Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

minka11117

ułożenie płodu

Polecane posty

Witam, jestem w 13 tc i troszkę się niepokoję tym, że wyczuwam kulkę tylko z jednej strony, czyli z mojej prawej w dole brzucha, ostatnio się powiększyła i dziś gołym okiem widziałam. Myślałam, że powinno być to uwypuklejenie mniej więcej pośrodku, a nie cały czas po prawej stronie. Byłam w czwartek u położnej, ale nie myślałam wtedy nad tym do dziś kiedy zobaczyłam gołym okiem, więc się jej nie pytałam. A następną wizytę mam za 4 tyg. Tylko, że ja jestem zagranicą i tu wygląda to troszkę inaczej, a przez tel to troszkę ciężko byłoby mi to jej wytłumaczyć, bo na tyle języka nie znam. A w którym tyg się płód podnosi? Bo narazie jest cały czas na dole i mało widoczne. Z góry dziękuję za porady

co to za głupoty? W 13tc gołym okiem co widziałaś? I jaka kulka??

no takie zgrubienie, w dotyku kulka, no nie wiem jak to dokładnie opisać, starałam się jakoś....

nie wiem co wyczułaś ale to na pewno nie dziecko. Na to dużo za wcześnie żeby wyczuć a tym bardziej zobaczyć gołym okiem

nie no brzucha nie mam tylko nieraz czuję po prawej stronie zgrubienie, może to wzdęcie? Hehe i nie potrzebnie się martwię

Ale to w pozycji leżącej na plecach zauważyłam i mój facet też widział i pytałam się aż jego mamy, powiedziała, że widocznie dziecko się tak ułożyło. Bo jak stoję to pewnie, że nie widać nic a nic, noszę normalne ciuchy jeszcze dopasowane. Tylko jak dodykam to czuję taką kulkę z prawej strony.

Gość mama S i A
Przecież dziecko jest malutkie i zapewne nawet na usg widziałaś, że umiejscowiło się w pewnym miejscu macicy; moje dzieci umiejscowiły się dokładnie w tym samym miejscu, po lewej stronie, gdy etap ciąży by jeszcze bardzo wczesny ok. 7 tc i 8 tc, bo tak miałam robione usg w obydwu ciążach;) a "kulkę", o której piszesz, leżąc na płasko wyczuwałam w pierwszej ciąży (o ile dobrze pamiętam) dopiero ok.20 tc zaś w drugiej pamiętam dokładnie, że pierwszy raz poczułam w ostatni dzień 15 tc, zazwyczaj rano po tym, gdy zbyt długo spałam na plecach;) i zapewniam Cię, że nawet na tym etapie dziecko jest na tyle małe, że ma prawo być wyczuwalne po jednej stronie albo na środku, po prostu tam gdzie mu jest akurat wygodnie;) masz szczęście, że tak szybko, bo już w 13 tc czujesz swoje dziecko:)

Dziękuję Ci za odpowiedź :) Ja też mocniej czuję jak dłużej leżę na plecach lub siedzę. Hmmmm.... może ja tak wcześnie czuję, bo zamiast coś przytyć to schudłam w tej ciąży, przez te mdłości jem malutko. A USG jeszcze nie miałam, dlatego się zastanawiam czy to normalne, że czuję po prawej stronie to zgrubienie, czy kulkę. Tutaj jest trochę inaczej niż w Polsce, okazało się, że narazie nie mam ubezpieczenia mimo, że pracuję, bo nie mam zameldowania i muszę czekać jakieś 4,5 tyg jeszcze, bo bym słono zapłaciła za USG, jak już będę miała to pójdę do ginekologa, bo położna tu prowadzi ciąże i nawet nie bada ginekologicznie, tylko na pierwszej wizycie, zwarzyła, zbadała cukier, posłuchaliśmy serduszka i krótki wywiad i tyle. A następna wizyta dopiero za miesiąc a przez tel ciężko byłoby mi jej wytłymaczyć po angielsku co mnie niepokoi.

Gość mama S i A
Wiesz, na Twoim miejscu poszukałabym i to jak najszybciej jakiegoś ginekologa, który wykona Tobie pierwsze badanie usg, na którym sprawdza się przezierność karkową du ziecka i długość kości nosowej by wykluczyć ZD. Takie usg robi się między 10 a 14 tc, ale nie później. Powodzenia:)

Gość m,,mn,m
nie straszcie dziewczyny, kulke;) wyczuwalam kolo 15, 16 tyg. jak lezalam na lewym boku, to dzdzius rownierz, jak na prawym to kulka:D byla na prawym, obecnie (22 tydzien) wyczuwam jedynie kopniaki i stad wiem po ktorej stronie ulozyla sie corcia;) przeziernosc karkowa w tym wypadku nie ma nic do kulki;)

Gość gość
Witam. Mam to samo. Jestem szczupła i gdy rano wstałam po prawej stronie na dole brzucha zobaczyłam kule wielkości jabłka. Jestem w 19 tc. Czy jest się czym martwić? Czy jest to po prostu macica z dzieckiem? Dziękuję, pozdrawiam.

Gość gość
Mam to samo jestem w 15 tc,podejrzewam przepukline

Gość gość
Tez mam dziewczyny takie zgrubienie zprawej strony jestem w 15 tyg, czy jest sie czym martwic?

Gość gość
Hej, ja jestem w 19tc i od kilku dni robi mi się coś dziwnego z podbrzuszem jakby puchnie i odpuszcza lub tylko z lewej strony. Najpierw czuję leki ból, taki dyskomfort i puchnie i potem schodzi. Też jestem za granica i Akaba z lekarzem. Nie wiem co to może właśnie przepuklina? Za tydzień idę na usg to. Od razu zobaczymy