ze to wina matki?wygodnictwo?ale moze sie myle? a mowa?1 słowo w wieku 3 lat? nie zebym sie wtracała bo nie chce zbyt ingerowac jednak jakas podpowiedz by sie jej przydała

Gość co do opieki
szczepienia sa za darmo, lekarstwa tez , z tym ze oni bardzo rzadko przepisua antybiotyki GP jest od wszystkiego i z kazdym problemem idzie się do niego , to jest taki lekarz rodzinny To on decyduje czy powinien wysłać pacjenta na dalsze badania , czy da skierowanie Często trzeba to sobie wychodzić, meczyć GP wizytami Znajoma ma dziecko z alergią i mysiała kilka razy przychodzic do GP i wiercić mu dziure w brzuchu az w koncu wysłał dziecko nabadania Jakby dziecko chodziło do szkoły lub przedszkola zawsze mozna powiedziec ze nauczycielka zwróciła uwage na problem , wtedy jakby troche reagowali Co do sytuacji twojej kuzynki pewnie uwazają to za stan normalny , który jest wynikiem jej postępowania Chociaz znam dziecko , gdzie matka była na bilansie i osoba która sie tym zajmuje sama dziecko wysłała do specjalisty ,ze rzekomo dziecko nie mówi A to dziecko mówi tylko wstydziło sie przy niej Ale ta kobieta natychmiast zareagowała i nawet nie słuchała matki ,ze dziecko rozwija się prawidłowo , mówi itd Moze twoja kuzynka powinna w przychodni poprosić o umówienie spotkania na bilans trzylatków , jezeli trafi na odpowiednia osobe to ona powinna zareagowac i zajac sie tym

Gość co do opieki
mysle ,ze powinna poprosić o bilans i tam opowiedziec cała sytuacje

Gość xxxxxxyyy
Jesli chodzi o opieke nad dzieckiem to nie jest az tak tragicznie jak niektorzy pisza i osobiscie i z racji zawodu mam tu kontakt z chorymi dziecmi lub wymagajacymi jakies formy pomocy jak np.z mowa - jesli 3 latek nie mowi i rodzice to zglosza lekarzowi to ten kieruje ich do logopedy, psychologa i zostaja otoczeni naprawde dobra, darmowa opieka i pomoca . To samo z jedzeniem tutaj polozne i pielgniarki opiekujace sie dziecmi od narodzi - sa cotygodniowe kliniki dla niemowlakow - Babyclinic - gdzie dziecko jest wazone i ew. mierzone - rozmawiaja z matkami i jesli ta zglosi jakis problem lub same go zauwaza to albo kieruja do specjalisty lub same udzielaja porady - dotyczy to jak najbardziej zywienia - tutaj bardzo wczesnie sie zacheca do dawania dziecku owocow i warzyw do raczki, podawania neimiksowanych potraw - jesli ktos sam nie bardzo radzi sobie z gotowaniem to sa swietne produkty gotowe firmy PLUM lub ORGANIX - polskie sloiki im do piet nie dorastaja i dla 3 latka mozna by sprobowac te oznaczone 12+ sa tam grudki, ale takie ktore roczniaka nie przerastaja wiec 3 latek moglby na tym pocwiczyc a mama zlapac idee jak i co mu gotowac. Najwazniejsze to sprawne porozumiewanie sie po angliesku - to ze ktos jest 5 lat niekoniecznie swiadczy o znajomosci jezyka, sa tacy co dluzej mieszkaja tu i nadal nic nie mowia - jak sama nie potrafi sbie poradzic to ma prawo poprosic o darmowego tlumacza podczas wizyty u lekarza badz pielegniarki.

Gość xxxxxxyyy
A jesli dziecko ma 3 latka to przysluguje mu tez darmowo 2,5 godzin dziennie w przeszkolu - kuzynka musialaby sie dowiedziec dokladnie czy jej dziecko juz sie kwalifikuje rocznikowo - na pewno byloby to pomocne jesli chodzi o mowe i jedzenie rowniez - podczas tych dwoch godzin dzieci nie dostaja posilku , ale tzw snacka (przekaske) - np. kawalki owocow, jakies warzywa, rodzynki, ciastko - w grupie dzieci probuja nowych rzeczy, ktorych w domu nie chca robic wiec moze dziecko kuzynki by sie przemoglo i zaczelo gryzc?

