Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aabbccddeeffgghhii

złe wyniki tsh w ciąży bałagam pomocy

Polecane posty

Gość aabbccddeeffgghhii

Błagam, pomóżcie bo ja zaraz zwariuje. Aktualnie jestem w 20 tc. na początku ciąży zrobiłam tsh i wynik był poza normą. norma dla kobiet w ciązy była do (4,20) a ja miałam 6 z kawałkiem.2 dni później powtórzyłam wyniki i wynik był ok. wiec nastepnego dnia dla pewności powtórzyłam znowu i wynik tez był ok. jakoś miesiąc temu zrobiłam znowu TSH wynik był kapke poza normą tzn 4,64. robiłam w dwóch różnych laboratoriach 2 dni temy wynik w normie. 2 razy tez robiłam ft4 i normy mam (0,93-1,71)- a ja miałam cały czas w granicach 1,05. Boże ja nie chc eurodzić chorego dziecka co o tym sądzicie.

Gość ciezarowkowa
a bierzesz leki na tarczyce? jak tak to jaka ilosc tyroksyny?

Gość aabbccddeeffgghhii
nie nie biore. bo po pierwszym złym wyniku 2 dni później powtórzyłam było ok i dla pewności nastepnego dnia jeszcze raz i tez było ok. potem wyniki miałam w normie ale tak pod górną granicą. natomiast ft 4 w normie

ja mam niedoczynnosc tarczycy.Jestem w 34 tyg ciazy...moj endokrynolog mowil mi ze tsh nie bierze sie pod uwage w ciazy ,bo tu nasze hormony szaleja..Trzeba patrzec na ft4...czym wiecej tyg w ciazy tym ft4 powinno wzrastac..ja mam ft4 za niskie,ale biore leki i wizyty u endo co ok 1,5 miesiaca..

Gość aabbccddeeffgghhii
jutro rano polece i zorbie ft4. a powiedz mi, ale ft4 ma być wysokie ale tych norm podanych nie powinno przekraczać?

wiesz co..trudno mi powiedziec..bo u mnie sa inne normy ft4..to chyba zalezy od labolatorium..a do endokrynologa idziesz? w ktorym tyg jestes? u mnie wykryto niedoczynnosc w 6 tyg i odpukac moja coreczka rozwija sie prawidlowo..

no wiesz wkrecac sobie mozna..chore dzieci rodza sie nie tylko od zlego poziomu ft4 czy tsh.. ja bylam na usg 3,4 D i mozg byl sprawdzany jak sie rozwija itp czy nie ma wodoglowia i takie tam..Pewnie,ze strach zawsze jest,ale przeciez nie bedziesz sie zadreczac do 40 tyg . Napewno bedzie dobrze..ale do endokrynologa idz z aktualnymi wynikami..

Gość aabbccddeeffgghhii
mam namiary na dwóch dobrych lekarzy do jednego termin na 16 sieprnia a do drugiego na 30 :( ja badania robie w różnych miejscach w medycynie odzinnej-oniodsyłają na wrzeciono. w Hartwigu, i w diagnostyce

Gość aabbccddeeffgghhii
chciejka-a to ja nie wiedziałam z etak sie mózg sprawdza. a myślisz żegdyby miał być jakiś niedorozwój umysłowy to wyjdzie to na 3/4D. pytam bo na takie usg ide 12sierpnia.

Gość aabbccddeeffgghhii
jestem z Warszawy a może macie namiary na jakiegoś dobrego lekarza??

ja lekarzem nie jestem..nie wiem do jakiego stopnia mozna sprawdzic czy wszystko gra..Jak chcesz isc na 3/4 D to najlepiej tak w 22-25 tyg wtedy juz serce jest dobrze rozwiniete itp..Ja bylam naprawde u super lekarza z dobrym sprzetem sprawdzil wszystko co mozliwe,serce,mozg,zoladek,pecherz,czy nie ma rozszczepu wargi i wiele innych rzeczy... ale poprzedniczka ma racje troche dlugo czekasz z ta wizyta u endo i to musi byc dobry lekarz...

Gość aabbccddeeffgghhii
ja bede w 21 tyg. ale ide tak bo to połówkowe będzie USG będzie elkarza odf USG mam super. jak byłam na usg w 12 tyg to z 40 min wsyztsko sprawdzał. ale ja nie mma adnego sensownego lekarza. bo pójde wydam kase i trafie na konowała. a te namiary na tych lekarzy co mam musz etroche poczekać... fajnie z eten mózg można tak podejrzeć mam nadzieje ze wsyztski bedzie dobrze.

Gość izabelaanna
Wiesz, myślę, że jeżeli zadzwonisz do tego lekarza i powiesz, że jesteś w ciąży, to jednak wciśnie Cię na dziś:) Mnie też chcieli zbyć i zapisać na za kilka tygodni!!!:O ale gdy powiedziałam, że jestem w ciąży i wyniki są złe to dostałam się jeszcze tego samego dnia:) Tutaj chodzi o każdy dzień, bo dla dziecka w brzuchu każda chwila jest ważna, a 10 dni zwłoki naprawdę może mieć znaczenie.

