Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mtcmtcmtc

wysoka prolaktyna po mtc

Polecane posty

Gość mtcmtcmtc

czy orientuje sie ktoras z was co to moze oznaczac? mialam badanie prolaktyny i najpierw wyszlo 207 mIu/l a po zazyciu tabletki po godzinie 3453 tzn ze jest wyzsza niz 6-krotnie. czy to oznacza jakas powazna chorobe? nie mam okresu od ok 5 miesiecy ale zrobilam test ciazowy i wyszedl negatywny wiec to chyba zaburzenie hormonalne?

Gość mtcmtcmtc
?

ja też tak mam tylko wyniki w innych jednostkach moja prl po mtc jest 15 razy wyższa niz powinna..Dlatego nie masz okresu najprawdopodobniej..Prawdopodobnie to hiperprolaktynemia czynnościowa czyli wywołana stresem..Musisz iść do lekarza gina lub endokrynologa i najprawdopodobniej dostaniesz bromergon na obniżenie prolaktyny..To dobry lek zbija prl czasem juz po 2 miesiącach..z tym że wiele dziewczyn ma po nim straszne skutki uboczne także muszą zażywać dużo droższy zamiennik..Ja biorę bromergon już od 10 dni po pół tabletki na no jak na razie nic bardzo uciążliwego mi nie jest:)...Nie martw się tylko idź do lekarza:) i zacznij to regulować bo uwierz później jest problem z zajściem w ciąże

Gość mtcmtcmtc
ale jesli chodzi o obawe czy moglabym byc w ciazy to chyba moge totalnie wykluczyc skoro test wyszedł negatywny, byłam zabezpieczona i teraz taka prolaktyna wysoka wyszla? bo tak to bym musiala byc w 4 miesiacu ciazy wiec chyba bym sie zorientowala. ja sie mimo wszystko martwie bo nie wiem co sie dzieje z moim organizmem..

Po 4 mieiącach test na pewno wyszedłby pozytywny podobno testy w tym kierunku się nie mylą..Zresztą musisz iść do lekarza z tymi wynikami na pewno dostaniesz bromergon albo coś o podobnym składzie bo to z tego co się orientuję to jest najmocniejszy lek na to schorzenie..I przestań się martwić wiele dziewczyn to ma i ja też..Z tym że u mnie @ zawsze jest regularnie ale nie mam owulacji..Musisz iść do gina i tyle..Głowa do góry :)