Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chuda chudzinka

dziecko 9-miesięczne nie próbuje mówić

Polecane posty

Gość chuda chudzinka

co mam o tym myśleć? dziecko w ogóle nie wymawia jakichś sylab czy dźwięków poza głośnym piskiem "aaa...!" słuch miało sprawdzane i słyszy świetnie. jeśli chodzi o rozwój fizyczny to idzie jak burza, wcześnie usiadło, wstało, obecnie "chodzi" przytrzymując się mebli. podobno jeśli dziecko zdobywa jedną umiejętność to na ten czas porzuca drugą... ale czy to normalne, że nie próbuje nawet wymawiać "ta", "da" itp.?:O

Gość no sorry ale jestes
nie normalna chcesz by dziecko 9 msc mowilo ? :O:O mojej szwagierki dziecko ma 9 miesiecy a wymiawia "baba" da da i takie tam dzieciece gryzmoly daj czas dziecku pozniej cie zaszczeka a czemu , na co , dlaczego , ze bedziesz miala dosyc:D:D

Gość no sorry ale jestes
nie martw sie :D jej dziecko od czasu do czasu mowi ta da itp :D:D to jest male jeszcze ...poczekaj

Gość chuda chudzinka
chyba nie zrozumiałaś... napisałam, że ono nie wypowiada właśnie takich łączeń jak "dada" czy "baba" ani nawet pojedynczych sylab "da", "ba", które mówią już młodsze dzieci. w ogóle nie gaworzy!

Gość masz mięśniaka, a nie
mózgowca 🖐️

Gość nie martw sie daj dziekcu czas
moje nic nie mówiło długo, a teraz ma 2 lata i gada jak katarynka. a też sie martwiłam bo tylko jakieś aaa i agu a żadnych baba dada nic takiego.

nie przejmuj sie, moj 8-miesieczniak ma dokladnie tak samo. wydaje z siebie jakis belkot,ale zadnych konkretnych glosek czy sylab. lekarz mi powiedzial dokladnie to co napisalas - ze obecnie jest w intensywnej fazie rozwoju ruchowego i na ten moment skupia sie tylko na ruchu, a nie na mowie. wszystko przyjdzie z czasem, najpierw nauczy sie chodzic, a pozniej bedzie gadac!:)pozdrawiam.