Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

karmel

czy ZAWSZE płaci sie ZUS?

Polecane posty

Witam, mam zamiar założyć działalność gospodarczą o charakterze typowego outsourcingu. Wiem, że jeżeli mi nie pójdzie i nie będę wykazywał dochodu z tytułu DG to nie muszę opłacać skarbówki (na podstawie ryczałtu ewidencjonowanego). Ale czy będę musiał płacić za siebie ZUS??? Nawet jeśli nie będzie żadnego dochodu? Dodam, że jestem studentem...

Gość jako wlasciciel firmy
placisz tylko za firme, za siebie nie ale moge sie mylic

Gość fklsjskssssss
Nie jestem pewien, ale z tego co słyszałem, jeśli to twoja pierwsza działalność gospodarcza to jesteś przez 2 lata zwolniona z płacenia ZUSu.

płacisz ZUS za siebie ale przez pierwsze dwa lata to jest bodaj 230 zł miesięcznie jeśli nie weźmiesz żadnych dotacji. ale działalność możesz w każdej chwili zawiesić maksymalnie na jeden rok i kiedy masz zawieszona działalność nie płacisz nic

Gość płacisz połowe zusu jako
poczatkujacy przez dwa lata(co to ma wspolnego z dotacjami????bzdura! dotacje możesz wziasc i tak placisz pół zusu!

Gość placisz skladke zdrowotna 225z

Przy pierwszej działalności płacisz obniżony ZUS przez pierwsze 2 lata (na dziś 340,75 zł bez chorobowego lub 350,43 zł z chorobowym). Zawiesić firmę można na min. 1 m-c, max. na 2 lata 🖐️