Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mleszyk

Wada wzroku a poród

Polecane posty

Gość mleszyk

Witam potrzebuje pomocy jestem krótkowidzem z astygmatyzmem moja wada to -4 i - 0,5 cylinder a drugie oko -2 i -1,5 cylinder za 7 tyg mam termin porodu.do tej pory nie brałam pod uwagę porodu poprzez cesarskie cięcie ale przy zbliżającym się terminie ciągle się zastanawiam czy bezpiecznie będzie rodzić siłami natury. Wiem że moje wątpliwości może rozwiać jedynie okulista za niedługo się wybieram. lecz i tak boję się że może zaistnieć taka sytuacja że lekarz może się pomylić, jeszcze najgorsze jest to że ciągle wszyscy mi powtarzają żebym nie ryzykowała bo to wysiłek:( na prawdę boje się przeokrutnie że mogę oślepnąć:( czy jeśli okulista nie wyda mi zaświadczenia to czy mogę na własne życzenie prosić o cesarke?? proszę o jakąkolwiek odpowiedź z góry dziękuję i pozdrawiam

cesarka jest dla kobiet które mają wady zwyrodnieniowe siatkówki typu odklejanie siatkówki lub jej rozwarstwianie. sama wada wzroku nie jest przeciwwskazaniem do naturalnego porodu. siłami natury rodzą nawet kobiety z wadą -12 dioptrii

Gość piszciebo samajestem ciekawa
Ja mam -3.25 noszę soczewki i jeszcze się nad tym nie zastanawiałam bo dopiero jestem na początku ciąży....Też boję sie o oczy...Moja znajoma ma -4 i rodziła naturalnie....

Gość gwiazdeczka46
Witam, ja właśnie wczoraj zaliczyłam wizytę u okulisty. Mam sporą wadę wzroku tj -9,5 i 1 cylinder i -8.0 na drugie oko i lekarz bezwzględnie kazał roizwiązać ciążę drogą cesarskiego cięcia. Bardzo miła pani doktor wyjaśniła mi, że do -6.0 sprawdza się dokładnie dno oka, stan siatkówki i jak te rzeczy są ok to pozwala się rodzić siłami natury ale powyżej wady -6.0 już nie ma mowy o takim porodzie...więc chyba wada -12 to troche przesada, że jednak można samemu urodzić. Nie wiem jak w Twoim przypadku ale koniecznie skonsultuj się z lekarzem okulistą, bo nie wiem jak wygląda w przypadku mniejszej wady i astygmatyzmu. Ja w sumie to niezbyt jestem zadowolona z cesarki, bo dla dziecka poród fizjologiczny jest bezpieczniejszy a i matka szybciej do siebie dochodzi. Wątpię czy zrobili Ci cesarkę na życzenie, teraz w Polsce za bardzo nie chcą w to się bawić. No chyba, że zapłacisz, ale jak okulista powie Ci, że możesz rodzić to nie walcz z tym to chyba najlepsze rozwiązanie dla dziecka i dla Ciebie. Pozdrawiam Kaśka

Catie ma rację tylko problemy z siatkówką są wskazaniem. Moja koleżanka rodziła z -9 i problemów później nie miała

Gość a ja jestem za cc
Mam -6 i -3, przed porodem miałam bardzo dokladnie sprawdzaną siatkówkę, wszystko bylo ok, a podczas porodu sn nastąpilo jej rozwarstwienie. Musiałam przejść szereg zabiegów, a i tak nigdy juz nie będą te oczy zdrowe.