Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie_wiedząca

Hejjj :-) czy ktoś mógłby mi powiedzieć, co to oko szefa i jak to działa?

Polecane posty

Gość nie_wiedząca

Wiem wiem, poczytałam wgooglach. Ale chodzi mi o co innego - czy maile prywatne, wysyłane z domu, do biura, jeśli je ktoś tam otworzy, też są 'widziane przez oko szefa" ? Czy tylko to co się pisze na biurowym sprzęcie? Dzięki

Gość nie_wiedząca
aha, dlatego na uczuciowym, ponieważ treść maili jest bardzo, ale to bradzo emoconalna... no i chyba narobiłam sobie wstydu ...

Gość nie_wiedząca
no to czy to jest fair, z punktu widzenia prawa?

Gość mam dobrą rade
'oko szefa' to program typu keylogger. Możliwości keyloggera są różne, zależy jakiego używa szef. Jeśli wpisujesz hasło do maila na komputerze gdzie jest taki program to szef pozna to hasło. Wiele keyloggerów robi screenshoty co jakiś czas, więc jeżeli zrobi screenshota w trakcie czytania to będzie można dokładnie obejrzeć treść. '

Gość z punktu widzenia prawa
jest nie fair ze zamiast pracowac jak placa Ci za godziny czytasz sobie prywante maile, takie rzeczy robi sie po godzinach, praca to praca, ja w swojej pracy nawet nie moge napic sie kawy jak nie mam przerwy

Gość mam dobrą rade
Jeśli się nie mylę to właściciel komputera może instalować wszystko co chce. Same w sobie programy są legalne.

Gość nie_wiedząca
to doskonale w takim razie - moje życie prywatne teraz jest na wierzchu, tak? bo ktoś otworzył moje maile w biurze, a ja takze skorztstałam ze swnojej skrzynki mailowej nie raz w biurze ... czyli, że jeśli się zapomni o tym czy tamtym ... suuuuuper

Gość nie_wiedząca
nie, chodzi mi o to, że gościnnie wykorzystałam biurowy komputer - taki układ w pracy, a wcześniej do tej osoby, która pracuje w biurze pisałam osobiste maile - czy to jet w porządku, że moje osobiste maile pisane z domu, stają się publiczne???

Gość nie_wiedząca
a jak sprawdzić, czy na moim komputerze domowym nie mam jakiegoś szpiega, podglądacza albo i innej cholery?

Gość mam dobrą rade
Jak wpisywałaś w biurze hasła to nie są już one tajne. Trzeba było dowiadywać sie o keyloggerach zanim zaczęłaś prowadzić życie prywatne w pracy.

Gość mam dobrą rade
Żeby sprawdzić potrzebujesz dobrego anti-virusa i anti-keyloggera.

Gość mam dobrą rade
Wpisz w google 'anti-keylogger'

Gość nie_wiedząca
spoko, sęk w tym, że ja nie wiedziałam że aż tak??? sądziłam, że on sprawdza ile czasu pracujesz, blokuje strony internetowe, komunikatory, ale nawet na przerwie możesz mieć możliwość sprawdzenia swoich prywatnych maili, więc to uważam za dziwne ... ale ok. stało się, tylko z tego powodu jestem roztrzęsiona, bo to oznacza że teraz muszę mienić hasło i że Wszyscy, wszystko wiedzą !!! To jakaś paranoja!

Gość nie_wiedząca
chodzi o to, że ja nie miałam innej możliwości, tylko przesłania części pracy z mojego konta, a to zostało opatrzone dość emocjonalnym komentarzem, bo się wkurzyłam!

Gość mam dobrą rade
No paranoja. Witamy w XXI w.

Gość nie_wiedząca
*zczytuje, przepraszam

Gość mam dobrą rade
Tylko ten kto zainstalował te programy. Pewno tylko szef. Dostęp chroniony jest zwykle hasłem.

Gość nie_wiedząca
ok, czyli administrator sieci/serwera + ewentualnie szef lub ktoś z administracji, tak?

Gość mam dobrą rade
To zależy kto to instalował i kto ma dostęp. Jak to jest duża firma to pewnie kilka osób. Zależy też kto w tej firmie jest za to odpowiedzialny.

Gość nie_wiedząca
mają tzw. administratora sieci, Panią która filtruje to i owo, no i chyba tyle, choć może jeszcze dwóch chłopaków z biura, a Ci to już rozpuścili wszędzie wici - suuuuuper!

Gość mam dobrą rade
pewnie ta pani administrator przygotowuje szefowi raporty kto ile czasu pracuje, co robi itd.

Gość nie_wiedząca
wiesz, mnie nie zależy na szefie - mam gdzieś pracę dla Niego, nie żeby był złym człowiekiem, ale no nie po drodze nam ze sobą :-), cholerny syf się zrobił, bo nie sądziłam że aż do tego stopnia !?, że moje maile z domu, otwierane tam są widziane i czytane!? to jest paranoja, po prostu, a już szczytem jest to, że ktoś dzięki temu, chwili nieuwagi, niewiedzy, niedoświadczeniu i takim tam - dzięki temu!, zna moje hasło do prywatnej poczty !

Gość nie_wiedząca
dzięki, jestem teraz tak rozbita przez to, że aż myślec normalnie nie mogę - koszmar jakiś, koszmar!!!

Gość Kaddarka
Podgladanie maili jest legalne pod warunkiem, ze pracodawca poinformowal o tym pracownikow. I to dotyczy zarowno poczty sluzbowej, jak i prywatnej. Tyle tylko, ze CZYTANIE poczty prywatnej jest nielegalne. Mozna stwierdzic tylko sam fakt przesylania lub otwierania prywatnej poczty na sluzbowym sprzecie. Nie powinnas wiec sie martwic faktem przeczytania twojego prywatnega maila, bo nawet jezeli pracodawca to zrobil, to nie ma prawa upublicznic tej informacji. Pamietaj wiec, sam fakt pisania/czytania jest jawny, ale nie tresc.