Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość biedronka w kwadraciki

Teściowie traktują mnie protekcjonalnie.

Polecane posty

Denerwuje mnie to, że teściowie traktują mnie trochę jak przygłupa tylko dlatego, że jestem z biednej rodziny i jestem dość nieśmiała. Poprawiają mnie jak nauczyciele, gdy zrobię jakiś błąd - np. mówię do synka "mama da ci kwiatka" zamiast "mama da ci kwiatek". Prawdą jest, że mówię może niestarannie, ale chyba każdy tak robi! Przecież to żywy, mówiony język, a nie piękne zdania czytane z kartki! Nie wspomnę już o tym, że poprawiająca mnie ciągle teściowa mówi np. "O, już przyszłeś." Sami powiedzcie, kto ma większe problemy z polszczyzną. Czy kulturalni ludzie tak się zachowują? Mój mąż lubi podkreślać, że jest z takiej dobrej rodziny, że wielu z jego wujków ma tytuły naukowe itd. U mnie profesorów nie ma, ale jakoś nigdy nie czułam się gorsza z tego powodu. Dopiero w domu teściów czuję się traktowana jak sierotka. To się objawia w zwykłych, codziennych sytuacjach, np. ostatnio synek miał szczepienie na polio, a teściowa z tej okazji postanowiła mnie uświadomić, że to innymi słowy choroba Heinego-Medina. Tak jakbym była dzieckiem dziesięcioletnim. Może to są głupoty, ale w tych głupotach przejawia sie ich stosunek do mnie. Drażni mnie to, ale nie mam dość charakteru, żeby powiedzieć teściowej, że mówi się "przyszedłeś", a nie "przyszłeś"... Czy ja jestem przewrażliwiona czy co?

Gość masz kwiatka
🌼

Gość matka Jarka K
zrób sobie pierogi

:D dzięki, kochanie!

Gość kot_jarka
Prawdą jest, że mówię może niestarannie, ale chyba każdy tak robi! nie kazdy Sami powiedzcie, kto ma większe problemy z polszczyzną. a jakie to ma znaczenie dla ciebie? Czy ja jestem przewrażliwiona czy co? nie, jestes wybitna jednostka

Gość ogrody świata
i właśnie to powinnaś zrobić, kiedy powie "o przyszłeś" ty wypal- "przyszedłeś"!! Jeden raz, drugi i się oduczy.

Gość jakaś masakra
Tzn. jak czasem są ostro przekręcisz, to dobrze, że Cie poprawia, nie ma co się na to złościć...ale jak robi to ostentacyjnie i ciągle, to przesadza...

kot_jarka, myśl sobie, co tylko chcesz, ja mimo wszystko chcę być traktowana z szacunkiem. Teściowa robi błędy, a mnie poprawia. Nie widzisz w tym niczego dziwnego? A nie można na przykład dbać o swój własny język i nie narzucać tego innym?

Raczej nie zdarza mi się ostro przekręcać... Mówiąc o niestarannym mówieniu miałam na myśli nadużywanie "no", albo mówienie "kwiatka", "zęba" czy "buta". Zdarza mi się to czasem, ale co z tego? A poza tym nie złości mnie samo poprawianie mnie, tylko całokształt. Oni myślą, że się z choinki urwałam i nic nie wiem o świecie. Nie ma znaczenia, że dyskutujemy o polityce, książkach, filmach... I tak wbijają mi szpilki co jakiś czas, a poprawianie moich błędów to tylko objaw tego traktowania.

No nic, ponarzekałam sobie, mogę uciekać :)