Gość zaskoczona tym co czytam
w szoku jestem ze masz jakiekolwiek zawirowania z tarczyca i w ciazy nie jestes pod opieka DOBREGO endokrynologa!!!! To co ty piszesz to nie jest zadna norma! u kobiet w ciazy patrzy sie na to zupelnie inaczej, ja mialam w pierwszych tyg ciazy TSF 2,8 i lekarze uznali ze to za wysoko (bioro\ac w dodatku pod uwage wyniki antyTPO anty TG a domyslam sie ze tych badan w ogole nie robilas) podwoili dawke tyroksyny i tsh zeszlo do 0,2 i wszyscy ( a konsultowalam sie u 3 endokrynologow) uznali ze lepsza sztuczna nadczynnosc czy chocby minimalna niedoczynnosc. Ja w drugiej ciazy ten problem zignorowalam i poronilam Bo robilam an wlasna reke badnai i patrzyalm tylko czy sie normy trzyma i sie trzymalo a okazuje sie ze nalezalo na to patrzec zupelnie inaczej! wiec biegnij natychmiast do lekarza!!!!!!

Gość aabbccddeeffgghhii
Mając wyniki z Medycyny rodzinnej mam podane 4 normy. poprostu dla kobiet (0,27-4,2), dla kobiet w ciąży w I trymestrze( 0,33-4,59) w II trymestrze (0,35-4,10) i w III trymestrze (0,21-3,15). takie mam normy. I za pierwszym razem robiłam przeciwciała anty TPO- wyszło w normie (0,0-12,0) a ja miałam wynik 3,4 Przeciwciała anty TG norma <34,0 a ja miałam wynik 10,6 Mam taką lekarkę z Warszawy ona pracuje w spzitlu na Banacha to jest na urlopie i kazali mi dzownić ewentualnie 10 sierpnia i pytac czy mnie przyjmie. Druga lekarka też jest na urlopie i wraca do pracy 16. Ktoś tam napisał zaplać 100 za wizyte to CIe przyjmą. guzik prawda wszytsko pozajmowane albo wszyscy na urlopach.

Gość Bądź sobą
a widział to lekarz :o bo norma 4 nie jest dla kobiet w ciąży!!! mi gin powiedziała jak i endokrynolog że norma to jest 2 (albo 2,5 nie pamiętam) miałam 3.60 od razu dostałam euthyrox(od endokrynolog) ft4 i ATPO(bo te badania zleciła endokrynolog) wyszły w normie... Idź z tym do lekarza!!!

witam prosze o interpretacje wyników moje tsh wynosi 2,32 jestem w 15 tyg ciąży co sądziie dostałam euthy 1 raz dziennie

Gość luna861603
dziewczyny te które mają problemy z tarczycą.powiem wam jedno,że problemem mogą być witaminy które bierzecie.ja brałam femibion 1 w którym znajduje się jod właśnie on podności poziom tarczycy.też miałąm problem z tarczycą przez te tabletki i odrzuciłam ,po 3 tyg.zrobiłam nowe badania i wyszło wszystko dobrze.

Gość gość
Co do jodu w witaminach- on raczej obniża tsh, a w przypadku niedoczynności tarczycy w ciąży to dobrze.

Gość gość
Potwierdzam. Pomimo tego, że jod jest zakazany u osob z nadczynnoscia, sztuczna suplementacja jodem przy niedoczynnosci powoduje że nie można uregulowac hormonu Tsh.

Gość gość
Witajcie jestem w 3 trzymestrze ciazy nie robiłam wcześniej badań na tarczyce bo moj lekarz twierdził ze nie jest to konieczne skoro nikt w rodzinie nie ma problemów tarczycowych ani ja nie miałam do tej pory ,ale cos mnie tknęli i zrobiłam teraz sama prywatnie w laboratorium i wyniki wyszły następujące tsh 2 generacji 4,63 ul U/ml ft4 0,82ng/dL nie wiem jakie normy ma to laboratorium jednak lekarka która zaczepilam na korytarzu w szpitalu powiedziała ze jest ok ale mnie sie wydaje ze wyniki sa bardzo wysokie tsh powinno być najwyżej 2,5 nie wiem co robic jestem zdegustowana moj lekarz prowadzący jest na urlopie jestem wsciekla na niego ze nie kazał mi robic tego badania pomóżcie dziewczyny

Gość gość
Witam choruje na Hashimoto.jestem w 15tyg ciąży mój wynik tsh to 2.86.czy to dobry wynik dla ciąży?

Gość gość
Witam, Nie jest zły ale im niższy tym lepiej. Mój endo trzymał mnie na poziomi blisko 1. Zawsze to bezpieczniej. Myślę, że powinien ci zwiększyć dawkę na najbliższej wizycie.