Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość928742482

internet w telefonie. o co chodzi z tym IP?

Polecane posty

Gość gość928742482

Witam, moje pytanie dotyczy IP, gdyz bardzo mnie to nurtuje. Tak wiec zaczne od tego, iż normalnie w domu IP mam stałe, nie zmienne. Ostatnio zaczelam rowniez uzywac internetu w telefonie i tu pojawia sie moje pytanie.. Wchodząc na strone http://ip.boo.pl/ip.php przez internet domowy (nie zmienny) , na górnym pasku tam gdzie jest napisane 'adres ip' oraz 'proxy' pojawia mi sie taki sam numer... a wchodząc na ta sama strone przez internet tam gdzie jest 'adres ip' pojawia mi sie po kazdym wlaczeniu internetu w tel ten sam numer, lecz w 'proxy' za kazdym razem inny. Czyli o co chodzi? Internet w telefonie mam zmienny, czy równiez staly tak jak domowy, czy to ze za kazdym razem zmienia sie proxy cos znaczy? (internet w tel mam w sieci plus). aha, i jak wchodze na inne strony przez internet gdzie mozna sprawdzic ip to raz piszą że ip mam takie jak podane na powyzszej stronie internetowej, a raz ze mam takie jak te cale proxy. moze to w czyms pomoze.. z góry dziękuję za odpowiedz, wiem ze zagmatwałam , ale mam nadzieje ze znajdzie sie ktos kto mnie zrozumie :D pozdr.

Gość gość928742482
nikt nie pomoże? :(

masz neta z sieci komórkowej. proxy to nic innego jak adres ip NADAJNIKA który pośredniczy w połączeniu między urządzeniem przez które się łączysz a hostem który jest podpięty bezpośrednio do sieci ;)

Gość gość928742482
a tak na chłopski rozum? nie bardzo rozumiem, nie znam sie na tym.. internet w tel mam zmienny tak jak neostrada czy nie?

Gość A ona nie ma wacka
Tym że proxy się zmienia się nie przejmuj, jest to usługa która jako priorytet ma za zadanie przyśpieszyć działanie internetu. W domu zapewne proxy nie masz, a w telefonie wynika z tego że proxy jest zmienne (może na zasadzie obciążenia danego serwera), nie wiem konkretnie jak to jest w telefonii gsm. A co do zmiany adresu, o ile tego nie opłacasz masz na pewno zmienne ip ale to że po każdym połączeniu masz ten sam adres to sprawa działania usługi DHCP, która daje taki sam adres na podstawie mac, ale jak się skończy dzierżawa ip lub zresetują jakieś urządzenie będzie inny.

Czy wiedza na ten temat uczyni Cię szczęśliwszym ? Wątpię ... jeszcze bardziej ogłupi ...

Gość gość928742482
chciałam po prostu sie zorientowac czy jak zaloze z internetu w tel 2 konta na tej samej stronie internetowej to czy bedzie wiadomo , ze zakladala je ta sama osoba - z jednego IP. Ale w sumie z tego co napisał jeden z Was to dopoki operator nie zmieni ip caly czas bedzie taki sam? tak?

Jak chcesz użyć innego IP tylko przy zakładaniu konta (a nie późniejszym korzystaniu z niego), to zrób to z kafejki na innym kompie.

Gość A ona nie ma wacka
Dokładnie jak napisałaś, tylko neostrada ma inny adres po każdym połączeniu, wszystkie sieci (kablówki, firmy prywatne), mają również zmienne adresy (chyba że się płaci za stały), ale u nich zmienia się on na innych zasadach niż w neostradzie.

Gość gość928742482
aha, teraz już rozumiem. dziękuję za wszystkie odpowiedzi, jesteście super :D

" wszystkie sieci (kablówki, firmy prywatne), mają również zmienne adresy (chyba że się płaci za stały) " Stałe IP mam właśnie korzystając z kablówki i pierwszy raz słyszę, żeby klienci MM mieli zmienne IP.

Gość A ona nie ma wacka
Qwerty B.--> masz tam zmienne ip, ale jak pisałem nie jest to tak jak w przypadku neostrady że zmienia się za każdym połączeniem, tylko po końcu dzierżawy adresu, lup resecie urządzeń sieciowych przez firmę. No chyba że wykupiłeś sobie usługę stałego adresu. A jak nie wierzysz zajrzyj do cennika, usługa nazywa się "Przydzielenie statycznego adresu IP"

Wierzę, wierzę, właśnie czytam ulotkę zassaną z ich strony w pdf-ie. Cytuję : " Adres IP w firmie Multimedia jest przydzielany dynamicznie. Można jednak wykupić stały adres IP, co związane jest z miesięcznym abonamentem. " Myślałem, że ta zmiana będzie obserwowana naocznie, jak ma to miejsce np. w Dialogu, gdzie po każdym resecie modemu ten numer się zmienia. Zwracam honor :-)

Gość ze sie tak zapytam..
to ja jeszcze sie zapytam... czy jak mam stałe IP (internet na antenę) to każdy kto ma wykupiony internet w tej samej firmy co ja , ma takie samo IP co ja?

Gość piast92
Orange Polska jest liderem na polskim rynku telefonii stacjonarnej, internetu i transmisji danych. Oferuje kompleksowe rozwiązania telekomunikacyjne dostępne w całym kraju. Swoim klientom dostarczają również usługi telewizyjne oraz wideo na życzenie http://piast92.systempartnerski.pl/e/lead/707