Gość kanalia-czarna owca
xxxxxxyyy to przedszkole jest anglo czy polsko języczne? bo to dziecko po polsku rozumie polecenia

Gość co do opieki
mysle ,ze xxxxxxxx mysli o przedszkolu anglojęzycznym , przysługuje 2, 5 godz darmowej opieki O jezyknie ma sie co martwic , wiekszosc polskich dzieci w tym wieku nie mówi i nie rozumie po angielsku Dobrze zeby poszło do przedszkola , bo w wieku 4 lat musi isc obowiązkowo do szkoły na 6 godz ( zalezy , w którym miesiącu sie rodziło )

Gość no comments
Nie wydaje mi sie zeby opieka medyczna byla na tak zlym pozimie. Wrecz przeciwnie, jesli chodzi o opieke nad dziecmi zawsze mozna liczyc na wizyte u lekarza lub w BabyCentre i rode doswiadczonych pracownikow. W przypadku opisywanym przez autorke widac tylko zaniedbanie rodzicow dziecka. Jedzenie - tu nawet szybciej niemowleta maja kontakt ze stalym "doroslym" jedzeniem niz w PL. Moze rodzice nie znaja jezyka i boja sie szukac rady specjalistow.

Gość kanalia-czarna owca

Gość juwanera
Ja tam nie mam zadnych problemow z GP. Pierwszego, ktory mi nie odpowiadal po prostu zmienilam :D Problem maja ci, ktorzy olewaja zdrowie :O nie znaja jezyka i tyle. Opieka NHS nie jest doskonala ale moim zdaniem o niebo lepsza niz NFZ - to jest totalna porazka dopiero!!!

Mi to wygląda na zaniedbanie matki a nie opóźnione dziecko. A z tą opieką medyczną to wcale nie jest tak źle jak ludzie mówią. Bynajmniej ja nie miałam problemów. Teraz jestem w ósmym mcu ciąży i też nie narzekam na opiekę med. Ciążę prowadzą inaczej niż w Polsce ale nie powiedziałabym że gorzej

ja rowniez nie mam zadnych zastrzezen co do opieki medycznej uk,jesli jest potrzeba i koniecznosc porady u specjalisty,ide do gp prosze o skierowanie,zazwyczaj nie ma z tym problemu,a co do slynnego paracetamolu,no to niestety tutaj nie wystawiaja pliku recept na wirusowke;)twoja kuzynka powinna isc do gp i poprosic o skierowanie do logopedy,jesli jej angielski jest slaby sa tlumacze telefoniczni do pomocy,wystarczy poprosic,zastanawia mnie jak dziecko twojej kuzynki przeszlo bilans dwulatka,juz wtedy powinni zauwazyc nieprawidlowosci w mowie,a moze kuzynka poprostu"zlewa"sobie ,i nikomu do tej pory nic nie zglosila? wtedy nie powinna zwalac winy na nhs,lekarze i srodowiskowe nie potrafia czytac w myslach.

Gość kasssssiiiiiiiiiiaaaaaaaaaaa
opieka u uk jest ok, nie mam zadnych zastrzezen, jak ktos nie zna jezyka to mozna poprosic o tlumacza, nie ma z tym problemu GP-to lekarz rodzinny pierwszego kontaktu, jak ktos wczesniej pisal, jak nie pasuje to mozna zmienic, i z nim idzie wszystko zalatwic osotatnio zle sie czulam, nie bede pisac szcegolow, badania krwi i inne zrobili mi od reki , a wyniki mialam po kilku dniach nie rozumiem czekania z rozwiazaniem jakiegos problemu zdrowotnego do pobytu w polsce pracuejecie w uk, tu placicie podatki, to czemu nie kozystac z brytyjskiej sluzby zdrowia trzeba poznac swoje prawa i wiedziec gdzie isc, nawet debtysta jest tani, a nie jak kraza pogloski kosztuje krocie