Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ja makowianka

zmiana nazwiska bez ślubu?

Polecane posty

Gość ddsx
znam się na ustawie o zmianie nazwiska :) kolejny raz nie potrafisz wyciągnąć logicznego wniosku po przeczytaniu prostego zdania :)

Gość fillipppinka
co do powyższego linku - w zakłądce o zmianie nazwiska jest wyraźnie napisane "Wniosek o zmianę nazwiska składa się osobiście do Kierownika USC (lub jego Zastępcy) TRYB ODWOŁAWCZY: Od decyzji wydanej przez Kierownika USC m.st. Warszawy przysługuje odwołanie do Wojewody Mazowieckiego za pośrednictwem kierownika USC, w terminie 14 dni od dnia jej doręczenia. nie ma tu mowy o sądzie. ponadto jest wyszczególnione - Wniosek o zmianę nazwiska nie podlega uwzględnieniu, gdy wnioskodawca ubiega się o zmianę nazwiska na nazwisko historyczne, wsławione na polu kultury i nauki, działalności politycznej, społecznej albo wojskowej, CHYBA, ŻE osoba ubiegająca się o zmianę nazwiska POSIADA CZŁONKÓW RODZINY O TAKIM NAZWISKU (należy udokumentować aktami stanu cywilnego) lub jest powszechnie znany pod tym nazwiskiem. Więc skoro jest napisane o zmianie nazwiska na nazwisko członków rodziny ( a członkiem rodziny jest dziecko ) to sobie sama odpowiedz, czy takie przypadki mają miejsce, czy nie.

Gość Alizeeee
* nuż (przepraszam, muszę napić się kawy bo zaczęłam sadzić byczki) ;) Ja uciekam do pracy panienki. Wy sobie tu siedźcie i głaszcze się na wzajem po głowach, jaka to jedna i druga światła i mądra. Ja kapituluję, bo nie ma sensu przekonywać o rzeczywistych sytuacjach kogoś kto wszystko neguje. Powodzenia w każdym razie. Ciekawe jaką decyzję dostanie autorka. Obstawiam 92% ślub cywilny albo sąd i 18% inne rozwiązanie (poparte nieśmiertelną kopertą pod biurkiem). :)

Gość fillipppinka
Alizeeee Filipinka, masz KPC, to sobie poszukaj. no i znów wykazujesz się niewiedza, bo zmiana nazwiska dokonywana jest w trybie administracyjnym więc jeśli już musiałabym szukać dodatkowych informacji to w kpa a nie kpc :-) mi każesz szukać, bo sama nie wiesz gdzie to jest?? to się nie odzywaj. a jeśli wiesz, gdzie podstawa prawna twoich wywodów jest, to zwyczajnie mi ją podaj. może rzeczywiście czegoś nowego się dowiem?? ;-) bo jak na razie to mam przed oczami tylko podstawy prawne dla mojego stanowiska

Gość ddsx
sąd nie ma tu nic do rzeczy... decyzje o zmianie nazwiska wydaje kierownik usc... matko co za BETON

Gość Alizeeee
Poza tym napisałam, że obawiała się roszczeń związanych z nazwiskiem, o ile pamiętam, bo nie mam już czasu teraz czytać. Sorry młode, ale muszę już iść i wyłączam komputer, więc was już nie będę czytała. Ciao!

Gość fillipppinka
Obstawiam 92% ślub cywilny albo sąd i 18% inne rozwiązanie (poparte nieśmiertelną kopertą pod biurkiem). nie dośc, że z prawa leżysz to i z matematyki jesteś beznadziejna :-D nie raz spotykam na kafe osoby o odmiennym zdaniu, ale chyba jeszcze nigdy nie trafiłam na osobe, której na tacy podaje się odpowiedź a ta dalej swoje, gdybym nie popierała moich poglądów, to ok. mi wierzyć nie musisz. ale ja Ci podaję ustawę, podsyłam linki a ty dalej swoje.... brak słów!

Gość fillipppinka
roszczenia związane z nazwiskiem cóż za precyzja wyrażania myśli, no naprawdę! teraz to już wszystko jasne :-O

Gość ddsx
jak można dyskutować z kimś kogo dodawanie do 100 przerasta ;o trzymaj się filipinka 🖐️ a autorka jesli tu zajrzy niech smialo sklada podanie w usc jesli chce nosic nazwisko takie jak dziecko :D

Gość fillipppinka
nie umie liczyć, nie zna się na przepisach, nie umie dokonywać wykładni przepisów, które ktoś jej poda na tacy nie umie kliknąć w link, nie umie wyciągać wniosków ( czyje nazwisko ma być zmienione ) nie umie przyznać się do błędu i niewiedzy nie umie precyzować myśli aż się dziwię sama sobie, że przez tak długi czas spokojnie próbowałam kogoś takiego wyprowadzić z błędu

Gość Rebba *** (niezalogowana)
Obserwuje ten watek juz jakis czas, ale nie chce mi sie teraz wszystkiego dokladnie czytac, co tu nawypisalyscie. Powiem tak, moja siostra chciala zmienic nazwisko na nazwisko babci, bo nie podobalo jej sie nazwisko naszego ojca i zgody nie dostala. Takze widze, ze ustawodawca swoje a rzeczywistosc swoje. Czyzby tylko wybrani mogli zmieniac nazwiska? :o Oczywiscie padla propozycja udania sie do sadu, po czym siostrze opadly skrzydla i dala sobie spokoj, bo nie miala juz ani czasu ani motywacji, zeby dalej cos ze sprawa robic. Takze dziewczyna moze miec tu racje. A to ze ktos gdzies napisal 18 zamiast 8 to chyba zaden grzech. Wam sie nie zdarza postawic gdzies przypadkowo cyfry jak piszecie w pospiechu. Nie lubie takich szczujacych. :o

Gość ddsx
heh ciężko postawić przypadkowo obok siebie cyfry 1 i 8 nieprawdaż? Zwłaszcza że koleżanka podzieliła szanse że 92% na coś tam i 18% na coś tam, a to już przekracza 100% :D dobra nieważne. Niestety ale można odnieść wrazenie ze pozytywną decyzję o zmianie dostają wybrancy, gdyż wszystko zależy od kierownika usc. Ja byłam w identycznej sytuacji jak twoja siostra i zgodę dostałam :) dlatego tak uczulam na dobre umotywowanie swojego wniosku, tak aby kierownik usc nie mógł się do niczego przyczepic.

Gość taa, tylko skoro kierownik usc
czyni sie bogiem, to po jakie licho jest ta cala ustawa ja sie pytam??? wybrani, nie wybrani...... to jest parodia jakas w takim razie :o a tak na marginesie, fillipppinka przyjela zalosna postawe. moze i ma jakies swoje racje, ale nie dociera do niej to, ze rzeczywistosc czesto mija sie z ustawa. no i to wywyzszanie i oczernianie innych, jakie to z nich nogi, betony z tego i tamtego :o ktos dobrze napisal - pokory dziewczyno, pokory wasze historie sa bezwzglednie prawdziwe i co z tego wynika, nie wszystkiego co ucza mlodziaszkow w szkolach prawniczych przeklada sie na realia

Gość gość
a czy jak sobie zmienie nazwisko bez slubu to to do czegoś sie liczy?i czy jak mam problemy finansowe to przez zmiane nazwiska może np komornik zabrać pieniadze z wypłaty marzeczonemu?

Gość gość
Nie macie wspólnoty majątkowej, więc nie może.